Miranda Cikotic/PIXSELL

(FOTO) Relikvije stigle u Split: Grabar-Kitarović obišla relikvije sv. Leopolda Mandića!

Autor: Hina / dnevno.hr

Relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića obišla je u Splitu i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.  Osim nje, obišao ih i je i jedini preživjeli kornatske tragedije Frane Lucić

Relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića stigle su u nedjelju u splitsko Svetište Gospe od Pojišana gdje ga je dočekalo mnoštvo vjernika, a nakon svečanog dočeka i odavanja počasti relikvijama, nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić služio je misu te istaknuo da je to povijesni i radosni događaj za Split.

Relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića obišla je u Splitu i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.  Osim nje, obišao ih i je i jedini preživjeli kornatske tragedije Frane Lucić.

“Danas je povijesni i radosni događaj koji nadilazi sva naša razmišljanja i naše riječi. Radostan je za sve nas, za naš grad Split i Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Svetac Leopold Bogdan Mandić je s nama,” istaknuo je Barišić u propovijedi.

Podsjetio je da korijeni svetog Leopolda potječu iz Bosne odakle su pred Turcima njegovi preci pobjegli u Dalmaciju, to jest u Zakučac pokraj Omiša, a iz Zakučca njegov pradjed Nikola Mandić došao je u Herceg Novi.

“Sveti Leopold, po zavičaju i rodu pripada svima nama, a kao svetac Božji pripada i svim narodima i svim vremenima,” rekao je Barišić.

Barišić: Sv. Leopold je svetac pomirenja i oproštenja 

Po Barišićevim riječima, pogled sv. Leopolda bio je usmjeren prema Kristu, licu milosrđa Božjeg, a milosrđe je srce Evanđelja i ranjenom i grešnom čovjeku potrebno je milosrđe.




“Uz sav gospodarski rast, nužno nam je prihvatiti ekonomiju spasenja koja ne nosi oznaku proračunatosti, već darovanosti,” istaknuo je Barišić.

Govoreći o milosrđu, nadbiskup je također rekao kako “čovjek i njegova obiteljska situacija vrijede puno više od bilo kojeg duga.”

Naglašavajući više puta u propovijedi kako je sv. Leopold svetac pomirenja i oproštenja, Barišić je istaknuo kako “svaki vrijednosni sustav koji u sebi nema dimenziju opraštanja i pomirenja ima pogrešan odgoj koji u sebi ne nosi klicu života.”




“Ako nam je Gospodin oprostio, i mi smo pozvani biti produžena ruka pomirenja prema drugima,” poručio je Barišić.

Rekao je kako je svetog Leopolda boljela rana razdijeljenosti Kristove Crkve i podjele između Istoka i Zapada.

“Svatko od nas jest jedna rastrganost i podijeljenost u sebi. Svi smo mi i Istok i Zapad, a ponekada i Sjever i Jug,” kazao je Barišić. Dodao je kako ne samo da smo u sebi podijeljeni, već smo i od drugih odijeljeni.

“Podijeljeni smo i u društvu i u narodu, a sve su češće i podijele unutar onog što sakramentom braka postaje nedjeljivo – rastava supružnika,” rekao je Barišić.

U Pojišanskom svetištu bdijenje do jutra  

Prije dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića u splitsko Pojišansko svetište upriličeno je pokorničko bogosluženje u kojem je preko razglasa isticano kako sv. Leopold dolazi u Domovinu te da je došao “i onima koji još nisu shvatili što znači imati svoju državu.”

Dočeku relikvija sv Leopolda i misi u Svetištu Gospe od Pojišana nazočili su i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Događanja u Pojišanskom svetištu u Splitu izravno se prenose na višemetarskom video zidu što prati mnoštvo okupljenih vjernika.

Nakon mise, u svetištu je održana večernja molitva časoslova koju su predvodili franjevački bogoslovi, redovnici i redovnice iz Splita.

Cijelu noć u Pojišanskom svetištu bit će bdjenje, mogućnost obilaska relikvija, molitve i pristupanja sakramentu ispovijedi za sve vjernike.

U ponedjeljak ujutro u 8 sati je misa koju će predvoditi provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević, a u 9 sati je molitva oproštaja i odlaska relikvije tijela u Rijeku.

Prije Splita, relikvije sv. Leopolda bile su u njegovom rodnom Herceg Novom te u Dubrovniku.

Autor:Hina / dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.