Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Evo kako se hrvatski metalci bore protiv otpuštanja 130 radnika tvrtke General Electric

Autor: Hina

Najavu otpuštanja 129 radnika od 724 zaposlena u karlovačkoj tvornici General Electricu Hrvatska u Sindikatu metalaca Hrvatske - Industrijskom sindikatu (SMH) ne smatraju gotovom jer o tome tek slijede pregovori Europskoga radničkog vijeća i sindikalne udruge IndustriALL Europe, čiji je član i SMH

U ponedjeljak će na sjednici Europskoga radničkog vijeća u Parizu biti i sindikalni predstavnik Zaposleničkog vijeća karlovačkoga General Electrica Tomislav Car, koji će s ostalim predstavnicima radnika pregovarati s predstavnicima Uprave General Electrica o sudbini 4500 radnika koje ta tvrtka namjerava otpustiti iz europskih kompanija koje posluju u segmentu “GE Power”, većinom u Njemačkoj, te u Italiji, Švicarskoj, Poljskoj, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj i drugdje, tako da broj otpuštenih u konačnici može biti bitno manji, procjenjuju u SMH.

Pomoćnica predsjednika SMH Vesna Mlinarić rekla je za Hinu da će predstavnici Europskoga radničkog vijeća (IRS) General Electrica za sektor Europu i predstavnici Uprave te tvrtke u ponedjeljak početi službene četveromjesečne konzultacije za otpuštanje radnika u Europi, ali već bi se u ponedjeljak, dodala je, moglo znati nešto više o sudbini zaposlenika.

“Treba jasno reći da se u pregovorima može bitno smanjiti broj radnika za otpuštanje, kao što smo to uspjeli i prije dvije godine u istom pogonu, a kada se taj broj ondje utvrdi, pregovori će se spustiti na Zaposleničko vijeće General Electrica Karlovac koje će ovdje finiširati konačne odluke u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom”, rekla je Mlinarić.

Tomislav Car rekao je da su 4. prosinca dobili plan restrukturiranja za General Electric Power, u sklopu kojeg je oko 60.000 zaposlenika, a to je samo jedno od sedam vrsta poslovanja u General Electricu. Prema tom planu, trebalo bi se otpustiti 4500 zaposlenika u europskim tvrtkama, među kojima 129 u Karlovcu, što znači da bi se ugasio odjel inženjeringa. Car će u pregovorima ili tzv. “savjetovanju” do travnja morati dati mišljenje koje bi moglo osporiti plan drugog vala restrukturiranja i zatvaranja inženjeringa.

“Na Upravi je da naše mišljenje uvaži ili ne, a mi ćemo reći da nas je u tvornici 2015. bilo 865 te da je otpušteno 229 ljudi. Sada je stalno zaposlenih 724, a kompanija je najavila ‘val dva restrukturiranja’ i otpuštanje još 129 zaposlenika, od kojih se većina odnosi na razvojni inženjerski kadar za razvijanje novih turbina i poboljšanje starih, dizajn, pamet Karlovca, i upravo to ugrožava budućnost tvrtke jer se bez vlastitog razvoja svaka proizvodnja lako može preseliti onamo gdje je jeftinija radna snaga”, rekao je Car.

Tvornica General Electric objavila je kako u pogonu u Karlovcu namjerava smanjiti broj zaposlenika za 130, što je 16 posto ukupne radne snage, ali Karlovac će ostati njezin centar izvrsnosti za proizvodnju lopatica servisnih turbina i rekondicioniranje strukturnih dijelova te korporacija potpuno ostaje predana pogonu u Karlovcu, gdje je u opremu i rekonstrukciju radionice za proizvodnju lopatica uložila oko 145 milijuna kuna.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.