Davor Javorovic/PIXSELL

(FOTO) Svečana Sinjska alka u Vukovaru: ‘Došli smo se pokloniti sjenama hrvatskih branitelja’

Autor: Dnevno.hr

Tradicionalnim obraćanjem uoči početka prve trke, alkarski vojvoda Ante Vučić podsjetio je da je Alka do sada iz Sinja odlazila u tri navrata, a Vukovaru je njezino četvrto izvansinjsko odredište

Pucanjem mačkula na šetnici uz Dunav dok je istodobno Gradska glazba Sinj u središtu grada svirala budnice, u Vukovaru je počeo središnji program Svečane Sinjske alke, koju je u poslijepodnevnim satima na trkalištu u Županijskoj ulici trčalo 17 sinjskih alkara kopljanika, u čast hrvatskih branitelja Vukovara i cijele Hrvatske.

Tradicionalnim obraćanjem uoči početka prve trke, alkarski vojvoda Ante Vučić podsjetio je da je Alka do sada iz Sinja odlazila u tri navrata, a Vukovaru je njezino četvrto izvansinjsko odredište da bi se odala počast braniteljima toga grada i cijele Hrvatske.

“Došli smo se pokloniti sjenama hrvatskih branitelja Vukovara”, istaknuo je vojvoda Ante Vučić rekavši kako narod sinjskog kraja, kao i cijeli hrvatski narod, neće nikada zaboraviti ni heroje Vukovara ni sve one koji su život položili na oltar domovine.

Vukovarska Svečana Sinjska alka trči se se pod visokim prokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a u svečanoj loži na trkalištu izgrađenom u dijelu vukovarske Županijske ulice, bit će i najviši državni vrh, predsjednik Vlade Andrej Plenković s brojim ministrima te drugi državni dužnosnici i uzvanici.

Sudionici Svečane Sinjske alke tijekom dopodneva nazočili su svetoj misi u vukovarskoj Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Nakon mise uprava Viteškog alkarskog društva u pratnji vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave položili su vijence i zapalili svijeće podno spomenika na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata. Nakon Memorijalnog groblja upalit će se svijeće i odati počast i na mjestima pogibije u Domovinskom ratu Sinjana Ivice Poljaka, u Ulici Stjepana Radića 64, kod Policijske postaje Vukovar, te Andrije Alčića, u Preradovićevoj 40, kod Osnovne škole Josipa Matoša.

Današnja je alka u Vukovaru Svečana Alka, što znači da će se početkom kolovoza u Sinju trčati redovita, 302. alka sa slavodobitnikom, dok alkar koji pobjedi u Vukovaru nosi titulu pobjednika.




Pobjednika Sinjske alke u Vukovaru darivat će prigodnim darom i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je i pokroviteljica dok će od vukovarskih gradskih vlasti pobjednik dobiti veliki, a alkarski momak mali dukat.

U prodaju je pušteno više od 5.000 karata, a procjenjuje se kako će Alci biti nazočno više 20.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Sinjska alka trči se u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. i to prve nedjelje u kolovozu, a do sada je u svojoj povjesti dužoj od tri stoljeća to viteško natjecanje  samo u tri navrata održavalo izvan Sinja 1832. godine u Split, 1922. u Beograd i 1946. godine u Zagreb, prenosi HRT.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.