Goran Stanzl/PIXSELL

Gotovina, Milanović i Kotromanović na tajnom ručku u Baltazaru!

Autor: Damir Palemta/7Dnevno/26. kolovoza, 2016.

Znakovito je da se ručak dogodio u utorak 23. kolovoza ove godine, u danu kada su se čelnici Zbora gardijskih brigada i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata susreli s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i s njim razgovarali  o poglavljima 23 i 24 te odnosima sa Srbijom. Znakovito je i to da je Jutarnji list  samo dan poslije  ekskluzivno objavio tajnu snimku s tog sastanka  u kojem se šef SDP-a prikazuje nabrijanijim i od samih sudionika Domovinskog rata, glede Srbije, Vučića i njihovog suludog progona hrvatskih branitelja. Znakovito je i to da je nakon ručka u Baltazaru, na kojem se kao predjelo servirao rižito, a za glavno jelo brancin, uslijedila Milanovićeva izjava novinarima da je general Krstičević za njega ratni heroj, a ne  jugo-oficir, kako je objavljeno u Nacionalu. Znakovito je i to da je takva Milanovićeva reakcija uslijedila nakon što su mediji objavili Gotovininu SMS poruku u kojoj on daje punu potporu generalu Krstičeviću. A zašto je Milanović šutio  kao zaliven kada je SDP-ovac Gordan Maras u listopadu prošle godine izjavio  da je Kotromanović veliki ratnik koji je ratovati naučio u Domovinskom ratu, a učio je i od generala Gotovine, za razliku od Krstičevića koji je vojne vještine učio u JNA?

Prestižni restoran Baltazar u ulici Nova Ves u središtu Zagreba, tik do Kaptol centra, u utorak je, 23. kolovoza ove godine, u svojim tajnim sobama  ugostio  veoma zanimljive i važne osobe. Naime tamo su se na ručku našli dvojica generala, ratnih suboraca i prijatelja Ante Gotovina i Ante Kotromanović, te predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Ništa čudno, reći će dobri poznavatelji njihovih međusobnih odnosa, jer Gotovina i Kotromanović su ratni suborci i prijatelji još iz Domovinskog rata, a Milanović i Gotovina, postali su bliski otkako se legendarni general vratio iz Haaga. Tako su 29. srpnja  2013. godine vodeći hrvatski mediji pisali kako su tadašnji predsjednik Vlade Zoran Milanović i umirovljeni general Ante Gotovina proveli  ‘prošli tjedan nekoliko sati u zajedničkom druženju u jednom od restorana u centru Green Gold u Zagrebu. Unatoč već redovitim druženjima, u Vladi tvrde da je odnos Milanovića i Gotovine isključivo prijateljski i ne treba ga dovoditi u vezu s poduzetničkim usponom nesumnjivo najpopularnijeg (umirovljenog) generala Hrvatske vojske’, pisao  je tada Jutarnji list. A jedan blizak Milanovićev suradnik je tim povodom izjavio  da je to bio samo jedan običan ručak, te da se Milanović i general Gotovina  nalaze jednom mjesečno.’Nedavno su bili i u Takenoku, a pretpostavljam da će se i ubuduće družiti. To je muško prijateljstvo i ništa više’, bio je kratak i jasan Milanovićev suradnik.
Podsjetimo u lipnju iste godine  Milanović i tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović posjetili su Gotovinu koji ih je poveo u obilazak svog tunogojilišta, a poslije su u njegovoj kući u Pakoštanima gledali nogometnu utakmicu između Hrvatske i Škotske. Poznato je da je Kotromanović dugogodišnji prijatelj obitelji Gotovina. Upućeni tvrde da je on oduvijek bio glavna spona između Gotovine i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. A kada je Ante Kotromanović u srpnju 2007. u Haagu posjetio Gotovinu, imao je podršku Zorana Mlanovića, tadašnjeg novopečenog predsjednika SDP-a. Bio je to i pokazatelj promjene dotadašnje politike SDP-a, koji se pod vodstvom Ivice Račana maksimalno distancirao od ikakvih kontakata s generalima Hrvatske vojske. A u travnju 2011. u razgovoru za Dnevnik Nove TV Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i i tadašnji pretendent na premijersku funkciju  izjavio je da mu je optužnica protiv generala Gotovine potpuno neprihvatljiva i da je riječ o političkoj inkriminaciji. Napomenuo je da politička inkriminacija ne postoji u statutu Haaškoga suda pa tako, rekao je, general Gotovina ne može zato biti kriv.

Ručak platio Gotovina

S druge pak strane, general Gotovina se, otkako je došao iz Haaga, drži na distanci od političkih radikala svih boja i uzrasta. Svojedobno je odbio sudjelovati na skupu bivših generala koji su kritizirali tadašnju vlast Zorana Milanovića. Kada su ga novinari pokušavali izmoliti odgovor na pitanje što misli o tadašnjoj aktualnoj vlasti Kukuriku koalicije Gotovina im je rekao da je on “samo običan ribar”. No, hrvatska javnost ostala je najviše iznenađena kada je tijekom poznatih prosvjeda i antiprosvjeda u Zagrebu dio branitelja iz Savske, 16. ožujka prošle godine došao ispred zgrade tadašnjeg premijera Zorana Milanovića u Krajiškoj ulici gdje su vikali “Javi se”. Tadašnji premijer im se nije javio, i to ne zbog toga što im se nije želio javiti, nego naprosto što je u to vrijeme, dok su mu branitelji bili ispred stana, on bio nekoliko stotina kilometara južnije ploveći jedrilicom s tadašnjim ministrom obrane Antom Kotromanovićem i generalom Antom Gotovinom. Dakle, iz  čestih susreta generala i premijera rodilo se veliko prijateljstvo,tvrde upućeni, koje počiva, isključivo na ljudskim a ne na političkim ili bilo kojim drugim interesima. U tom kontekstu, reći će oni, treba promatrati i njihov ručak koji se dogodio u utorak 23. kolovoza ove godine u zagrebačkom prestižnom restoranu Batazar. No, ovaj put više nego znakovito je to  da se spomenuti ručak dogodio baš u danu kada su se čelnici Zbora gardijskih brigada i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata susreli s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i s njim razgovarali  o poglavljima 23 i 24 te odnosima sa Srbijom. Znakovito je i to da je Jutarnji list  samo dan poslije objavio i ekskluzivnu  tajnu snimku s tog sastanka  u kojem se šef SDP-a prikazuje nabrijanijim i od samih sudionika Domovinskog rata, glede Srbije, Vučića i njihovog suludog progona hrvatskih branitelja. Znakovito je i to da je nakon ručka u Baltazaru, na kojem se kao predjelo servirao rižito, a za glavno jelo brancin, uslijedila Milanovićeva izjava novinarima da je general Krstičević za njega ratni heroj, a ne  jugo-oficir, kako je objavljeno u Nacionalu. Znakovito je i to da je takva Milanovićeva reakcija uslijedila nakon što su mediji objavili Gotovininu SMS poruku u kojoj daje punu potporu generalu Krstičeviću. A zašto je Milanović šutio  kao zaliven kada je SDP-ovac Gordan Maras u listopadu prošle godine izjavio  da je Kotromanović veliki ratnik koji je ratovati naučio u Domovinskom ratu, a učio je i od generala Gotovine, za razliku od Krstičevića koji je vojne vještine učio u JNA? Je li ta, gotovo sinkronizirana potpora  generalu Krstičeviću, od strane Gotovine i Milanovića, dogovorena između dva slasna zalogaja brancina u Baltazaru? O čemu su sve razgovarali i što su Gotovina, Milanović i Kotromanović dogovorili, možemo samo nagađati,no, pouzdano znamo da je ručak platio general Gotovina.

Milanović danas brani Krstičevića a nije reagirao na Marasove objede prošle godine

Ovim povodom zanimljivo je napomenuti da je iste teze koje su u Nacionalu  ovih dana iznijeli desno politički orijentirani umirovljeni generali o Damiru Krstičeviću, da  je on  od srpnja 1991. do rujna iste godine bio u JNA te, da je, ‘zastupao tvrdu jugoslavensku liniju’, u svom intervjuu Jutarnjem listu 22. listopada prošle godine iznio tadašnji SDP-ov ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je tada izjavio: ‘Razlika između njih dvojice, (generala Krstičevića i Kotromanovića-op.a.), je ta da je Kotromanović veliki ratnik koji je ratovati naučio u Domovinskom ratu, a učio je i od generala Gotovine. Za razliku od njega, Krstičević je vojne vještine učio u JNA’. Marasova izjava o Krstičeviću i JNA tada je izazvala oštru reakciju samo SDP-ovca Davorka Vidovića, dok se tadašnji premijer Zoran Milanović nije oglašavao. Zar nije čudno  da Milanović danas, usred predizborne kampanje  ustaje u obranu generala Krstičevića, koji je vodeći na HDZ-ovoj listi u 10. izbornoj jedinici, i o njemu govori biranim riječima? Milanović istina priznaje kako zna da je nekada Krstičević bio u toj vojsci(JNA), ali da je prešao na hrvatsku stranu i što se njega tiče, taj čovjek je heroj. „Ne bih glasao za njega da sam u Dalmaciji, ali neću ga pljuvati. To su ćorava posla, ostavite čovjeka na miru“, kazao je Milanović. Sada se postavlja sasvim logično pitanje: Gdje je Milanović bio kad je Maras grmio i teško optuživao grenerala Krstičevića u listopadu prošle godine, i kako se kod šefa SDP-a, po pitanju Krstičevića, gotovo preko noći  dogodila velika preobrazba. I ne samo kod Milanovića nego i kod njegovoga najbližeg suradnika i bivšeg ministra policije Ranka Ostojića. I Ostojić je sada odjednom ustao u obranu generala Krstičevića, a nigdje ga nije bilo kada je tog istog generala teško optužio SDP-ovac Maras prošle godine. Je li za takvo što, odnosno za takve nagle preobražaje SDP-ovaca,
opet zaslužan Milanovićeva PR mag s prošlih izbora Alex Braun koji je, podsjetimo,  najzaslužniji i za Milanovićev preobražaj u velikog domoljuba i patriotu, kada je 26. rujna prošle godine na motivacijskom skupu svoje stranke, pred prošle izbore, Zoran Milanović SDP nazvao “srcem dobrih promjena, strankom domoljuba i patriota”, potičući okupljenje na skandiranje “Hrvatska, Hrvatska”! Sada, samo dva tjedna pred izvanredne izbore Milanović opet brije na domoljublje, pred braniteljima Vladu u Beogradu naziva beogradskom čaršijom, kaže da  se ponašaju bahato, te ako bude trebalo, ‘ne samo da ćemo im blokirati pregovore, nego ćemo i proganjati njihove počinitelje po Kosovu’!
Brani generala Krstičevića, sastaje se zajedno s Kotromanovićem u tajnim sobama prestižnog restorana Baltazar na ručku  s generalom Gotovinom, a sve, (najvjerojatnije), iz razloga da na rujanskim izborima od HDZ-a preotme dio glasača iz braniteljske populacije. I to baš one koji nisu radikalni, jer Milanović i njegovi PR magovi smatraju da oni malo radikalniji neće glasati za SDP ali ni za Plenkovićev HDZ, jer su oni bili glavna okosnica  bivšem šefu stranke Tomislavu Karamarku.Što li tek  još  možemo očekivati  do izbora  od probuđenog domoljuba Zorana Milanovića?

Autor: Damir Palemta/7Dnevno/26. kolovoza, 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.