Grabar Kitarović: ‘Moramo voditi vanjsku politiku koja je sadržajna i poduzimati inicijative’

Autor: M. Marić

"Kako je ovo moja prva godina predsjedničkog mandata, željela sam da ovaj sastanak bude u Zagrebu", kazala je predsjednica.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostovala je u Dnevniku HRT-a i komentirala današnji summit Brdo Brijuni na kojem je sudjelovao i američki potpredsjednik Joe Biden.

“Kako je ovo moja prva godina predsjedničkog mandata, željela sam da ovaj sastanak bude u Zagrebu. Naša je inicijativa bila pozvati potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je prihvatio poziv i zastupao predsjednika SAD-a. Iako su teme o terorizmu i izbjeglicama bile prisutne, prvenstveno su teme bile integracija jugoistočne Europe u Europsku uniju i članstvo u NATO-u za one države koje to žele, kao i gospodarska i energetska suradnja”, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica je dodala i da je razgovor bio veoma dinamičan. “Moramo prestati razmišljati u terminima što se od Hrvatske očekuje. Biden je došao na naš poziv, uključili smo ga u proces Brdo-Brijuni. Moramo voditi vanjsku politiku koja je sadržajna i nosi prosperitet za jugoistočnu Europu. Sami moramo poduzimati inicijative kao što je ova – o JI Europi treba razgovarati ovdje, a ne negdje drugdje, kazala je Grabar Kitarović.

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.