Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

GORI POD NOGAMA: Agrokoru treba više od milijardu eura kredita

Autor: dnevno.hr

Iz Agrokora su u petak priopćili kako su podnijeli zahtjev za produljenje Ugovora o najstarijem kreditu (SPFA)

Novi kredit, koji se prema Peruškovom planu zove Izlazni kredit, trebali bi financirati kreditori koji su dali prvotni roll-up: Knighthead Capital Management, VTB banka, Zagrebačka banka, Monarch, Erste banka, VR Capital, York Capital, fondovi CQS i mnogi drugi, piše tportal.

Iz Agrokora su u petak priopćili kako su podnijeli zahtjev za produljenje Ugovora o najstarijem kreditu (SPFA) jer je procijenjeno da, iako postoji interes potencijalnih novih zajmodavaca za davanje izlaznog kredita kojim bi se refinancirao stari, nije vjerojatno da će to biti dostupno prije datuma dospijeća tzv. roll-up kredita 10. srpnja što vjerojatno znači da Agrokor zasad ne može pronaći dovoljno kreditora koji bi dali 1,06 milijardi eura i da kredit neće biti dogovoren do kraja mandata izvanredne uprave koji istječe 10. srpnja.

‘Po svemu sudeći, upravo suprotno od onoga što dolazi iz Agrokora, nema velikog interesa banaka za kreditiranje koncerna. Prolongiranje roka kredita nije dobra vijest za cijelo financijsko tržište jer pokazuje da struktura roll-upa opterećuje nagodbu. Što ako netko od kreditora zatraži povrat kredita?’, pita se ekonomski analitičar Damir Novotny, navodi tportal.

Damir Novotny kaže da nema interesa za kreditiranje Agrokora te misli da se tako velik reprogram ne može dogovoriti u tako kratkom roku i da svaki reprogram donosi rizik pronalaženja svježeg novca.

‘Nije baš jednostavno, u situaciji u kojoj je Agrokor, naći kredit od milijardu eura. Nemamo jasnu sliku o nagodbi, neki vjerovnici prijete da će je blokirati, tu je i politička dimenzija problema. Koji bi bankar danas prihvatio tako veliki rizik? Vraćamo se godinu dana unazad. Pokazuje se da model posebnog zakona nije najsretnije rješenje, izgubili smo godinu dana i ja si uopće ne mogu zamisliti poduzeće koje bi u ovoj situaciji pronašlo milijardu eura’, zaključio je Novotny, navodi tportal.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.