Instagram / Severina

Evo zašto je Severina u krivu! Poznati psihijatar i predstavnik ‘očeva’ o podijeljenom skrbništvu

Autor: T.S.

'Hrvatska nažalost kao i u mnogim stvarima, vodi se praksom koja ne da je zastarjela, već je iz kamenog doba', smatra Vukušić.

“Severina izgubila spor za skrbništvo!”, vijest je koja je danas odjeknula medijima.

Severina Kojić nezadovoljna nepravomoćnom presudom uložit će žalbu, a borba oko malenog Aleksandra bit će vrlo vjerojatno nastavljena.

I dok su se brojni dežurni komentatori zgražali na ovu vijest jer je “ditetu misto uz mater”, drugi su pozdravljali za Hrvate pomalo neobičnu odluku, a ta je da na dijete jednako pravo ima otac, baš kao i majka.

Herman Vukušić, poznati hrvatski psihijatar, isto je tako svijetli, ali rijetki primjer oca koji je dobio podijeljeno skrbništvo.

“Stav svjetske struke i velike većine domaćih stručnjaka ide u prilog tome da ako roditelji zadovoljavaju roditeljske kompetencije, da djeca trebaju podjednako vrijeme provoditi kod oba roditelja. Hrvatska nažalost kao i u mnogim stvarima, vodi se praksom koja ne da je zastarjela, već je iz kamenog doba. Ja smatram da je ta presuda u cilju djetetove dobrobiti”, rekao nam je Vukušić.

Također naglašava kako nažalost puno očeva u Hrvatskoj ne dobije toliku medijsku pažnju što dovodi do brojnih slučajeva u kojima su očevi zakinuti.

“Puno djece bi bilo sretnije da se donese puno više takvih presuda”, smatra ugledni psihijatar.




Odluka nade

Iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo kažu nam kako ovakvu odluku pozdravljaju baš zato što nije uobičajena.

“Takva odluka je uobičajena u uređenim zemljama gdje takva organizacija djetetovog života uredno funkcionira. Bilo je krajnje vrijeme da se i kod nas počnu donositi takve sudske odluke”, rekao nam je Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo.




Kako navodi, ovakva organizacija djetetova života se pokazala kao najbolja za kvalitetan psihofizički razvoj.

“U Švedskoj imate u ovom trenutku oko 40 studija koji govore u prilog ovakvoj organizaciji djetetovog života i koji kažu da je to najbolja organizacija djeteta nakon razlaza roditelja jel dijete zadržava kvalitetan kontakt s oba roditelja”, kazao nam je Čanić, upozoravajući da u Hrvatskoj nema takve vrste znanstvenog rada koji bi i sudu olakšao odluku.

I zaista, ako uzmemo u obzir mnoge razvijene zemlje, podijeljeno skrbništvo je normalan ishod u slučaju razlaza partnera.

Hrvatska je i danas napravila možda malen, ali opet siguran korak. Maleni Aleksandar imat će, bar za sada, i mamu i tatu koji će podjednako sudjelovati u odlukama o njegovom životu, a mnogi očevi dobit će nadu da će imati osnovno pravo – pravo da budu “tata”.

 

“Vaše dijete će postati onakvo kakvi ste vi sami; zato budite onakvi kakvi želite da vaša djeca budu.”

 

 

Autor:T.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.