Dino Stanin/PIXSELL

Gradonačelnik Biograda nije u sukobu interesa jer mu odvjetnik nije bliski rođak

Autor: Velimir Brkić/zadarski.hr

"Ne može biti riječi o sukobu interesa jer s odvjetnikom Birkićem nisam u prvom već u četvrtom koljenu. Dakle, ni hipotetski se nisam mogao naći u sukobu interesa", rekao je Knez.

Potpuni obrat u slučaju sukoba interesa Ivana Kneza, gradonačelnika Grada Biograda na Moru. Upravni sud u Splitu poništio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je Kneza novčano kaznilo s 15 tisuća kuna u šest jednakih mjesečnih obroka, zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je nakon provedene istrage utvrdilo kako je zakon prekršio Grad Biograd na Moru jer je sklopio ugovor s odvjetnikom Marinom Birkićem, koji je u rodbinskim odnosima s gradonačelnikom. U donesenoj presudi Upravnog suda poništena je navedena odluka Povjerenstva kojeg je osnovao Hrvatski sabor radi provedbe Zakona.

– Bio sam sasvim siguran da sam u pravu 110 posto. Jer nitko mi nikad neće odlučivati tko će mi biti žena cijelog života i odvjetnik koji će me zastupati, niti tko će mi biti svećenik ispovjednik, pa bila to Vlada RH ili Hrvatski sabor, kazao je Knez.

Poslovni odnos između Grada Biograda na Moru i odvjetnika Marina Birkića, koji odvjetnički ured ima na zadarskom Poluotoku, traje od 2011. godine.

– Ne može biti riječi o sukobu interesa jer s odvjetnikom Birkićem nisam u prvom već u četvrtom koljenu. Dakle, ni hipotetski se nisam mogao naći u sukobu interesa. Sve je u skladu sa zakonom, istaknuo je Knez dodajući kako je to “napravio u dobroj vjeri i sve transparentno objavio”.

Knez je uvjeren kako ima pravo birati odvjetnike koji će uspješno braniti interese Grada, uglavnom u već višegodišnjim imovinskopravnim sporovima s hotelskom kućom Ilirija d.o.o.

– U ovih proteklih pet godina odvjetnik Birkić je u sporovima s Ilirijom dobio postupke u visini od oko 3,5 milijuna kuna. Ni u snu ga nećemo mijenjati jer ne želim gubiti već dobivati sporove u korist Grada i građana, ističe Knez dodajući kako se prije Birkića kad su gubili sporove nitko nije oglašavao.

Autor: Velimir Brkić/zadarski.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.