Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

GENERAL GLASNOVIĆ O UHIĆENJU 10-ORICE PRIPADNIKA HRVATSKOG VIJEĆA OBRANE IZ ORAŠJA

Autor: dnevno.hr

- POLITIČKI MOTIVIRANA UHIĆENJA NASTAVAK SU VELIKOSRPSKE OFENZIVE!

Uhićenje 10 pripadnika HVO-a s područja Općine Orašje zbog sumnje da su počinile zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv zarobljenika komentirao je general HV-a i HVO- Željko Glasnović. Tvrdi da je riječ o političkim uhićenjima koja su nastavak velikosrpske ofenzive s već viđenim scenarijem.

– Ponovno se želi izjednačiti Domovinski rat a dokazano je da su više od 90 posto ratnih zločina u Bosni i Hercegovini počinili Srbi, time mislim na srpske paravojne postrojbe i JNA. Podizanje ovih optužnica uvreda je svakom branitelju bosanske Posavine, koji su najviše stradali u BiH, tvrdi Glasnović.

Dodaje da je Hrvatska bila suverena država da nikada ne bi uopće pristala potpisati Ugovor o suradnji s Haaškim tribunalom. jer niti jedna država ne izručuje svoje vojnike. Bitka za Posavinu je bila bitka za biološki opstanak Hrvata jer su oni bili najugroženija skupina, kaže Glasnović i napominje kako je samo iz Posavine otjerano više od 150 tisuća Hrvata.

Oštar je neovisni saborski zastupnik bio je prema hrvatskim tajnim službama koje su ovim uhićenjima pokazale totalni amaterizam. Gdje je bilo upozorenje za te ljude, šta rade naše tajne službe?, pita se Glasnović.

Strahuje da je sve ovo tempirano s bošnjačke strane jer oni predstavljaju većinu u BiH.

“Vidjeli smo što se događalo u Stolcu vidjeli smo i napade tijekom referenduma, očit je taj antagonizam bošnjačke prema hrvatskoj manjini”, zaključuje saborski zastupnik.

Podsjeća i da je cijelo područje bilo jedinstveno ratište i da su svi ti ljudi bili pod zapovjedništvom hrvatskih snaga, a većinom pod generalom Antom Gotovinom. Bez Hrvatskog Vijeća obrane ne bi postojala sadašnja federacija a moramo imati na umu kako su u trenutku potpisivanja Daytonskog sporazuma 51 posto sadašnje federacije držale hrvatske snage. Niti pokojni predsjednik Tuđman nije dijelio te vojnike, uvijek je koristio termin hrvatske snage. Nije bilo podjele jer bez svih njih ne bi bilo ni hrvatske države, objašnjava general.




Koliko je upoznat, nije bilo zločina protiv srpskog stanovništva pa mu nije jasna optužnica. Bilo je zločina i etničkog čišćenja od strane Srba, a to što se tamo događalo 91-e bila je repriza onoga što se događalo 45-te – onda su četnici skinuli kokarde i stavili petokrake i prije 25 godina su skinuli petokrake i vratili kokarde, oštar je Glasnović.

Cijelu ovu sramotu, zaključuje, potrebno je podignuti na međunarodnu razinu jer je riječ o časnicima Hrvatske vojske, odnosno iste vojske koja je danas i članica NATO saveza. Bili smo pasivni i umjesto da smo tražili totalno blokiranje poglavlja 23 i 24 danas nam se ovo događa, ponovno smo u situaciji da objašnjavamo kako su Hrvati vodili obrambeni rat i oslobađali zemlju od velikosrpske agresije.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.