Patrik Macek/PIXSELL

Evo koliko i koja ministarstva će imati nova Vlada!

Autor: M.B.

Broj ministarstava smanjuje se tek za jedno.

Nova vlada Andreja Plenkovića i sluzbeno je dobila svoje obrise.

Broj ministarstava smanjuje se tek za jedno. Ukida se ministarstvo malog i srednjeg poduzetništva i taj se resor spaja s gospodarstvom. Tako se broj ministarstava smanjuje s 20 na 19, a broj središnjih državnih ureda povećava se s četiri na šest, piše Dnevnik.hr

Iz ministarstva znanosti i obrazovanja izdvaja se sport za koji ce biti nadležan središnji ured za sport pri vladi RH. Ured pri vladi dobiti će i digitalizacija.

Iako se spekuliralo s ukidanjem Ministarstva socijalne politike i mladih, ono ostaje, ali mu se dodaje u resor ali i naziv demografija i obitelj. Energetika se iz Ministarstva gospodarstva prebacila u ingerenciju Ministarstva zaštite okoliša.

Umjesto zamjenika ministara uvode se državni tajnici.

Ujedno se drukčije regulira pravo ostvarivanja plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti. Tako dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti.

Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti.




Također, uređuje se i pravo dužnosnika kome nakon prestanka obnašanja dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostaje manje od godine dana, tako da ima pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne duže od godinu dana.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.