Patrik Macek/PIXSELL

‘Gospodine Orepiću, jeste li, kao zastavnik JNA, bili privedeni u izbjegličkom hotelu u Tučepima 1991. godine’?

Autor: 7Dnevno

To pitanje ovih predizbornih dana u Pločama postavljaju naši čitatelji u svojim pismima, kao i neki njegovi sumještani, potaknuti pričom objavljenom na pojedinim portalima još prošle godine na vrhuncu sukoba Karamarkova HDZ-a i Mosta. Također, pitaju, je li istina da je Hrvoje Šarinić molio tadašnjeg ministra obrane Luku Bebića da se Orepić s još jednim generalom pusti. Za Šarinića se znalo s kojim je on sve službama surađivao, te tko je iz tih bivših kontraobavještajnih službi tražio da se tadašnji zastavnik JNA i general puste nakon privođenja i zadržavanja u izbjegličkom hotelu u Tučepima 1991. godine

Ovih je dana u javnost opet puštena u opticaj priča o nekim nerazjašnjenim detaljima iz biografije bivšeg Mostovog ministra policije Vlahe Orepića. Naime, opet se , pogotovo u Pločama, pred lokalne izbore počelo s propitkivanjem Orepićeva ratnog puta. O tome da je  bivši ministar policije s početka Domovinskog rata bio s onu stranu, odnosno zastavnik JNA, mediji su već pisali, ali ono što je još uvijek enigma, bar tako tvrde naši čitatelji i pojedini sugovornici iz Ploča jeste kako je Orepić s mjesta zastavnika JNA, postao prvi zapovjednik  Ratne luke Ploče.

Godine 1993. prešao je u Zborno područje Split (tada pod zapovijedanjem general-pukovnika Ante Gotovine), u Operativnu grupu Sinj, gdje je bio pomoćnik načelnika Stožera za operativne poslove pod zapovijedanjem stožernog brigadira Ante Kotromanovića. Nakon rata vraća se u Hrvatsku ratnu mornaricu, iz koje je na osobni zahtjev s dužnosti zapovjednika Pomorske baze JUG izišao 1. srpnja 2014. zbog angažmana kao predsjednik Udruge građana Škanj u borbi protiv izgradnje termoelektrane u Pločama.

Podsjetimo, građani Ploča su početkom 2015. godine na referendumu odbili ideju o gradnji termoelektrane u ovom mjestu. Upravo iz tog razdoblja datira i njegova suradnja s Božom Petrovom i Mostom koji su ga tada i podržali. S druge strane u djelu stručne javnosti mogle su se čuti i ocjene kako je pod krinkom ekologije u to vrijeme zapravo rušena energetska stabilnost Republike Hrvatske za račun određenih inozemnih energetskih lobija.

Kad zastavnik JNA postane zapovjednik Ratne luke Ploče

U listopadu 1991. Orepić je od strane tadašnjeg Izvršnog vijeća Skupštine općine Ploče imenovan zapovjednikom Štaba Narodne zaštite, a 8. prosinca 1991., kao osoba s činom zastavnika JNA, imenovan je na dužnost zapovjednika satnije ročnika koja je djelovala pri Ratnoj luci Ploče. Međutim, formiranje spomenute satnije nije bilo službeno priznato sve do travnja 2014. i odluke bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića.

‘Premda zakonski i podzakonski akti ne sadrže pojam “prvi ročnik“, iz dosadašnjih saznanja i podataka dostupnih preko arhiva Prve satnije mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a i Središnjeg vojnog arhiva, razvidno je kako ste vi, skupina mladih ljudi iz pločanskoga kraja i doline Neretve, uistinu bili prvi ročnici u sastavu Hrvatske vojske, kazao je tadašnji predsjednika RH Ivo Josipović u travnju 2014. potvrđujući status spomenute postrojbe s Orepićem na čelu kao Prve satnije mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a, što je i izazvalo brojne kontroverze oko ratnog puta bivšeg Mostovog ministra. Upravo prošle godine na vrhuncu raskola Karamarkova HDZ-a i Mosta pojedini mediji su objavili i priču nekih Pločana koji su govorili da su čuli kako je bivši ministar ustvari bio s one strane, odnosno zastavnik JNA, te da su ga hrvatske snage, zajedno s još jednim generalom zarobile i držale neko vrijeme dok se nije obavila primopredaja. Oni su pri tome rekli da se nadaju da to nije istina te su bili uvjereni da će tadašnji ministar ispričati svoju verziju priče.

Tajna izbjegličkog hotela u Tučepima iz 1991. godine




S obzirom da se to nije dogodilo neki naši čitatelji sada ponovno postavljaju pitanje  bivšem ministru policije koje glasi: „Gospodine Orepiću, je li istina da ste Vi, kao zastavnik JNA, bili zarobljenik u izbjegličkom hotelu u Tučepima 1991. godine, te što bi o tome mogao reći general Šimić“. Pitaju se i tko se lažno legitimirao i bježao pred gnjevnim narodom toga kraja, a kasnije se predstavljajući kao velike Hrvatine. Također pitaju, je li istina da je Hrvoje Šarinić molio tadašnjeg ministra obrane Luku Bebića da se spomenuta gospoda puste. A za Šarinića se znalo s kojim je on sve  službama surađivao, napominju naši čitatelji, te tko je iz tih bivših kontraobavještajnih službi tražio da se tadašnji zastavnik JNA i general puste nakon privođenja i zadržavanja u izbjegličkom hotelu u Tučepima 1991. godine.

Za čudo je, kažu oni, da za tu ratnu epizodu svog stranačkog kolege nije znao Božo Petrov. No, on je u to doba bio mali dječarac, pa i nije morao znati, ali se zato mogao raspitati kod bivšeg ministra obrane i kasnijeg predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića. Međutim, činjenica je, tvrde oni, da su ministri koji su bili zaduženi za obavještajni rad i sigurnost u Milanovićevoj Vladi o svemu tome bili dobro informirani, pa i ne čudi da je i nakon što je Orepić postao ministar policije, SDP preko svojih kadrova upravljao MUP-om, tvrde naši čitatelji.

S obzirom na to da se nije dogodila nikakva promjena u ustroju, tj. kadrovima MUP-a , kozmetički vrlo minimalno sve dok se nije dogodio veliki skandal s pljačkom zlata i zgradi policije, navodi na sumnju da su tvrdnje naših čitatelja istinite. Jer, činjenica je da su sve do te krađe u MUP-u ostavljeni najvećim dijelom svi kadrovi bivšeg ministra Ostojića te se činilo da i dalje po principu članstva u SKJ-SKH se obavlja kadroviranje u ovom iznimno važnom ministarstvu. Mnogi su se nadali, pisali su prošle godine neki mediji, kako će Vlaho Orepić očistiti mnogobrojne lažne branitelje koji su temeljem dokumenta iz ovog Ministarstva ostvarili status dragovoljca i branitelja, te na kraju krajeva objaviti i podatak tko je bio zapovjednik Saši Perkoviću i gdje je on to bio na prvoj liniji fronte.




Ostojićevi kadrovi još dugo drmali Orepićevim MUP-om 

Podsjetimo i da je prvi veliki sukob između Karamarka i Orepića početkom prošle godine započeo po pitanju Orepićeva kadroviranja u MUP-u. Još iz oporbe HDZ je optuživao SDP da koristi policiju u stranačke svrhe. Prstom su upirali u ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i njegove ljude od povjerenja Marija Bertinu, šefa PNUSKOK-a i Vladu Dominića, glavnog ravnatelja policije. Međutim nije samo HDZ imao primjedbe na rad MUP-a. Podsjetimo, u siječnju prošle godine je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja optužio PNUSKOK da prati njihova čelnika Božu Petrova, a svoje optužbe temeljio je na anonimnoj predstavci koja je dostavljena saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Spomenimo i slučaj Slavka Linića koji također smatra da ga je PNUSKOK nezakonito obrađivao i upire prstom i Bertinu i Ostojića koji su, po njegovu mišljenju, odrađivali posao za ondašnjeg premijera Zorana Milanovića. No, dolaskom Vlahe Orepića na čelo MUP-a izgledalo je da se smjena spomenutih kadrova ne bi ni dogodila da nije bilo velikog pritiska javnosti, tadašnjih stalnih kritika od strane predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, te već spomenute famozne pljačke zlata u policiji u Heinzelovoj, pa se činilo kao da i dalje Ostojićevi kadrovi drmaju MUP-om.

Autor:7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.