Hrvoje Jelavic/PIXSELL

(FOTO) DJELUJE BRUTALNO: Ovo je zajednička vježba britanskih i hrvatskih vojnika

Autor: Hina

"Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva", rekao je ministar Krstičević te komentirao vježbu nakon prezentacije.

Pripadnici Oružanih snaga RH i Britanskih oružanih snaga (British Armed Forces) održali su u utorak na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina prezentaciju međunarodne bilateralne vojne vježbe “Sava Star 17” u području medicinskog zbrinjavanja te su završno prikazali pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih i s različitim vrstama ozljeda.

Vježba “Sava Star 17” provodila se od 11. do 19. rujna i na njoj je sudjelovalo 95 pripadnika britanskih i 65 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a današnjoj su prezentaciji nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević,  britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi.

Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih.

Ove godine u vježbi prvi put su sudjelovale pričuvne medicinske snage britanskih oružanih snaga i pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopne mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN.

Dvije su obučne skupine: primarna, koju čini medicinsko osoblje britanskih OS i HKoV-a koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće te seknudarna, koju čini zapovjedno i logističko osoblje britanskih OS iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta.

Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje u vježbi je utemeljena 1985. u Cambridgeu, pruža medicinsku podršku raznim vojnim jedinicama, a njihove su kompetencije pružanje prve pomoći, spašavanje života, te trijaža.

“Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva”, rekao je ministar Krstičević te komentirao vježbu nakon prezentacije.




Naglasio je i kako je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti te dodao da je uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitno za razvoj OSRH.

Veleposlanik Dalgleish je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dvije zemlje zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi.

“Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu”, zaključio je veleposlanik.




Bilateralna vježba “Sava Star”, u kojoj sudjeluju britanske i hrvatske OS, održava se od 2013., a planirano je održavanje do 2020.

Također, u veljači 2017. u Londonu potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između MORH-a i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Riječ je o razmjeni iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.

 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.