HRT

Geopolitički stručnjaci: ‘Traju igre moći oko rata u kojem je 500 000 poginulih i više od 10 milijuna raseljenih’

Autor: dnevno.hr/HRT

Jelena Jurišić smatra da Putin bez problema može držati pod kontrolom Dumu i svu svoju silnu vojsku jer 'Jedinstvena Rusija' ima apsolutnu većinu u ruskom parlamentu. Sve zakone mogu donositi apsolutnom većinom. Putin će to također iskoristiti za svoju predizbornu kampanju iako su izbori tamo za 2 godine i će dizati svoju popularnost, možda čak i iznad dosadašnjih 80%.

U HRT-ovoj emisiji ‘Tema dana‘ gostovala je profesorica Jelena Jurišić te  Vlatko Cvrtila, oboje stručnjaci za geopolitiku.

Rusko-američki odnosi zaoštreni su zbog Sirije do te mjere da je Bijela kuća zaustavila pregovore s Kremljom o riješavanju rata koji razara Siriju već pet godina. Ruski predsjednik Vladimir Putin stavio je izvan snage sporazum sa SAD-om o raspolaganju plutonijem, a u Rusiji je u tijeku vježba za izvanredna stanja u kojoj će sudjelovati 40 milijuna ljudi i oko 200 000 profesionalaca.

Stanje u Siriji maksimalno je alarmantno, naročito u uništenom Alepu, dogovoreni prekid vatre uopće se ne poštuje, bombadiraju se i bolnice, civili stradaju svakodnevno. U pet godina rata procjene su 500 000 poginulih i više od 10 milijuna raseljenih i izbjeglih.

Situacija je izuzetno loša jer su intenzivirani vojni sukobi posebice u urbanim cjelinama – Alep je glavna bojišnica. Ima jako puno poginulih i stradalih i ono što je zabrinjavajuće je da se te borbe neće zaustaviti jer jasni su ciljevi režimskih snaga – da zauzmu taj grad jer je on izuzetno važan u njihovim strateškim interesima, izjavio je Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku.

Agencija Interfax javlja da je velika ruska vježba za izvanredna stanja u tijeku, a predsjednik Vladimir Putin je stavio van snage sporazum o raspolaganju plutonijem. Izvanredna stanja nisu posebna vijest što se tiče Rusije, smatra stručnjakinja za geopolitiku Jelena Jurišić. A što se tiče plutonija – tu je važan nastavak, koji je bio nakon objave ‘Mi izlazimo’, a vezan je uz ono ‘Mi se možemo vratiti’. Riječ je o ultimatimu SAD-u – uvjeti pod kojima Rusija će se vratiti u sporazum, koji SAD ne ispunjava godinama, tako da je on ionako mrtvo slovo na papiru, a to je da se ukinu sve sankcije prema Rusiji, da Amerikanci plate odštetu Rusiji za sankcije i naravno da se prekine politika sukobljavanja s Rusijom od strane SAD-a. To je više poruka – ‘mi smo napravili, na vama je da odgovorite’. No, sada i Rusija i SAD imaju toliko raketa da se mogu uništavati, a s postojećim arsenalom imaju još dovoljno zaliha da naprave nove rakete, pa u tom pogledu ništa se neće promijeniti, smatra Jurišić.

Snage NATO-a sve češće presreću ruske bombardere, nedavno su dva ruska Tupoljeva preletjela preko Europe zbog čega su četiri europske države bile prisiljene podići svoje borbene zrakoplove. U ovoj situaciji nije čudno da se takvi incidenti događaju, smatra Vlatko Cvrtila i naglašava da je to pokazivanje moći, testiranje druge strane. Kako je NATO inzistirao na pomoći baltičkih država i kako je najavljivao raketni štit i istočnoj Europi tako su počeli ti incidenti. Tako se održavaju tenzije na razini koja i jednoj i drugoj strani odgovara. To možemo očekivati i dalje. Te tenzije rastu i pred kraj mandata predsjednika SAD-a. Rusija na neki način zauzima moć, a poslije će pregovarati s novim predsjednikom SAD-a kako će i na koji način dalje, objasnio je.

Jelena Jurišić smatra da Putin bez problema može držati pod kontrolom Dumu i svu svoju silnu vojsku jer ‘Jedinstvena Rusija’ ima apsolutnu većinu u ruskom parlamentu. Sve zakone mogu donositi apsolutnom većinom. Putin će to također iskoristiti za svoju predizbornu kampanju iako su izbori tamo za 2 godine i će dizati svoju popularnost, možda čak i iznad dosadašnjih 80%.




Rusija i Vladimir Putin neizostavno su dio kampanje za američke predsjedničke izbore do kojih je preostalo nešto više od mjesec dana, no Cvrtila je napomenuo da dosadašna praksa pokazuje kako ono što se govorilo u predizbornoj kampanji značajno se modificira, pogotovo kada je riječ o uporabi sile u međunarodnom prostoru.

Što se tiče onoga što Hrvatska osjeća konkretno kao odjeke rata u Siriji – rijeka izbjeglica, Cvrtila naglašava da su trenutno u Beogradu, primjerice, pretežno ekonomski emigranti, koji će nekamo morati otići, vrlo vjerojatno će krenuti prema Hrvatsku, kaže. Također smatra mogućim da se ponovno otvori i Balkanska ruta.




Autor:dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.