Boris Scitar/PIXSELL
Boris Scitar/PIXSELL

GENERAL RAHIM ADEMI: ‘Srbija nema nikakvo pravo suditi hrvatskim građanima’

Autor: M.B.

Političarima je poručio da moraju imati jasan i čvrst stav i da Hrvatska ni pod koju cijenu ne smije odstupiti od traženja da se takvi zakoni ukinu.

Otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije s Europskom Unijom, za Novu TV komentirao je umirovljeni general Rahim Ademi.

”Mislim da to nije uredu. Jer Srbija nije nadležna da sudi za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije. Oni nemaju nikakvo pravo suditi hrvatskim građanima na području Hrvatske”, kazao je Rahim Ademi.
Na pitanje je li hrvatska diplomacija pogriješila kaže kako ne zna, no smatra da Hrvatska nije trebala prihvatiti prijedlog i uvjete za otvaranje tih poglavlja sve dok se ne raščisti situacija oko ratnih zločina na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije.

”Srbija nema pravo na to da sudi svima. Ja na to ne bi pristao nikada. Sve dok se ne odreknu tog zahtjeva da stječu pravio da sude svim građanima u Republici Hrvatskoj. Ako netko napravi neko krivično djelo na teritoriju Hrvatske, to je u nadležnosti hrvatskog pravosuđa, ono mora suditi, nikako Srbija jer ovo je teritorij Republike Hrvatske”, kaže Ademi te dodaje kako se ne boji da će biti uhićen jer za to ne postoje razlozi.

”Oni uvijek govore da im maju neke popise, nisam siguran da neće doći do uhićenja, osobito ako ostvare pravo na to, no ne bi ga trebali imati”, rekao je Ademi.

Komentirao je i nezadovoljne branitelje koji kritiziraju Vladu i hrvatsku diplomaciju.

”Ja nisam za prosvjede, to je sve politika. Oni moraju sad razmatrati to pitanje, inzistirati da se Republici Srbiji oduzme to pravo da mogu svima suditi na području bivše Jugoslavije jer, ponavljam, nemaju nikakvo zakonsko pravo za to”, rekao je.

Političarima je poručio da moraju imati jasan i čvrst stav i da Hrvatska ni pod koju cijenu ne smije odstupiti od traženja da se takvi zakoni ukinu.

 

Autor: M.B.

ZADNJE VIJESTI