Nel Pavletic/PIXSELL

Grbin: Donošenje zakona bez rasprave nije u skladu s demokracijom

Autor: dnevno.hr

Komentirao je i najavu Mosta da će se zastupnici kažnjavati s 500 kuna ako neće biti na izglasavanju zakona.

U SDP-u nisu zadovoljni što HDZ i Most šalju poruke da će u petak bez javne rasprave i formiranja saborskih odbora izglasati pet Mostovih jamstava, prenosi N1. 

Neslužbeno se čak u SDP-u može čuti da se razmatra primjenafilibusteringa, modela popularnog u američkom Senatu, prema kojem zastupnik ne prestaje govoriti za govornicom kako bi se spriječilo donošenje nekog zakona.

Peđa Grbin, član SDP-ovog predsjedništva i člna saborskog Dobora za Ustav i poslovnik kao i Odbora za zakonodavstvo, nije potvrdio da će SDP napraviti ovu vrstu opstrukcije u Saboru. No, rekao je sljedeće o Mostovoj namjeri da se o zakonima glasa bez javne rasprave, kao i rasprave na saborskim odborima:

“Ne postoji izričita poslovnička odredba koja bi branila takvo postupanje. Ali nije u skladu s demokracijom i parlamenarnom procedurom da se zakoni u Saboru donose bez da budu raspravljeni na matičnim radnim tijelima i na odboru za zakonodavstvo.
Podsjetit ću da je nakon prošlih parlamentarnih izbora upravo Most tražio da se o svakom zakonu provodi javna rasprava. Mi ukazujemo da je to potrebno učiniti jer tako kršimo i stajalište koje je zauzeo Ustavni sud. “

Koja je onda namjera oporbe ako će Most i HDZ odmah glasovati o zakonima, upitali smo.

“SDP će vrlo jasno upozoriti na postojanje potrebe savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, upozorit ćemo na sve nedostatke tih zakona, pogotovo onaj o smanjenju sredstava lokalne samouprave. I ako unatoč tome vladajući donesu te zakon, pokrenut ćemo postupke pred Ustavnim sudom za njihovu ocjenu.”

Podsjetili smo Grbina da je SDP upravo to napravio kada su oni došli na vlast i odmah nakon konstituirajuće sjednice uslijedilo je glasanje o zakonima.

“SDP je 2011. izglasao neke zakone, ali ne na konstituirajućoj sjednici već na izvanrednoj sjednici koja je počela nakon nje, koja je trajala taj dan i dan nakon toga. No Ustavni sud je nakon toga zauzeo stajalište da takvo postupanje nije moguće bez da se jasno propiše koji se zakoni mogu donositi na taj način. S obzirom na to da imamo upozorenje Ustavnog suda jasno je da takva procedura nije dopuštena i usklađena sa Ustavom”, odvraća Grbin.

Komentirao je  i najavu Mosta da će se zastupnici kažnjavati s 500 kuna ako neće biti na izglasavanju zakona.

“Most već neko vrijeme uvodi novine u liberalnu demokraciju. Most očito smatra da oporba ne smije koristiti oružje koje joj je na raspolaganju, a to je opstrukcija. Naravno da nešto treba poduzeti glede dolaska zastupnika na sjednice. Ali kažnjavati zastupnike koji svoj politički stav izražavaju na način da opstruiraju glasovanje o zakonu, kao što je SDP učinio kada je spriječio izglasavanje zakona o povećanju dopunskog osiguranja, nije u duhu demokracije. “

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.