Igor Kralj/PIXSELL

General Mijo Jelić: Bošnjaci žele hrvatski narod proglasiti zločinačkim, a Hrvatsku agresorom

Autor: Dnevno.hr

Jelić je podsjetio: istina je da se bez hrvatskog naroda u BiH i bez pomoći Republike Hrvatske, BiH ne bi obranila od velikosrpskog agresora.

O optužnicama protiv Hrvata u BiH razgovarali su u Dnevniku Nove TV sa Zlatanom Mijom Jelićem, umirovljenim generalom HVO-a i HV-a, jednim od prvih časnika optuženima u Bosni i Hercegovini.

General Jelić objasnio je zašto smatra da je optužnica politička te što točno stoji u njoj.

“Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je za Badnjak 2015. podnijelo optužnicu Sudu Bosne i Hercegovine koji ju je zaprimio za Božić 2015. godine. Sud je tu moju optužnicu od preko 6700 stanica proučio i potvrdio za svega sedam dana, što je najbolji dokaz o kakvoj se optužnici radi. U toj optužnici Sud BiH mene optužuje da sam dio udruženog zločinačkog pothvata s političkim i vojnim vrhom Hrvata u i BiH. Također mi se na teret stavlja i zapovjedna odgovornost, ali ne samo za zone odgovornosti gdje sam zapovijedao, već i za one zone gdje nisam zapovijedao. Vojni vještak kojega je angažiralo Tužiteljstvo BiH, a koji je inače bio časnik sigurnosti u sedmoj muslimanskoj brigadi koja je počinila najveća zlodjela nad Hrvatima srednje Bosne, bez uporišta u dokazima, u svom vještačenju tvrdi da su ekstremni elementi HDZ-a BiH uz potporu Franje Tuđmana i Gojka Šuška, htjeli Herceg-bosnu etnički očistiti i pripojiti Banovini Hrvatskoj. I takvu je optužnicu sud ekspresno potvrdio”, kazao je general.

Na pitanje smtra li da su istinite tvrde BiH vlasti da ne provode selektivne postupke i da pripadnici Armije BiH te Hrvati iz HVO-a i HV-a imaju jednak pravni tretman, Jelić kaže da su “slatkorječivi”.

“Hrvatskoj javnosti treba biti jasno da u Bosni i Hercegovini postoje dva kaznena zakona po kojima se sudi za zločine. Jedan je onaj iz bivše SFRJ, koji je vrijedio u to vrijeme, a 2003. godine donesen je Kazneni zakon Bosne i Hercegovine. Razlika između ta dva zakona je u tome što Kazneni zakon iz SFRJ ne poznaje selektivnu zapovjednu odgovornost, udruženi zločinački poduhvat ni široki sistematični napad kao zločin protiv čovječnosti i u njemu su puno blaže kazne nego u Kaznenom zakonu donesenom 2003. godine. Razlika je u tome što se pripadnicima Armije BiH sudi po zakonu koji je vrijedio u ono vrijeme, a pripadnicima HVO-a se sudi po zakonu iz 2003. bez obzira što je Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu u nekoliko navrata naložio BiH pravosuđu da se svi optuženici moraju suditi po istom kaznenom zakonu, odnosno onome koji je vrijedio u to vrijeme i koji je blaži po osumnjičenika. To pravosudna tijela BiH ne provode, već su uzeli praksu da muslimanima sude po jednom zakonu, Hrvatima po drugom i dalje nastavljaju provoditi aparthaid nad Hrvatima u BiH”, objasnio je.

Kako se politički predstavnici Hrvata u BiH ponašaju prema svemu tome? Jeste li ih upozoravali na sve što se događa

?Kazao je i kako su upozoravali političke predstavnike Hrvata u BiH na sve što se događa jer ovo traje već 10 godina. Kazao je kako oni imaju “konstantnu nebrigu i inertnost, pogotovo ako znamo da je ministar pravosuđa u Federaciji BiH Hrvat, ministar pravde države BiH je također Hrvat, no hrvatski predstavnici u BiH ovaj problem nisu institucionalizirali”. Dodao je i kako se nada da istupi Čovića, koji je ovih dana boravio u Hrvatskoj, neće biti kozmetičke naravi te4 da će napokon početi voditi brigu i zaštititi branitelje od političkih montiranih progona iako je to trebalo početi prije šest, sedam godina.




Nas pitanje kakav je tretman Hrvatske i dosadašnjih Vlada prema svemu što proživljavaju Hrvati u BiH, Jelić odgovara:

“Trebam biti iskren, ovo traje već destak godina tijekom kojih bošnjački politički vrh preko ovakvih montiranih političkih optužnica želi hrvatski narod u BiH proglasiti zločinačkim, a Republiku Hrvatsku agresorskom. Mada je povijesna istina da se bez hrvatskog naroda u BiH i bez pomoći Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina ne bi obranila od velikosrpskog agresora. Također je povijesna istina da je Hrvatska zbrinula preko 600 tisuća prognanih muslimana koji su bježali pred velikosrpskom agresijom i da je u bolnicama Republike Hrvatske liječeno preko 15 tisuća ranjenika Armije BiH i da je sva vojna i humanitarna pomoć za muslimane u Bosni i Hercegovini i za Armiju BiH išla preko Hrvatske i teritorija Herceg-bosne i za vrijeme sukoba između Armije BiH i Hrvata. I zato mi je nejasno zašto se Hrvatska ozbiljnije nije uključila. Sve dosadašnje vlade su se po ovim problemima ponašale neodgovorno i pasivno”.

A na koji se način se može braniti od tog kaznenog progona, kaže:




“Od ovog kaznenog progona možemo se braniti samo istinom, ona je jedini naš saveznik. Mi nismo pobjegli u Hrvatsku da se zaštitimo od progona jer Hrvatska s BiH ima međunarodni sporazum i BiH sve ove optužnice može proslijediti Hrvatskoj. Mi ne želimo da u ovim optužnicama stoje političke kvalifikacije, kao što stoje u BiH. Želimo, jednostavno, pošteno suđenje pogotovo što su isti zakoni za vrijeme Domovinskog rata vrijedili i u Hrvatskoj i u BiH”.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.