Patrik Macek/PIXSELL

GADOSTI NE PRESTAJU NICATI: Podsjećamo tko je ZAPRAVO novi ministar znanosti!

Autor: dnevno.hr

Kao ministar znanosti Pavo Barišić imat će priliku nastaviti sa započetim malverzacijama. Pitanje je samo – kako dugo?

Dr. sc. Tomislav Bracanović, Hrvatski studiji, Sveučilište u Zagrebu dr. sc. Pavel Gregorić, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu dr. sc. Tomislav Janović, Hrvatski studiji, Sveučilište u Zagrebu dr. sc. Davor Pećnjak, Institut za filozofiju, Zagreb prijavili su 2011. godine Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, te Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Zagreb, dr. Pavu Barišića. Razlog prijave? Prijavili su ga, kako navode, zbog zbog plagiranja više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u članku “Does Globalization Threaten Democracy?” (Synthesis Philosophica, god. 23, br. 2, 2008, str. 297-303) .

Profesori navode kako smatraju da je prof. dr. sc. Pavo Barišić u spomenutome članku, bez adekvatnog navođenja izvora, preuzeo više odlomaka, rečenica i ideja iz tekstova drugih autora, počinivši time etički prijestup plagiranja kako je definiran u Etičkom kodeksu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (čl. 2 i 8), Etičkom kodeksu Sveučilišta u Zagrebu (čl. 19) i Etičkom kodeksu Sveučilišta u Splitu (čl. 10).

Analizirali su tako pojedine dijelove Barišićeva članka koji su, kako navode, nastali prepisivanjem iz drugih izvora bez njihova adekvatnog navođenja.
Plagiranje dijelova natuknice “Democracy” iz Wikipedije
Na str. 297 Barišić bez navođenja izvora preuzima više podataka i formulacija iz natuknice “Democracy” objavljene u Wikipediji. Osim istovjetnih podataka i formulacija, nedvosmislen pokazatelj Barišićeva plagiranja (korištenja metode copy & paste) jest to što se i u Barišićevom članku i u tekstu iz Wikipedije prezime političkog filozofa Francisa Fukuyame navodi na isti pogrešan način: “Fukayama” umjesto “Fukuyama”.

2-PRIJAVA-Barisic

Podsjetimo, Barišić je već bio pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa u vremenu kada je ministar bio prof. Dragan Primorac. Zbog niza afera u ministarstvu Primorac je morao razriješiti svojeg pomoćnika koji mu se izmakao kontroli. Jedan od razloga za smjenu je bio što je na znanstveni skup u Dubrovnik vodio i svoju tajnicu iz ministarstva znanosti.

Dok je bio pomoćnik ministra (2004. – 2006.) Barišić je bio predsjednik Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje 2005. – 2006., voditelj Operativnoga stožera Bolonjskoga procesa 2005. – 2006. i predsjednik Savjeta Sveučilišta u Splitu 2005. – 2007. Barišić je istodobno obnašao dužnost glavnog urednika časopisa Filozofska istraživanja. Jedan od brojeva tog časopisa posvećen je marksistu Milanu Kangrgi za 80. rođendan. Pavo Barišić je kao glavini i odgovorni urednik dopustio da beogradski filozof Božidar Jakšić u “Filozofskim istraživanjima” br. 102 (2/2006), koja su posvećena Milanu Kangrgi, optuži odgovornom za progon Srba tijekom Oluje cjelokupnu hrvatsku znanstvenu i kulturnu elitu.

Ministar znanosti prof. Dragan Primorac morao je smijeniti Pavu Barišića zbog nagomilanih afera i skandala. No, kako je pisao Večernji list, on se odmah uhljebio na Sveučilišu u Splitu i uspio sebi pribaviti povlašeni sveučilišni kredit za kupnju stana u Splitu. Kredit je prvotno trebao biti namijenjen mladim znanstvenicima bez stana, a Barišić ima vilu u Zagrebu. Ministarstvo znanosti je u svojoj analizi slučaja reklo da je postupak dodjele kredita od strane Sveučilišta “nemoralan”. Kao ministar znanosti Pavo Barišić imat će priliku nastaviti sa započetim malverzacijama. Pitanje je samo – kako dugo?




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.