Robert Anic/PIXSELL

GRAĐANI PRIJAVLJUJU NEPRAVILNOSTI: Kršenje šutnje, uznemiravanje birača, ponašanje promatrača…

Autor: dnevno.hr

Transparency International Hrvatska na dan održavanja parlamentarnih izbora poziva birače da izađu na izbore, promatrače i članove biračkih odbora da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale zainteresirane da svojim djelovanjem ne utječu na sam izborni postupak. „Danas do 12 sati TIH je zaprimio 86 prijava nepravilnosti iz raznih dijelova Hrvatske. Najviše nepravilnosti odnosilo se na kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ponašanje promatrača na biračkom mjestu, uznemiravanje birača ispred biračkim mjesta, na rad i sastav biračkih odbora, te nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava zbog grešaka u popisu. Na nekim biračkim mjestima onemogućeno je glasanje na manjinskoj listi, a nekoliko građana na biračkom popisu se prema nacionalnosti vode kao ostali. Ima i biračkih mjesta u X izbornoj jedinici na kojima se glasački listići ispunjavaju običnom olovkom. Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijavljivati danas do 23 sata.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-

Do 12 sati Transparency International Hrvatska (TIH) zaprimio je od građana iz raznih dijelova Hrvatske 86 prijava nepravilnosti, a među njima prednjači kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji su u izbornom procesu.

Transparency International Hrvatska na dan održavanja parlamentarnih izbora poziva birače da izađu na izbore, promatrače i članove biračkih odbora da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale zainteresirane da svojim djelovanjem ne utječu na sam izborni postupak.
„Danas do 12 sati TIH je zaprimio 86 prijava nepravilnosti iz raznih dijelova Hrvatske. Najviše nepravilnosti odnosilo se na kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ponašanje promatrača na biračkom mjestu, uznemiravanje birača ispred biračkim mjesta, na rad i sastav biračkih odbora, te nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava zbog grešaka u popisu.
Na nekim biračkim mjestima onemogućeno je glasanje na manjinskoj listi, a nekoliko građana na biračkom popisu se prema nacionalnosti vode kao ostali. Ima i biračkih mjesta u X izbornoj jedinici na kojima se glasački listići ispunjavaju običnom olovkom.
Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijavljivati danas do 23 sata.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-

Jedna je glasačica prijavila kako su u X. izbornoj jedinici, na glasačkom mjestu na križanju Zvonimirove i Heinzelove, za ispunjavanje glasačkog listića na stolu biledostupne samo obične, ne kemijske olovke, a nitko građane nije niti upozoravao da bi trebali imati kemijske olovke kojima su dužni ispuniti listić.

S obzirom da stižu i snimke s društvenih mreža na kojima se građani fotografijama ispunjenog glasačkog listića ‘hvale’ za koga su glasovali, TIH ponovno podsjeća da nije dopušteno fotografirati i objavljivati glasačke listiće na društvenim mrežama.

“Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijavljivati danas do 23 sata”,poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

TIH poziva birače da izađu na izbore, promatrače i članove biračkih odbora da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale da svojim djelovanjem ne utječu na sam izborni postupak.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.