foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/

Gradonačelniče Opara, gospodin ste i u zdravlju, a sada i u bolesti. Izdržite!

Autor: Andrea Latinović

Andro Krstulović Opara oduvijek je bio gospodin. Takvoga ga i Splićani znaju, iako je tipičnom dalmatinskom mentalitetu malo tko po volji, uvijek postoji neka zamjerka. Neki će reći da je uštogljen, ”drven”, da nema onaj srčani temperament, više je nalik hladnijem sjevernjaku, nego vatrenom južnjaku.

No, Opara je jednostavno- gospodin. A da je to tako, zorno je pokazao i kada u tijeku žestoke kampanje za gradonačelnika Splita nije odgovarao na brutalne napade protukandidata Željka Keruma. Koji ga vrijeđao javno, a blatio njegovo ime gdje god je stigao i to sve bez-ijednog dokaza. Ali, zaboga, što će Kerumu ikada dokazi za bilo što? Pa on je naviknuo živjeti u svom imaginarnom svijetu u kojemu je njegova riječ prva i zadnja i nema majci da bi mu netko nešto imao za proturječiti.

Krstulović Opara i Kerum- nebo i zemlja, rekli bi mudri. Srećom, Splićani su se ipak odlučili za uljuđenije lice od onoga kojemu se na čelo lijepe komadi pršuta. No, Opara u nepunih godinu dana nije još stigao pokazati što sve kani, može i namjerava u svom gradonačelničkom mandatu. U tome ga je, kako je obznanjeno, omela teška bolest. Jedna od najtežih.

Ali, čak i u tako delikatnoj, turobnoj i deprimirajućoj situaciji, Opara je opet pokazao da je gospodin. U skladu s najboljim manirima europske demokratske prakse, njegov je liječnik izvijestio hrvatsku javnost o teškom zdravstvenom stanju gradonačelnika, ostavljajući pritom minimum prostora za svakojake spekulacije. Uostalom, nepristojno je i bogohulno uopće razvlačiti nečije zdravstveno stanje po birtijama, restoranima, raznim ćakulama. Javnost sada zna i na tome treba stati. Pustiti Opari i liječničkom timu da se brinu za njega, a njemu samom ionako predstoji najteža životna bitka, u kojoj sigurno namjerava pobijediti.

REDAKCIJA PORTALA DNEVNO.HR ŽELI ŠTO USPJEŠNIJI I BRŽI OPORAVAK GOSPODINU ANDRI KRSTULOVIĆU OPARI, UZ NAJISKRENIJE ŽELJE DA SE PONOVNO VIDIMO.

U nekim je trenucima Opara nalik i na nikada zaboravljenog Dotura Vicu, gradonačelnika iz legendarne serije Velo misto, u fantastičnoj glumačkoj izvedbi pokojnoga Borisa Buzančića. I on je poput Opare bio gospodin, kojemu su se svi obraćali jednostavno sa-šjor načelnik. To je bio Split nekada. To je Split i danas, samo nešto moderniziraniji, ali likovi i karakteri gotovo da su isti.

Opara je čak smogao snage i na svojem Facebooku objavio selfie s bolesničkog kreveta, poručujući i svojim Splićanima, ali i cijeloj javnosti:

 “Evo sam se dočepa mobitela. Hvala svima na dobrim željama. Dobro sam, ali mi kažu da moram mirovat i slušat pa evo mirujem i slušam”, napisao je splitski gradonačelnik.




Autor:Andrea Latinović