Marko Mrkonjic/PIXSELL

GLAVAŠ: Spremni smo razgovarati s Plenkovićem, ali bez Šeksa

Autor: M.B.

''Šeks se nekoliko puta javljao s različitim porukama, neke od njih nemaju veze sa sastavljanjem parlamentarne veićne, pa potom i da on ima mandat Andreja Plenkovića da razgovara s nama'', rekao je Glavaš.

Branimir Glavaš bio je gost Novog dana i komentirao je dosadašnje pregovore za sastavljanje nove Vlade.

Hoće li HDSSB potpisom podržati vladu Andreja Plenkovića?

Mislim da je pitanje direktno i, rekao bih, preuranjeno iz razloga što HDSSB nije imao direktne kontakte u pregovaračkom smislu s HDZ-om i Plenkovićem. To ne znači da nije bilo pokušaja uspostave nekakvih kontakata, bilo je. Ali Plenković je smetnuo s uma da Vladimir Šeks nije osoba koja može uspostavljati kontakte s HDSSB-om i sa mnom osobno.

Šeks se nekoliko puta javljao s različitim porukama, neke od njih nemaju veze sa sastavljanjem parlamentarne veićne, pa potom i da on ima mandat Andreja Plenkovića da razgovara s nama.

Meni je to djelovalo prilično neuvjerljivo i nisam mogao biti siguran da uistinu ima mandat Plenkovića, a i da ima, smatrao sam da Šeks nije osoba s kojom HDSSB i ja možemo sjesti i razgovarati s njim. Mi smo spremni razgovarati s Plenkovićem, ali posrednik u tim razgovorim ne može biti Šeks.

Još je rano reći što će se dogoditi 14. listopada na konstituirajućoj sjednici Sabora. Pitanje je kako će se HDSSB postaviti u davanju povjerenja ili nepovjerenja Vladi. Što se tiče mene, ne vidim razloga da apriori bjanko dajem potporu Andreju Plenkoviću i Vladi, jer nije bilo nikakvih kontakata i razgovora. Prošli put sam dao bjanko potporu Vladi, ovaj puta u taj rizik neću uploviti.

Što će biti stav HDSSB-a u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice?

Nažalost, predsjednik stranke neće moći biti u ponedjeljak na konzultacijama, jer je u Beču. Vjerojatno će se javiti telefonom, a ja osobno neću ići na konzultacije.

Što će biti plan i program HDSSB-a u slučaju da Most i HDZ sastave novu Vladu?

Most i HDZ će sastaviti novu Vladu i određene manje političke stranke i skupine koje su ušle pod skute buduće vladajuće koalicije HDZ-a i Mosta. HDSSB ni ja osobno nemamo namjeru da nakon parlamentarnih ili lokalnih izbora trčimo pod skute pobjednika. Mi smo bili spremni na razgovor, ali da je na pregovore došla druga osoba. Preduboke su rane sukoba sa Šeksom. Spremni smo razgovarati s Plenkovićem ili ljudima poput Stiera. Mi nikad nismo odbijali razgovore, pa čak ni u vrijeme Tomislava Karamarka, kad su ti odnosi bili zategnuti do pucanja. Mi smo kontrolirali svoju osobnu političkog sujetu, pa imali i sastanke pod okriljem mraka i u nenormalnim uvjetima, pa ne vidim zašto ne bismo razgovarali i s Plenkovićem.

Vidite li promjenu u HDZ-u i Mostu u odnosu na ranije?

Vidim promjenu. Mora se priznati da je Plenković praktički u nekoliko tjedana, kad se HDZ nalazio na samom političkom dnu, kad mu se nije smiješila takva budućnost uoči nadolazećih izbora, u vrlo kratkom vremenu HDZ podigao iz pepela. Zahvaljujući vlastitoj karizmi i autoritetu podigao je HDZ i osigurao značajnu pobjedu HDZ-a sa 61 mandatom i to se mora priznati i čestitati. HDZ je uspio zahvaljujući Andreju Plenkoviću koji je vodio personaliziranu kampanju.

Jesu li Most i Živi zid razlog što je HDSSB prošao lošije na izborima?

Istina je da smo očekivali više na ovim parlamentarnim izborima. Došlo je do promjene odnosa snaga na hrvatskoj političkoj sceni i normalno da su onaj dio kolača, na koji smo računali da će nam pomoći u ostvarivanju političkog rezultata, odnijele druge političke stranke. On je otišao na stranu Mosta i Živog zida. Kad se analiziraju ovi rezultati, nitko ne može pobiti činjenicu da su sve političke stranke dobile manje glasova i da je karakteristično za izbore bilo da smo se po prvi put u Hrvatskoj morali suočiti s niskom izlaznošću. Razlog je vjerojatno veliko nezadovoljstvo birača. Nama je, kao HDSSB-u, najvažnije da smo u ovim uvjetima uspjeli održati status parlamentarne stranke. Smatram da u tom kratkom vremenu, u ljetnim mjesecima kad je vođena kampanja, kad je vrlo teško voditi kampanju, nismo na najbolji način artikulirali naše stavove i program i nisu došle do naših birača i to je djelomično razlog zašto smo ostvarli slab uspjeh s jednim zastupnikom.

Brojne stranke sad potpisuju podršku Plenkoviću. Koliko će to utjecati na politički život u našoj zemlji, hoće li u Hrvatskoj uopće postojati oporba?

Gotovo uvijek nakon parlamentarnih izbora, kad je izborni rezultat poznat, kad DIP iznese brojke, uvijek je dolazilo do bijega i prebjega malih političkih stranaka pod skute pobjednika i to je ovaj put došlo do izražaja. Mene ne čudi da se ove male stranke i strančice naprosto utrkuju tko će prije otići na Trg žrtava fašizma i dati svoj potpis. Za HDSSB to nije bila karakteristika. Moja karakteristika i osobina, djelujući gotovo 30 godina u političkom životu, jest da se nikome ne nudim i ne prodajem i tako smo postupili i ovaj put, što ne znači da smo apriori odbili bilo kakav razgovor i suradnju.

Što mislite o načinu na koji se vode pregovori HDZ-a i Mosta? Vidite li vi stabilnost Vlade i postoji li povjerenje između HDZ-a i Mosta?

Prvi put u praksi imamo da se događa da vladajuća većina dogovara podjelu funkcije predsjednika Sabora. Mislim da nisam takav slučaj registrirao ni u jednoj državi Europske unije, a duboko bih bio siguran tvrditi da se takvo što nije dogodilo ni u jednoj državi u svijetu. To je presedan i on govori puno. Prvo da je HDZ-u stalo i da mu je u interesu da se ne odrekne toga mjesta, što ih u potpunosti razumijem. Ovo s čim se Hrvatska suočava, da dijeli tu poziciju, presedan je i u Hrvatskoj i u svijetu i govori da među njima nema povjerenja, da se drži figa u džepu i da Most ne vjeruje HDZ-u i želi mjesto predsjednika Sabora kako bi mogao dirigirati zakone. HDZ je ozbiljna politička stranka s ozbiljnim predsjednikom i u stanju je voditi Hrvatsku i prezentirati program, o kojem zasad ne znam ništa. Što se tiče potpore HDZ-u i Plenkoviću, on moju potporu ima u smislu da ne smije pristati na ucjene. Smatram da Most nema dovoljnog iskustva, da nisu sazreli, nisu profesionalni i nisu dovoljno stručni da bi im se dali neki resori. Plenković ne smije dozvoliti da ucjenjuju ni njega ni Vladu. Most je skupina pojedinaca bez ikakvog političkog iskustva, koji se međusobno nisu poznavali i uistinu ne mogu i ne smiju ultimativno zahtijevati nekakve reforme. Reforme da, ali i one imaju svoj hodogram. Ništa se ne može dogoditi preko noći niti ultimativno, što je Most radio. Mislim da je dobro da ovaj put Petrov i Most neće moći onako ucjenjivati kako su ucjenjivali na proteklom sazivu.

Što mislite o Mostovoj namjeri lustracije političkog života? Kakva je vaša politička budućnost?

Priče o toj nekakvoj lustraciji mislim da su na izdisaju. Priče o lustraciji karakterizirale su protekle parlamentarne izbore. Ako mislite na figurativnu lustraciju u smislu da Plenković eliminira određene ljude, koji nisu po mjeri Mostu, SDP-u, HNS-u ili drugima, mislim da Plenković ima koncept stvaranja novoga HDZ-a i da je na dobrom putu da to uspije i vrijeme koje je pred njim bit će mu saveznik. Mislim da će Plenković biti sposoban provesti tihu lustraciju osoba koje se ne uklapaju u njegov koncept. Što se tiče mene, ja sam rekao da je ovo moj posljednji saborski mandat. Ovo je mandat u kojem ću završiti svoju političku karijeru i smatram da je to vrijeme kad se moram povući iz politike.

Autor: M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.