Grgo Jelavic/PIXSELL

GRADONAČELNICI NAJAVLJUJU BUNT I USTAJU NA PETROVA: Pokušajte pogoditi koji se gradonačelnik među prvima pobunio radi rezanja plaća

Autor: I. Delić

Lokalnim dužnosnicima Mostova reforma lokalne samouprave ne odgovara pa stoga najavljuju ozbiljan bunt.

Najava Mostova predsjednika Bože Petrova da će novi Zakon o financiranju lokalnih jedinica lokalne i regionalne samouprave biti izglasan nakon konstruiranja Sabora, bez provedene javne rasprave izazvala je među istima lavinu negativnih reakcija pa nezadovoljstvo mnogih gradonačelnika raste. A među prvima oglasio se dugogodišnji gradonačelnik Rijeke koji je svoj stav iznio za lokalne medije.

-Bojim se da će to biti još jedno silovanje lokalne samouprave. Gospodin Petrov mora znati da postoji europska povelja o lokalnoj samoupravi po kojoj se ne mogu donositi nikakvi zakoni bez prethodnih konzultacija. Ukoliko u Saboru ne bude bilo dovoljno razumnih zastupnika, preostaje nam jedino tražiti pravdu pred ustavnim sudom- rekao je Obersnel. Ne bude li Zakon usvojen Mostovci kane natjerati lokalnu samoupravu da masu plaća srežu sa 20 na 15 posto, a tih pet posto prema računici lidera Mosta čini milijardu kuna, koje kako je obećao neće uzeti država već će se investirati za razvoj lokalne uprave. No, ni ta ideja ne sviđa se lokalnim dužnosnicima među kojima se nalazi i Obersnel, čovjek koji godinama proživljava bez da ga se okrznulo unatoč brojnim aferama koje su se oko njega vrtjele. On koji je u javnosti stekao slavu ponajviše agitirajući za izbačenog SDP-ova ministra Slavka Linića svojedobno je doveden u vezu sa čuvenom aferom Tržnice Rijeka. Podsjetimo, policijska uprava Primorsko-goranska kazneno je prijavila troje čelnika riječke gradske uprave i člana uprave tvrtke Tržnice Rijeka zbog sumnji da su počinili kaznena djela nezakonitog upravljanja i nadzora nad poslovanjem Grada, čime je Grad oštećen za minimalno 80,8 milijuna kuna, a Tržnice pribavile protupravnu imovinsku korist. Gradonačelnik Obersnel tada saziva izvanrednu konferenciju za medije u kojoj objašnjava da nema veze s nepravilnostima, ali i da je ugovore koje je policija smatrala spornima naslijedio od svojih prethodnika Ivana Franolića i Slavka Linića.
Policija po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke provodi kriminalističko istraživanje u kojem se utvrđuje da je troje čelnika iz gradskih Tržnica u razdoblju od 2000. godine do danas počinile više kažnjivih djela kojima je jedinica lokalne samouprave u korist Tržnica oštećena za već spomenutih 80,8 milijuna kuna.

U kaznenoj prijavi pod sumnju su tada bili dovedeni predstavnici Grada Rijeke koji su Tržnicama osigurali stalno obavljanje komunalnih djelatnosti u Rijeci na nekretninama koja upravlja Grad. Nekretnine su dodijeljene na upravljanje bez prethodno provedenog natječajnog postupka za dodjelu koncesije. Grad Rijeka je u jednom slučaju temeljem zaključenoga ugovora s Tržnicama investirao proračunska sredstva grada u komunalno uređenje, ali i opremanje nekretnina u vlasništvu Tržnica za djelovanje tržnice na malo. A to je obavio izvan opsega važećeg koncesijskog ugovora s gradom. To pak znači da su Tržnice tim činom ostvarivale značajne prihode na koje Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao niti naplaćivao ikakvu naknadu. Članovi Udruge vjerovnika bivših radnika Torpeda već godinama optužuje gradske moćnike, pa čak i gradonačelnika Obersnela, ali i pravosudni sustav za mnoge nepravilnosti i protuzakonite radnje u privatizaciji i stečajnom procesu. Nedavno su predstavnici spomenute udruge željeli održati konferenciju za medije, u za to od Grada predviđenom prostoru Ri-info. Nakon uredno predanog zahtjeva organizatora oglašava se djelatnica Ri-infoa tvrdeći da istu treba odobriti Grad Rijeka, točnije Obersnel. Premda se do tada nije dogodilo da je itko u tom zahtjevu odbijen, ovoj udruzi poručeno je da je prostor zauzet, a organizatori pak nikada nisu dobili odgovor tko u to vrijeme, na tom mjestu održava konferenciju. Ustrajni predstavnici svoju su poruku ipak uspjeli odaslati s drugog mjesta spominjući inkriminiranost, a pri tome se referirajući na završeni dugogodišnji stečajni postupak nad tvornicom Torpedo. Sudionik konferencije bio je i Ivica Lukić predstavnik građanske Udruge Riječki pokret otpora koji je pak ustvrdio kako je 740 bivših radnika Torpeda pokušalo sazvati Skupštinu vjerovnika. Ali istu nije podržao Obersnel, tako da mimo Stečajnog zakona ona nikada nije sazvana. Inače, Obersnelova plaća iznosi oko 15 tisuća kuna, a i popis njegove imovine prilično je intrigantan. Vlasnik je automobila Renaulta Lagune iz 2006. godine vrijednog nešto više od 30 tisuća kuna te čamca Pasara Elan 4.95 iz 1982. godine vrijednog 4000 kuna. Nekretnine u imovinskoj kartici iz 2011. godine Obersnel ne spominje, ali u staroj imovinskoj kartici s početka mandata 2005. godine stoji kako je Obersnel zajedno sa suprugom vlasnik 120 000 eura vrijednog stana u Rijeci, dok njegova supruga posjeduje i manji stan u Rijeci vrijedan 65 000 eura.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.