22.10.2016., Zagreb - Na Strossmayerovom trgu odrzan je prosvjedni skup Raskid!4 kojim se trazi raskid Vatikanskih ugovora izmedju Republike Hrvatske i Svete Stolice. Skup su organizirali Pokret za sekularnu Hrvatsku Udruga Protagora Udruga LiberOs Inicijativa Nisam vjernik Ateisti i agnostici Hrvatske. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

GNJUSOBE RADNIČKE FRONTE I ANTICRKVENJAKA: Prosvjed temeljen na lažima!

Autor: I. Delić

Prosvjednici protiv Vatikanskih ugovora širili su mnoštvo dezinformacija zagađujući javni prostor neistinama i mržnjom spram Crkvi.

Samoprozvani aktivisti nevladinih, ali prije svega anticrkvenih organizacija predvođenih Radničkom frontom i Socijalističkom radničkom partijom Hrvatske svojim su nas prosvjedom još jednom pokušali vratiti u neka prošla vremena u kojima su partijski činovnici pokušavali ugasiti i zatrti religijske vrijednosti na kojima su usađeni temelji hrvatskoga naroda. Svojim posljednjim protestom okomili su se na međunarodne ugovore Hrvatske sa Svetom stolicom, a koji čine formalno-pravni okvir između naše države i Svete Stolice. Konkordati sa Svetom Stolicom trajna su vrijednost te je Hrvatska njima ušla u krug europskih zemalja koje sa Svetom Stolicom temeljem njih imaju posebne odnose. Ugovori predstavljaju načelo odjeljenosti Crkve i države, a iz toga proizlazi da su svaka u svome poretku neovisne i samostalne, dok s druge strane promiču zdravu suradnju crkve s državom. Sve to malo su poznati podaci o spomenutim ugovorima koje anticrkvenjaci nerijetko izvlače kao argument za napade na religiju. Prosvjed Raskid!4 održan je ove subote na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, a 200-tinjak okupljenih zahtijevalo je raskid kako su naveli štetnih Vatikanskih ugovora kojima se negiraju odredbe hrvatskog Ustava o sekularnosti države, drugim riječima odvojenosti vjerske zajednice od države. Predstavnici organizatora istaknuli su kako je nužno poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da Hrvati žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i vrh Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke mimo interesa iste te javnosti. Da bi se bolje shvatio kontekst te priče valja znati tko sve stoji iza organizacije prosvjeda i odaslanih poruka, a riječ je među ostalim o Pokretu za sekularnu Hrvatsku, Inicijativi Nisam vjernik te udruzi Protagora i Liber Osu sa čijeg je skupa nadalje poručeno kako je došao trenutak za raskid ugovora sa Svetom stolicom koji godišnje uzimaju preko milijardu kuna te skupo stoje hrvatske građane, a većina građana prema njihovom kazivanju pretvorena je u građane drugoga reda zahvaljujući političarima i Katoličkoj crkvi koja odluke donosi tajnim sporazumom koji je protivan većinskom interesu. Iz njihova svjetonazorskog kuta gledano zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer omogućuje kleru privilegirani položaj pred hrvatskim sudovima, a u javnim institucijama to omogućuje sustavnu diskriminaciju skupina koje katolička hijerarhija i inače diskriminira, točnije žena i LGBT osoba, ali i svih nekatolika čija djeca satove vjeronauka provode po školskim hodnicima. Diskriminirani su i oni koji se ne slažu s onime što hijerarhija čini i zastupa, počevši od financiranja vlastitoga luksuza novcem siromašnih građana.

Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone, istaknuto je na prosvjedu. “Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana! Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije! Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima,” samo su neke od poruka izrečenih na prosvjedu.

Pitanje vjere ili uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina i to pravo bezrezervno podržavamo, no taj izbor treba ostati u sferi privatnog, a niti jedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano i “podržavljeno” nauštrb drugih građana Republike Hrvatske, poručili su organizatori. Oglasio se na protestnom skupu Alan Sorić iz ugruge Protagora ustvrdivši kako sve više političkih stranaka detektira problem vezan uz Vatikanske ugovore te da svojim prosvjedom nastoje to pitanje staviti u fokus javnosti jer zbog društvene klime ljudi se o tome boje govoriti. Posebno problematično po njega je uplitanje i pritisak Katoličke crkve koja je dominantna vjerska zajednica osobito kada su u pitanju pobačaji, obrazovanje te prisilna molitva u vrtićima, a ne samo u osnovnim školama kao što je to slučaj do sada. Marijana Bijelić iz iste udruge navela ja kako Vatikanskim ugovorima građani ništa ne dobivaju osim ogromnih obaveza, a djelovanje Crkve na političkom planu po njoj je štetno.

Prosvjednici su nosili transparente “Crkva previše ima i još narodu otima”, “Vatikanski ugovori = veleizdaja Hrvatske”, “Vjeronauk u crkve – znanje u škole”, “Za sirotinju novca nema, za bogate popove uvijek ima”, “Radnicima neisplaćene plaće – Crkvi milijarde proračunskih kuna”, “Jedna ruka u našem džepu, druga u hlačama naše djece” i dr.

Koje dezinformacije su prosvjednici širili?

Vatikanski ugovori predstavljaju međunarodne ugovore koji tvore formalno-pravni okvir diplomatskih odnosa između Svete Stolice, a ne Vatikana kao države kao što se to pokušava nametnuti. Nadalje, Hrvatske je između 1996. i 1998. potpisala četiri ugovora sa Svetom Stolicom kojima se uređuju pravna pitanja i suradnja na području kulture, odgoja, dušobrizništva katoličkih vjernika pripadnika oružanih i redarstvenih snaga te gospodarska pitanja. Ugovori psu pravni okvir djelovanja Katoličke crkve u Hrvatskoj, a iz njih proizlaze obveze vezane uz djelovanje vojnog ordinarijata, odvijanja nastave vjeronauka, crkvenoga braka i financijskih obveza koje Hrvatska posjeduje spram Crkvi u Hrvatskoj. Hrvatska je sekularna država upravo stoga što nema poseban ugovor isključivo sa Svetom stolicom, već i sa svim većim vjerskim zajednicama koje djeluju na teritoriju naše zemlje, ali ti drugi ugovori nisu temelj međunarodnoga prava.

Pravoslavna, islamska i druge zajednice dobivaju iz proračuna oko što i Katolička crkva, dakako u skladu s brojem vjernika što je utvrđeno popisom stanovništva i brojem vjerskih objekata. U osnovnim školama vjeronauk je izborni predmet i na toj razini obrazovanja za njega se odlučuje 90 posto učenika, čak 75 posto srednjoškolaca kao izborni predmet također odabire vjeronauk. Iz tih brojki proizlazi da je u našim školama učenicima i njihovim roditeljima omogućeno demokratsko pravo na izbor, a tu poruku odaslao je i nadbiskup kardinal Josip Bozanić gostujući na javnoj televiziji te odgovarajući na pitanje o vjeronauku u školama te zahtjevima o revidiranju ugovora sa Svetom stolicom, ali i procesu kanonizacije kardinala Stepinca. Akcentirao je kako je vjeronauk nakon Drugog svjetskog rata nasilno izbačen iz škole, a na pitanje o revidiranju odgovorio kako je ugovori i konkordati sa Svetom stolicom imaju trajnu vrijednost kojom je Hrvatska ušla u krug europskih zemalja koja posjeduju posebne odnose sa Svetom Stolicom. Po njemu Crkva u Hrvatskoj u bivšoj Jugoslaviji bila je u nezahvalnom položaju što se tiče regulacije toga statusa. Prosvjednicima, ali i svima onima koji provode buntovništvo protiveći se davanjima Crkvi iz proračuna valja reći kako je Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj oduzeta imovina čija se vrijednost mjeri u milijardama kuna, a veliki dio tih dobara nije moguće vratiti. Primjera radu u Zagrebu je oko 35 tisuća nekretnina oduzetnih od Crkve i njezinih institucija poput primjerice Muzeja grada Zagreba, Klovrićevih dvora, Učiteljske akademije te Bolnice Sestara Milosrdnica, napomenuo je profesor crkvenog prava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu za vjeraidjela.com, osim toga Crkva u našoj zemlji drži obrazovne institucije od srednjih škola do fakulteta i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a na kojima se obrazuju i osposobljavaju mnogi koji će služiti dobrobiti hrvatske države. Crkva drži i brojne vrtiće te domove za starije i nemoćne pomažući roditeljima i socijalnim službama, Crkva posjeduje sakralna i kulturna dobra koja privlače turiste, a od čega koristi imaju turističke agencije i država. –

-Ako se nastavi haranga protiv Crkve i protiv izdvajanja državnog ‘novca nas građana’ Crkvi, Biskupska konferencija Hrvatske bi dobro učinila da razmisli o tome da se odrekne ‘državne pomoći’, ali da država doista vrati sva oduzeta crkvena dobra, da obešteti sva ona koja se ne mogu vratiti ili koja su uništena, i da isplati amortizaciju za korištenje svega kroz više od 60 godina! A ‘ako se zbude’ i ‘kad se to zbude’, ovo što traže protucrkveni i protuvjerski ‘elementi’ u pogledu Ugovora o gospodarskim pitanjima, može se očekivati da će oni tražiti promjenu ili poništenje također ostalih Ugovora Svete Stolice i Republike Hrvatske. Ako bi se i to dogodilo, Katolička crkva u Hrvatskoj neće propasti, kao što nije propala ni u vrijeme komunističke vladavine u FNRJ i u SFRJ, odnosno u NR Hrvatskoj i u SR Hrvatskoj- zaključio je Blažević.

Autor: I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.