HAD

FARSA U 50 HRVATSKIH ŠKOLA: Učenici moraju simulirati izbore u SAD-u za vrijeme redovne nastave! ‘Što je sljedeće, ruski izborni sustav, a ne hrvatski?’

Autor: T. P.

Simulacija izbora u SAD-u u mnogim će hrvatskim školama uzurpirati nekoliko nastavnih sati redovne nastave, a što se cijelom pričom postiže? Zanimljiv osvrt na ovaj projekt proizašao je iz pera jednog slavonskobrodskog profesora čije riječi prenosimo.

Hrvatsko-američko društvo (HAD) pokrenulo je novi projekt u cilju upoznavanja hrvatskih učenika osnovnih i srednjih škola s izbornim sustavom u SAD-u. Učenici škola diljem Hrvatske sudjelovat će u simulaciji predsjedničkih izbora te izabrati svojeg kandidata za predsjednika. U projektu sudjeluje 50 škola iz cijele zemlje. Svi učenici će prije glasanja pogledati nekoliko video isječaka na temu izbornog sustava u SAD-u, političkim strankama, kandidatima i važnim društvenim problemima koji će odrediti pobjednika. Krajnji rok za glasanje je 3. studenog, a rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak 7. studenog, jedan dan prije stvarnih izbora u SAD-u.

Broj učenika u školi određuje naziv države koju predstavljaju, a u organizaciji “izbora” otišlo se toliko daleko da su pojedini razredi zaduženi za  promidžbu, provođenje glasovanja, prebrojavanje glasova, odnosno izborno povjerenstvo. Na satovima engleskoga jezika učenici će putem kratkih videa biti upoznati ili saznati više o izbornom sustavu u SAD-u, predsjedničkim kandidatima i glavnim problemima koji muče njihove građane.

Jedan od profesora koji je pristao sudjelovati u toj farsi javio se otvorenim pismom redakciji sbplusa, a njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

kao profesor Gimnazije pišem Vam ovo reagiranje u obliku otvorenog pisma. Sutra (27.10.2016.) će se u velikom broju škola u Hrvatskoj, a među njima i u našoj Gimnaziji,  održati simulacija predsjedničkih izbora u SAD-u (sic). Nakon ove informacije i informacija objavljenih na službenim internetskim stranicama Gimnazije jednostavno se nameće nekoliko pitanja i gdjekoji odgovor.

Kako je moguće dopuštanje ovakvog performansa i kurikularnog „eventa” usred nastavnog dana, pri čemu se uzurpiraju sati redovne nastave, unatoč tome što možemo govoriti o simulaciji onoga što neki kod nas zovu „festival demokracije”?

Kako je moguće da se ovakva simulacija događa baš za predsjedničke izbore SAD-a, tj. čime su to učenici tamo neke Hrvatske „zaslužili” da ih se nešto takvo pita, pa makar na to pitanje odgovor simuliraju? Jednako tako moglo bi ih se slobodno pitati što misle o zdravstvenoj skrbi SAD-a, poreznoj reformi SAD-a, javnoj upravi SAD-a. Dakle, sve pitanja od krucijalne relevantnosti za djecu ove naše tamo neke Hrvatske.

Što bi se dogodilo kada bi nekakvo Rusko-hrvatsko ili Kinesko-hrvatsko društvo na sličan način sebi dalo za pravo simulirati svoje izbore na nemalom broju hrvatskih škola? Vjerojatno bi se to okarakteriziralo kao smiješna i nepotrebna, maltene štetna i zabrinjavajuća praksa.

U pojašnjenju obavijesti stoji da će učenici na satovima redovne nastave „biti upoznati i saznati više o izbornom sustavu u SAD-u, predsjedničkim kandidatima i glavnim problemima koji muče njihove građane”. Na stranu zdravorazumska činjenica da je potrebno znati i saznavati o sustavima, običajima i načinima funkcioniranja društava u svijetu, ali do sada se nije dogodila ista simulacija da bi učenici na satovima redovne nastave bili upoznati i da bi saznali više o našem izbornom sustavu, o našim izbornim kandidatima i glavnim problemima koji muče, pobogu, tamo neke naše građane.

U posvemašnjoj medijskoj pantagruelskoj teatralizaciji američkih izbora (i kod nas), kod kojih znamo kada se koji kandidat ustao i što je rekao šoferu, eto, pronađe se još mjesta da naši vrli školarci budu predstavnici jedne Kalifornije, tj. da to simuliraju i da sa svojim prijateljima, simulatorima drugih saveznih država SAD-a, simuliraju „festival demokracije”.

Kao profesor, donekle pristajući sudjelovati u toj farsi, svojim učenicima rekao sam neka barem onda paze što biraju, a biraju između dva zla, jednog većeg i jednog manjeg. Sutra, na dan simuliranih predsjedničkih izbora u SAD-u neka izaberu manje fiktivno zlo – Trumpa! Tko zna, možda od fiktivnog manjeg zla budu i fiktivne posljedice.

U Slavonskom Brodu, 26.10.2016.

Linkove videa koje će učenici gledati možete pogledati ovdje:

[pdf-embedder url=”http://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2016/10/MOCK_ELECTION_VIDEO_LINKS.pdf”]

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI