Dino Stanin/PIXSELL

GOTOVINA OPET U RALJAMA HAGA? Oglasilo se Tužiteljstvo BiH o posjedu novih dokaza o ratnom zločinu u Livnu…

Autor: T. Budak

Nakon što se u regijom proširila vijest srpskih Večernjih novosti o tome kako je u Tužilaštvo BiH iz Haškog tribunala stigla dokumentacija o hrvatskom generalu Anti Gotovini i još jednom hrvatskom zapovjedniku, kojima su na teret stavljeni ratni zločini u okolici Livna, reagiralo je i samo Tužilaštvo BiH.

Vijest o generalu Anti Gotovini kao odgovornim za isto po medijima susjednih država odjeknula je kao bomba.

Haag je, naime, navodno zaprimio dokumentaciju s dokazima o odgovornosti Ante Gotovine proslijedio institucijama u BiH koje sada razmatraju slučaj, važu i odlučuju hoće li protiv hrvatskog generala podići optužnicu.

Nakon što se u regijom proširila vijest srpskih Večernjih novosti o tome kako je u Tužilaštvo BiH iz Haškog tribunala stigla dokumentacija o hrvatskom generalu Anti Gotovini i još jednom hrvatskom zapovjedniku, kojima su na teret stavljeni ratni zločini u okolici Livna, reagiralo je i samo Tužilaštvo BiH.

“Povodom pisanja pojedinih medija te novinarskih upita, želimo istaći slijedeće:

U Tužiteljstvu BiH, u 2016. godini, nije zaprimljena nikakava prijava niti predmet iz Haškog tribunala, koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina.

Tužiteljstvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave, a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća MUP-a RS, iz 2006. godine.

Iznošenje neistina predstavlja samo je jedan u nizu intenzivnih političkih pritisakapod kojima se nalazi Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju sa ciljem destabilizacije institucije Tužiteljstva BiH, te odnosa unutar BiH, kao i odnosa u susjedstvu (Srbija i Hrvatska), a na koje kontinuirano upozoravamo u posljednje vrijeme, a sve u svrhu predizborne kampanje i drugih skrivenih ciljeva.

Tužiteljstvo BiH nastavit će graditi dobrosusjedske odnose sa tužiteljstvima Srbije i Hrvatske i nećemo dozvoliti da bilo ko plasiranjem neistina poremeti te odnose”, zaključuju iz Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, od svibnja do listopada 1992. Gotovina je zapovjednik HVO-a Livno, gdje su kod Rujana zaustavljene srpske snage.

Voditelj je operacija kojima su tijekom desetak mjeseci slamane srpske snage u Livanjskom polju, te na obroncima Dinare i Šatora.

Odsjek za ratne zločine je sada dobio nove dokaze u obliku višesatnih audio zapisa i razgovora te opsežne dokumentacije.

Također, ovaj je odsjek već odlučio tko će se od tužitelja baviti “novim slučajem Gotovina”, a uz generala za isto je, navodno, optužen još jedan hrvatski časnik.

Autor: T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.