Screenshot

Goldstein nemilosrdno ‘raspalio’ po Grabar-Kitarović i Thompsonu, pridružio se i Markovina

Autor: dnevno.hr

Povjesničar je vrlo detaljno analizirao predsjednicu.

Povjesničar i nekadašnji hrvatski veleposlanik Ivo Goldstein u kolumni za Jutarnji list predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović usporedio je s bivšim srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, i to zbog posjeta braniteljima u šatoru u zagrebačkoj Savskoj ulici koji se odvio prije tri godine. U svojem pisanju Goldstein se referira na francuskog kolegu koji se začudio tome što se nova predsjednica, ako je već smatrala da postoji problem u sektoru braniteljski prava nije obratila institucijama nadležnima za to pitanje.

Grabar-Kitarović svojim je činom prema riječima autora narušila institucije i demokraciju procedura. Predsjednica prema Goldsteinu želi biti slavna pod svaku cijenu, pa i pod cijenu urušavanja sloboda i demokratskih prava, a jednako tako bavi se demagoškim desničarenjem. Nadalje, kako navodi predsjednici nije poznata politološka definicija građanina, a pozivajući se na hrvatske blogere dokazuje da je Grabar-Kitarović činila niz gafova, poput primjerice onoga kada je spominjala orjunaše. Goldstein drži da predsjednica ne poznaje povijest budući je Orjuna prestala postojati 1929.godine. Na koncu Goldstein predsjednici zamjera i pjevanje Thompsonove pjesme Lijepa li si. ”Pjevala je pjesmu “Lijepa li si” koja otvoreno podilazi secesionističkim težnjama hercegovačkih Hrvata stihom “Herceg-Bosno, srce ponosno”, tvrdi bivši veleposlanik te dodaje: ”Da ne spominjem kako notornog ustašonostalgičara Thompsona brani u ime slobode govora – kaj je preveč, preveč je”.

Tu međutim kolumnističkim osvrtajima na predsjednicu nije kraj, već se na njezine aktivnosti osvrnuo i Telegramov kolumnist također povjesničar Markovina koji se pak referirao na predsjedničin nedavni posjet Splitu:

”Zašto je predsjednica onako euforično dočekana u splitskoj gradskoj upravi – a euforija je doista bila iskrena i posve je izvjesno kako u njoj nisu sudjelovali samo zaposlenici koji glasaju za HDZ ili neku od stranaka desnice? Zaposlenici u predsjednicu gledaju s ushitom, s jedne strane jer osjećaju blizinu moći, a s druge zato što se od njih to očekuje od strane gradonačelnika i čitave vertikale vlasti. Pri čemu se u oba slučaja podrazumijeva svijest zaposlenika o vlastitom mjestu u hijerarhiji. Sadržaj postaje nebitan i politika se svodi na dojam”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.