screenshot/Nova TV

Frcale pohvale između Pusić i Kovača, no o pitanju Srbije se ne slažu!

Autor: T. P.

Na pitanje o tome bi li Kovač mogao opet biti veleposlanik u nekoj velikoj zemlji Pusić je odgovorila potvrdno.

Vesna Pusić iz HNS-a, ministrica vanjskih i europskih poslova u prošloj vladi, i Miro Kovač, tehnički ministar iz redova HDZ-a, gostovali su u Dnevniku Nove TV tijekom čega su se i međusobno – pohvalili.

Pusić je kao Kovačevu najbolju osobinu istaknula “poznavanje cijelog niza ljudi u europskim strukturama s obzirom na dugu diplomatsku karijeru”, a Kovač je na pitanje koje je Pusić imala najbolje osobine odgovorio: “Iskusna političarka, sveučilišna profesorica, gospođa, dama…”

Na pitanje o tome bi li Kovač mogao opet biti veleposlanik u nekoj velikoj zemlji Pusić je odgovorila:

“Sigurno, već je pokazao da može i ja sam mu zapravo i ponudila, nakon što se vratio iz Njemačke, da ponovno radi kao veleposlanik, ali u ovom trenutku i on i ja smatramo da idemo na pobjedu”, rekla je Pusić.

Kovač je kao najveću prijetnju nacionalnoj sigurnosti istaknuo islamski tetorizam, a Pusić ISIL, kao i desničarski ekstremizam unutar Hrvatske.

Kovač i Pusić složili su se da je Hrvatska sigurna zemlja, s tim da je Pusić dodala da treba “razviti novi pristup zbog terorizma”, a Kovač da “trebamo usvojiti novu strategiju nacionalne sigurnosti”.

Pusić je, na pitanje kako bi riješila problem sa Srbijom i njihovim zakonom o ratnim zločinima, rekla sljedeće:

“Što se tiče tog zakona njegov glavni problem je da predviđa regionalnu jurisdikciju, što je jedinstveni slučaj. Postoji kod mnogih zemalja univerzalna jurisdikcija. Dakle, sjećate se da je Velika Britanija sudila čileanskom diktatoru Pinocheu. Dakle, postoji koncept univerzalne jurisdikcije, ali regionalne ne. Kad smo sad već došli tu do kud smo došli… Moje je mišljenje uvijek bilo da sve što mi vidimo vide i druge članice EU i da smo tu trebali naći partnere unutar EU koji bi zauzeli jedan drugačiji stav. U ovom trenutku, mislim da tijekom pregovora treba postići da se taj zakon stavi Ad acta. To naravno, Srbiju ne priječi da proglasi univerzalnu jurisdikciju, ali to je onda jedna druga situacija”, rekla je Pusić, na što je Kovač naveo:

“Što se tiče Srbije, stvari su vrlo jednostavne. Mi smo, kada smo preuzeli odgovornost za državu, za Vladu, krajem siječnja, zatekli stanje takvo da ništa nije bilo ugrađeno mjere za otvaranja, u tim pregovorima između Hrvatske, EU i Srbije. Mi smo sve ono što je za Hrvatsku važno ugradili sada u tzv. prijelazna mjerila, to su kriteriji koji se moraju ispuniti. Srbija će morati, u sklopu pregovora s EU, promijeniti svoj zakon jer je jasno definirano da mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u svojem zakonu. To je velik uspjeh ove hrvatske Vlade i mi ćemo nadzirati provođenje tih obveza koje Srbija ima, u sklopu jednog povjerenstva hrvatske Vlade. Znači, mi smo uspjeli nametnuti svoj stav članicama EU, to su sad kriteriji svih nas u sklopu EU. Srbija će tu morati pokazati vjerodostojnost. Ako to ne uspije napraviti neće moći ići prema EU”, smatra Kovač, dok Pusić replicira:

“Stavljanje tog uvjeta za otvaranje tog poglavlja nije bilo pametno jer se pokazalo da se na tome nije moglo ostati. Na Hrvatsku je izvršen pritisak, odnosno na ovu Vladu i diplomaciju je izvršen pritisak i morali su od toga odustati. Dakle, ne počinji nešto što ne možeš završiti. Sad se to više neće moći koristiti, trebalo je raditi drugačije, ali u ovoj situaciji imamo proces samog pregovaranja o Poglavlju – pravosuđe i temeljna prava, unutar kojeg će se to trebati riješiti. Ali to nije vanjska politika, to je unutarnja politika. I to je cijeli problem. Hrvatska je u ovom razdoblju stvari koje su de facto obraćanje unutarnjem auditoriju radila na vanjskom planu i zato smo u ovako lošoj situaciji”, dodala je Pusić.

“Ja moram zaista izraziti čuđenje što gđa. Pusić nije pratila kako to sve skupa funkcionira. Naime, u čemu je stvar. Jedna Njemačka, zajedno s Velikom Britanijom je blokirala Srbiju na putu u EU jer nije surađivala s Prištinom. Mi smo vrlo jasno ugradili u pregovarački proces kriterij da Srbija taj zakon mora promijeniti. Mi smo isto tako ugradili da Srbija mora omogućiti žrtvama rata pristup pravosuđu i omogućiti odštetu. Napravili smo veliku stvar, bez tih pomaka u tom procesu Srbija neće moći napredovati. Kada su Njemačka i Velika Brtanije blokirale Srbiju dvije godine tada je naša diplomacija s gđom. Pusić, tražiti da se to ugradi, no ona to nije učinila. Mi smo to ispravili. Postoji dokument koji se može provjeriti”, zaključio je Kovač.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.