Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Glas za Bandića, glas je za doživotnu robiju radnika i Hrvatsku punu fontana i pučkih kuhinja!

Autor: Marta Merkur/7Dnevno/22. srpnja 2016.

Alarmanto stanje u GSKG d. o. o. gdje radi čak 32 posto agencijskih radnika od ukupnog broja zaposlenih, dok je državni prosjek 0,4 posto. Agencijski radnici obespravljeni su građani drugoga reda i u svojoj radnoj zajednici i pred bankama

Prije neki je dan Milan Bandić aktima gradonačelnika posegnuo u proračun i odredio da se novokomponiranom tiskanom čedu Marijana Hanžekovića odnosno njegove Hanza Medije (odnedavno preimenovanom Europapress holdingu), besplatnom tjedniku Zagreb Times, ima doznačiti na teret poreznih obveznika grada Zagreba 360.000 kuna. Nevjerojatno je kako je zagrebački gradonačelnik u manje od dva mjeseca izlaženja Zagreb Timesa preopoznao svekoliku važnost tiskovine koju izdaje ni više ni manje nego gradonačelnikov poslovni partner, odvjetnik, jamac, vjerovnik i omraženi ovrhovoditelj uime nekoliko podružnica ZG holdinga, te ga je velikodušno odlučio novčano poduprijeti. Nekoć moćno carstvo Ninoslava Pavića nastavilo je očito i dalje financijski propadati u Hanžekovićevim rukama, čim je ovaj moćni isljednik sirotinje spao na Bandićeve milodare. Naime, iz perspektive Marijana Hanžekovića i opsega svih njegovih poslova 360.000 kuna taman mu je dostatan džeparac za dva, tri luksuzna putovanja na neki od egzotičnih indonezijskih otoka kamo je, do razbolijevanja, često vodio svoje mlađahne prijateljice.

U trenucima dok smo završavali ovaj tekst naši izvori iz bivšeg EPH, danas Hanza Medije, obavijestili su nas da se zapravo ne radi ni o kakvoj jednokratnoj potpori Grada tjedniku Zagreb Times, nego o kriminalnom paktu Hanžekovića i Bandića, o čemu više možete pročitati u posebnom okviru na susjednim stupcima. Tiskovine i novinari više gotovo da i ne stignu apsorbirati i obraditi sve afere koje se produciraju kao na filmskoj traci, pa bi idealna platforma za njihove objave bio divovski display, a ne ograničavajući papir i tiskarski rokovi.

Nekoliko dana prije nego je odlučio pomoći svom partneru i vjerovniku Hanžekoviću, Bandić je aktima gradonačelnika dodijelio i 450.000 kuna iz gradskoga proračuna za gospodarski i turistički oporavak Novske, koja spada u području od posebne državne skrbi. Jednako tako, gradonačelničkim je aktima odlučio da se iz proračunske zalihe doznači 200.000 kuna Viteškom alkarskom društvu Sinj za organizaciju 301. Sinjske alke. Uglavnom, svakih sedam dana Milan Bandić koristi se svojim izravnim pravom da, uzimajući iz zagrebačkog proračuna, dodjeljuje financijske potpore od desetak do nekoliko stotina tisuća kuna udrugama, gradovima i manifestacijama diljem Hrvatske.

Takvu gestu metropole i njezina gradonačlenika rado bismo pozdravili da ne znamo da je Zagreb zadužen do grla, da su njegovi građani taoci najviših nameta i režija u Europi, a brojni radnici u gradskim poduzećima obespravljeni građani drugoga reda, te da ne svjedočimo već godinama da Bandić javni novac dijeli šakom i kapom puno manje zbog istinske potrebe, a puno više oportunistički, za svoje osobne probitke, posebno u vrijeme predizbornih kampanja. Da Milan Bandić uistinu, a ne samo pozerski, suosjeća s „malim čovjekom“ i radnikom, ne bi u nekim dijelovima Zagrebačkog holdinga, kojim zapravo on gospodari i upravlja uz pomoć svojih satelita, svjedočili nedopustivom, eskalirajućem udaru na radnička prava te kršenju pravnih propisa na štetu radnika, a u korist ekstra profita.

Evo, najsramotnijeg primjera: u izdvojenom trgovačkom društvu GSKG d.o.o. (Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo) koje je u vlasništvu Grada Zagreba, a koje potpada pod upravljanje Zagrebačkog holdinga d.o.o., čak je 32, % radnika zaposleno preko Agencije za privremeno zapošljavanje Electus DGS d.o.o., a takav je postotak nedopustiv i po zagrebačkog gradonačelnika sramotan!

Sindikat komunalnih radnika Hrvatske je doslovno zgrožen tom neosporivom činjenicom.

Opće je poznata činjenica da o svim zapošljavanjima u Zagrebačkom holdingu i izdvojenim mu društvima odlučuje upravo Milan Bandić, dok predsjednica Uprave Ana Stojić Deban samo striktno provodi u djelo njegove naume i odrednice. U GSKG-u se ne radi o nikakvoj povremenoj potrebi poslodavca za dodatnim radnicima, niti o privremenim poslovima ograničenog roka trajanja. Radi se o poslovima koji su poslovna konstanta, za koje postoji potreba kako sada, tako i idući dugi niz godina, i svake je godine obim tih poslova sve veći.  I uz sva nastojanja Želimira Hercigonje, predsjednika Sindikata komunalnih radnika Hrvatske, koji zastupa radnike u čak osam Holdingovih podružnica, stanje se po agencijske radnike ne mijenja jer gradske vlasti uz potporu čelnih ljudi Holdinga ne dopuštaju prevođenje barem dijela agencijskih radnika u radni odnos u GSKG d.o.o., premda mnogi od njih već godinama agencijski rade u Holdingu.

„Sindikat će početkom kolovoza odgovarajućom sudskom tužbom pokušati zaštiti takve radnike jer se radi o bezočnoj i sramotnoj eksploataciji agencijskih radnika koji nemaju sva ona prava koje imaju zaposlenici Holdinga prema Kolektivnom ugovoru koji je trenutačno u fazi sudskog osporavanja jer ga je Uprava otkazala za svih 8000 ljudi. Radnici zaposleni posredstvom agencija nemaju naknade za godišnji odmor, božićnice, jubilarne nagrade, pravo na otpremninu, te su bez još cijelog niza prava, a u konačnici nemaju sigurnost posla kakvu imaju svi randici koji su zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme“, kaže nam diplomirani pravnik Želimir Hercigonja, te naglašava da sjajno surađuje s direktorom GSKG-a Joškom Jakelićem, koji izvrsno radi svoj posao ali je po tom pitanju nemoćan.

Agencijski radnici u startu su radnici drugog reda, krajnje su diskriminirani i dovedeni u bitno nepovoljniji radno-pravni status od zaposlenika Zagrebačkog holdinga iako svi obavljaju posve iste poslove na pojedinim radnim pozicijama, a takvo stanje je za radnike, a i za sindikat neodrživo na duže staze! Oni su, osim toga, i građani drugog reda za banke, ne mogu dobiti kredite, minuse po tekućim računima, kartice za obročna plaćanja…

Sindikalna scena oštro kritizira ozakonjenje rada agencija za privremeno zapošljavanje, te smatra da su jedina dva razloga njihova postojanja rušenje radničkih prava i ostvarenje ekstra prihoda pojedinaca putem provizija. Istraživanja već potvrđuju kako agencijskim radnicima opada kvaliteta života. Europska fondacija za poboljšanje životnog standarda je provela istraživanje koje je pokazalo da su radnici zaposleni preko agencija za privremeno zapošljavanje bili slabijeg zdravlja, s niskim sigurnosnim radnim standardom, lošom kontrolom glede radnih uvjeta i radne situacije.

„Zanimljivo je“, kaže Hercigonja, “da se na takvim radnicima štede znatna novčana sredstva, a na Upravi Zagrebačkog holdinga ne. Sada imamo dvočlanu Upravu : Anu Stojić Deban i Danijelu Franić, a do prije godinu dana imali smo glomaznu i predimenzioniranu deveteročlanu Upravu, pa se postavlja logično pitanje: kako to sad dvočlana Uprava može posve uredno obavljati sve one poslove za koje je ne tako davno trebalo čak devetero ljudi! Odgovor na to pitanje može dati samo vrli nam gradonačelnik koji javnosti treba jasno i koncizno, bez puno svojstvene mu filozofije, objasniti takve nelogičnosti koje bodu oko i suprotstavljaju se zdravoj pameti. Ali kad je politička trgovina u pitanju, onda gospodin Milan Bandić može odlučiti da će u neko dogledno vrijeme Holding imati i 15-oročlanu Upravu, bude li to njemu bilo politički oportuno rješenje, kako bi ostvario kojekakve benefite, bilo političke ili neke druge, a koji su mu neophodni za daljnje preživljavanje, prvenstveno političko“, poenitra Hercigonja, koji duže od 17 godina vodi u ime obespravljenih radne sporove diljem Hrvatske.

„Sa 99 postotnom vjerojatnošću mogu reći da ću dobiti spor u ime radnika u GSKG-u, koji mora biti svjestan da eklatantno krši radno-pravne propise i odredbe. U Zakonu o radu jasno piše što su povremeni poslovi, to su neki pomoćni ili sezonski poslovi, dok 32 posto zaposlenika u GSKG-u radi tobože na privremenim poslovima, neki već i duže od sedam, osam godina. Pa kakvi su to privremeni poslovi koji traju osam godina!? Još je prije dvije godine Slobodan Ljubičić, tadašnji predsjednik uprave ZG holdinga, donio odluku da se broj agencijskih radnika smanji na najmanju moguću mjeru, ali do dana današnjega od toga nema ništa, baš suprotno njihov se broj stalno se povećava. Stoga javno pozivam nadležne institucije ministarstva rada i mirovinskoga sustava da provedu inspekcijski nadzor u Gradsko stambeno komunalnom gospodrastvu Grada Zagreba“, odlučan je Hercigonja u borbi za radnička prava. Posebno podvlači činjenicu koja bode u oči:

„Udio agencijskih radnika u ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj je 0,4 posto. Kako je moguće da je na razini države prosjek 0,4 posto, dok je u Bandićevom GSKG-u više od 30 posto agencijskih radnika: 244 ih ima ugovore na neodređeno vrijeme, 18 na određeno, 28 ih je zaposleno preko HZZO-a za stručno osposobljavanje, bez zasnivanja radnog odnosa, a čak 126 ih već godinama radi preko posrednika tj. agencije Electus DGO d.o.o. Kako je to moguće i kakve su to tendencije? U prvom kvartalu prošle godine tadašnja predsjednica Uprave Holdinga Danijela Franić bila je na pragu dogovora samnom, tj. sa sindikatom da svaki mjesec dvoje, troje agencijskih radnika u GSKG-u prebaci u radni odnos s obzirom da je utvrđeno da postoji stvarna potreba za svih 126 agencijskih zaposlenika.“

S druge strane u direkciji ZG holdinga već godinama se ne može uvesti red da se srežu skandalozno visoke plaća, pa neki od savjetnika imaju plaću veću od premijerske! Prema takvim devijacijama Bandić je blagonaklon, umjesto da pokaže zrno empatije prema agencijskim radnicima, pa da svojim podređenim birokratima da naputak da ih sve, što je prije moguće, prevedu u radni odnos među ravnopravne građane, a golemi novac koji rastače širom Hrvatske te Bosne i Hercegovine preusmjeri za nadogradnju prava radnika.

Ovako, dok ne poduzima ništa za obespravljene „alije sirotanoviće“ Bandićeva empatija ostaje samo na razini krajnje isprazne retorike za široke narodne mase, bez ikakva stvarna utemeljenja u njegovu načinu vođenja grada i donošenja kojekakvih odluka koje imaju dalekosežne reperkusije na rad svih trgovačkih društava u vlasništvu grada Zagreba i radnika tih društava. Bandićev politički diskurs kojeg stalno mijenja i dorađuje,  te politički oportunizam uvjetuju mnoge poslovne odluke koje su u konačnici štetne po Zagrebački holding, samo nitko mu se iz njegova okruženja nema ni snage ni volje suprotstaviti, jer je autokrat opijen vlašću i uvjerenja da mu nitko nije dorastao.

O megalomanskim mu političkim ambicijama ne treba trošiti suviše riječi jer svojim je brojnim izjavama konsternirao hrvatsku javnost u više navrata. Očito nije svjestan, ili ne prihvaća istinu da njegovi stvarni potencijali i obrazovni kapaciteti nisu u skladu s projekcijom njegovih želja i htijenja.

BANDIĆ ZA 4,9 MILIJUNA KUNA KUPIO PODRŠKU JUTARNJEG LISTA I GLOBUSA

Kriminalni deal Hanžeovića, Bandića i Martine Bienenfeld

U opticaju su novi kompromitirajući dokumenti iz kojih je jasno da je Marijan Hanžeković, vlasnik Hanza Medije, dogovorio sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem veliku prevaru “tešku” 4,9 milijun kuna! Toliko je, naime, EPH odnosno Hanza Media, dobio od Turističke zajednice Zagreba za nove projekte u turizmu. Stoga je ispod čekića u Hanžekovićevim redakcijama brže bolje pokrenut novi tjednik Zagreb Times, novine za turiste. Prema dokumentima koji kruže iz računovodstva Hanžekovićeva medijskog carstva jasno je da su to veliki posao, potajno ispod stola, dogovorili Bandić, Hanžeković i Martina Bienenfeld, predsjednica Turističke zajednice Zagreba, koja je već mjesecima bliska prijateljica s Hanžekovićem s kojim obilazi razne službene događaje.

U ugovoru s Gradom piše da će EPH, tj. Hanza Media, pružati “usluge istraživanja tržišta, informatičke usluge i promoviranje turističke ponude”, a također se spominje suradnja s odabirom Miss Universe Vladimira Kraljevića. Navodi se da je EPH suorganizator odabira ljepotica, što je također dio Hanžekovićevih fetiša. Uglavnom EPH će za svoje novokomponirane usluge dobivati paušalni mjesečni iznos, a obzirom na “rezultate” projekta bit će i nekih bonusa, a sve se ukupno ima zaokružiti na 4,9 milijuna kuna. Taj novac neće stići iz gradskog proračuna za marketing, jer bi to moralo ići na javnu nabavu, pa su u Gradu i Turističkoj zajednici “lažirali” kako se radi o informatičkoj podršci, a ne kupovanju medija. Hanžeković je Bandiću zauzvrat “dao riječ” da će ga Jutarnji list i Globus podržavati na izborima za zagrebačkog gradonačelnika iduće godine.

Autor: Marta Merkur/7Dnevno/22. srpnja 2016.

ZADNJE VIJESTI