Patrik Macek/PIXSELL

GORAN MARIĆ – KAMEN SPOTICANJA U PLENKOVIĆEVOJ VLADI: Sukobi s nekim ministrima već sada se naziru…

Autor: I. Delić

Marić će se teško složiti sa stavovima Zdravka Marića i Martine Dalić.

Kritičari ga nazivaju populistom, dok ga oni skloni njemu guraju u najveće ekonomske umove u našoj zemlji, a upravo on mogao bi biti najveći uteg u novoj Vladi kojom rukovodi premijer Andrej Plenković. Jasno, ne treba biti previše politički potkovan da biste pogodili kako se iza ovoga opisa krije HDZ-ov Goran Marić čiji je ulazak u Vladu iznenadio mnoge promatrače političke scene u našoj zemlji, s obzirom na sastav ministara koji će naginjati neoliberalnom ekonomskom konceptu.

Vlastito ministarstvo

Znakovito je što je Marić u Plenkovićevoj momčadi zaigrao u posljednji tren kao ministar bez portfelja, a dok je on tvrdio kako će uskoro dobiti svoje ministarstvo za državnu imovinu iz HDZ-a su dopirale glasine da to nije točno. Situacija je kulminirala kada je u medije procurio podatak kako je Marić podnio ostavku, što je ovaj potom demantirao te na koncu, kako za sada stvari stoje, ipak dobio toliko željenu fotelju i ministarstvo koje će se formirati samo za njega.

Marić inače reputaciju financijskog stručnjaka gradi godinama iz sabornice napadajući Hrvatsku narodnu banku, ali i bankarski sektor uopće. Bez dlake na jeziku HNB je pozvao na odgovornost zbog lomljenja kičme hrvatskoga gospodarstva, a sve svoje teze veoma je precizno posložio u knjizi Slom lažnog proroka koju liberalne ekonomske strukture i danas kritiziraju. Njegov obračun s bankama bio je najžešći u vrijeme kada je HNB-om upravljao Željko Rohatinski koji je navodno od premijerke Jadranke Kosor tražio da primiri Marića, a zbog svojih načela HDZ-ovac je i ranije ulazio u sukobe sa stranačkim vodstvom radi čega je razriješen dužnosti predsjednika stranačkog Obora za financije, a nezadovoljan je bio i zato što nije pozvan na dva stranačka skupa o gospodarskim temama.

Trzavice s drugim ministrima

Napetost u Vladi mogao bi izazvati njegov odnos s ministrom financija Zdravkom Marićem, ali i potpredsjednicom Vlade te ministricom gospodarstva Martinom Dalić, kao i ministrom rada Tomislavom Ćorićem jer spomenuta trojka zagovara liberalnu ekonomsku struju, dok se Marić zalaže za nacionalnu ekonomiju, odnosno aktivnu ulogu države u poticanju gospodarskog rasta. Postavlja se pitanje kako će se on odnositi prema državnoj imovini kojom upravlja s obzirom na to da se o privatizaciji dijela iste uvelike progovara. Dalić, ali i Zdravko Marić s time nemaju problema, dok Goran Marić već sada poručuje da od prodaje državnih udjela u tvrtkama poput Podravke i Petrokemije neće biti. Marić je žestoko kritizirao prodaju dijela dionica Končara obveznim mirovinskim fondovima, a oštre kritike upućivao je i zbog privatizacije Croatia osiguranja.

Saborski zastupnik Marić je postao 2008. Prije političke karijere u 90-ima bavio se menadžerskim poslom. Bio je predsjednik uprave Tiska, zamjenik predsjednika uprave Vjesnika te direktor Hrvatske tiskare. Na Ekonomskom fakultetu doktorirao je 1999. U Zagreb se doselio iz Gruda (BiH) gdje je rođen 5. rujna 1959. godine, a očekivanja od njega sada su veća nego ikada pa će biti zanimljivo promatrati njegovo balansiranje s neistomišljenicima u Vladi u kojoj i sam sjedi.
Autor: I. Delić

VEZANE VIJESTI