Davor Puklavec/PIXSELL

Franjo Gregurić optužio Plenkovića za slom Agrokora!

Autor: I. Babić

Na upit novinara Jutarnjeg lista je li premijer Plenković pogriješio kada je u svojem prvom premijerskom mjesecu još nastupio kao europski diplomat koji daje punu podršku Ukrajini Gregurić je odgovorio: 'Nije pogriješio što je otišao tamo, ali nije trebao govoriti o Krimu. U tom je trenutku već bio predsjednik hrvatske Vlade', kazao je Gregirić te svjesno ili ne izravno optužio hrvatskog premijra za izazivanje krize u Agrokoru.Dakle, igrajući ruski rulet premijer Plenković je upucao Agrokor!

U travnju 2014. godine vodeći mediji u Hrvatskoj su pisali o povratku HDZ-ovih spavača, pri tome misleći na dvojicu bivših HDZ-ovih premijera Franju Gregurića i Nikicu Valentića.Njih dvojica, po tvrdnjama spomenutih medija, bili su  jamci  HDZ-ovog gospodarskog programa, kojim je tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko pokušao  osvojiti vlast,  preporoditi poljoprivredu i oživjeti tranzit. Danas, točno tri godine poslije Karamarka više nema ni u HDZ-u niti na političkoj hrvatskoj sceni ali zato Gregurića i Valentića i dalje prati glas da zajedno iz sjene upravljaju Hrvatskom. Čak što više, Franju Gregurića, ratnog premijera Vlade demokratskog jedinstva, prve i zasad jedine hrvatske velike koalicije, čelnici Mosta su ovih dana optužili, da iz pozadine upravlja krizom Agrokora, a onda i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Upravo iz tih razloga Gregurić je odlučio datio veliki intervju Jutarnjem listu u kojem je govorioi o krizi u najvećoj hrvatskoj kompaniji, Mostu, velikoj koaliciji, Plenkoviću… I upravo govoreći o krizi u koncernu Agrokor Gregurić je priznao da je svojedobni istup ruskog veleposlanika Anvara Azimova, kada se prvi put obrušio na Agrokor, protumačio  kao rusku kaznu Hrvatskoj zbog našeg političkog odmaka od Rusije. ‘Sberbank i VTB su banke u većinskom vlasništvu ruske države i sve što se događa i što se tamo službeno govori, ne dolazi bez odobrenja ruskog državnog vrha, čak i Putina, pogotovo kada je riječ o ovom području’, kaže Gregurić. A na novinarski upit je li premijer Plenković pogriješio kada je u svojem prvom premijerskom mjesecu još nastupio kao europski diplomat koji daje punu podršku Ukrajini Gregurić odgovara: ‘Nije pogriješio što je otišao tamo, ali nije trebao govoriti o Krimu. U tom je trenutku već bio predsjednik hrvatske Vlade’, kazao je Gregirić te svjesno ili ne izravno optužio hrvatskog premijra za izazivanje krize u Agrokoru. Podsjetimo da je  premijer Plenković 21. studenog prošle godine za vrijeme svojeg službenog posjeta Ukrajini održao  predavanje na Nacionalnom sveučilištu Kijevo-Mogiljanska akademija. Tom je prigodom istaknuo da Hrvatska i Ukrajina imaju puno toga zajedničkog te da povijest njihova prijateljstva ima duboke korijene. Naglasio je da su obje zemlje bile žrtve brutalne vojne agresije i da je silom narušen njihov teritorijalni integritet te da stoga hrvatska iskustva mogu biti korisna Ukrajini. ‘Hrvatska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te provedbu politike nepriznavanja ilegalne aneksije Krima’, rekao je Plenković.

Naravno da je nakon ovakvih nediplomatskih i nepromišljenih poruka premijera Plenkovića, brzo uslijedio odgovor prozvane strane – Rusije, a s tim odgovorom je  i automatski stigla kriza u Agrokor, što je, kako reče Grugurić, bila Putinova osveta Hrvatskoj. A takvu osvetu nitko nije mogao zamisliti ni u najgorim noćnim morama. Dakle, igrajući ruski rulet premijer Plenković je upucao Agrokor, zbog čega ga je u intervjuu Jutarnjem prozvao i Franjo Gregurić, koji, po mišljenju mnogih, zajedno s Valentićem, i dalje iz sjene upravlja Hrvatskom.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.