Ilustracija/screenshoot

[EKSKLUZIVNO] SMJEŠTENI U PAKLU: ‘Ubija i zlostavlja pse’, a vlasnici nemoćni

Autor: T.Š.

U redakciju portala Dnevno.hr primili smo niz, malo je reći, uznemirujućih dopisa u kojima se navodi kako muškarac, koji nudi plaćeni smještaj za pse, ne brine o istima na adekvatan način, iako su razne udruge i volonteri uplaćivali novac upravo kako bi se brinuo o njima. No, to je nažalost tek početak onoga što će saznati.

Prema dopisima koje smo primili, kao i svim navedenim i proslijeđenim dokazima, psi smješteni kod T. S. (podatci poznati redakciji), nestali su ili su ubijeni, jer je kod većine mrtvih pasa obdukcijom utvrđeno kako je smrt pasa posljedica ozljeda zadobivenih tupim udarcem.

Nakon niza sumnji u način na koji T. S. brine o psima, vlasnici pasa, volonteri i brojne udruge uključile su se u potragu za svojim ljubimcima i naišli na šokantne informacije, ali ono još gore tek je uslijedilo.

Brojni volonteri i vlasnici pasa odlučili su se uživo uvjeriti u stanje udomljenih/privremeno smještenih pasa kod navedenog muškarca.

Prema njihovim riječima, psi koji su zatečeni kod T. S. bili su u izrazito lošem stanju, ali neki pse predane na čuvanje nisu pronašli kod njega, iako nisu bili obaviješteni o tome da je psu potreban veterinar, da je uginuo, nestao ili ozlijeđen na bilo koji način.

Vlasnici pasa navode kako su se više puta čuli s prijavljenim T. S., no kako je on govorio da su svi psi dobro i da brine o njima.




Najžalosnije je što su kod T.S. završili i psi koji su već jednom bili spašeni, mnogi od same smrti, da bi na kraju u najboljoj vjeri i s velikim povjerenjem, ti isti psi bili predani na brigu takvoj osobi, na plaćeni smještaj, isključivo jer oni koji su ih spasili sami nisu više imali dovoljno prostora da se brinu za sve spašene životinje i bila im je potrebna pomoć.

Kome će sada vjerovati?

‘Bila sam u redovnom kontaktu sa T.S. i sa Zerom je bilo sve u redu to tog kobnog dana. U srijedu 30. kolovoza 2017.  javlja mi i kako je patolog rekao da je Zera uginula od udarca’, navodi se u jednom od dopisa.




Oskar, Zera, Muki, Lenny su psi koje njihovi vlasnici neće vidjeti više nikada, ali zbog svih nestalih i pasa koje T.S. trenutno drži kod sebe, a riječ je otprilike o oko petnaest pasa, oni ne odustaju.

Znaju kako je to kada izgubiš ljubimca, posebno kada nemaš skoro nikakvo rješenje koje bi dalo odgovore na brojna pitanja, ali i zbrinulo životinje koje se nalaze na ‘smještaju iz pakla‘, jer nadležne institucije, usprkos ozbiljnim prijavama, još nisu reagirale.

Protiv T.S. podnesene su prijave, stoga su na potezu nadležne institucije koje bi trebale zaštititi i ukloniti životinje koje se trenutno nalaze kod T. S., a on sam odgovarati za ono za što ga se tereti temeljem prijava i dokaza, obzirom da tvrdi kako se dobro brinuo za životinje te da su se životinje međusobno počele napadati, što navodi kao izvor njihovih ozljeda.

Velik problem u cijeloj priči su inspekcije koje uz pozive čak i policijskih službenika ne izlaze na teren. Dokaze o tome koliku su količinu prijava napravili u vezi ovog slučaja posjeduju vlasnici te redakcija našega portala. Ipak, nesretni vlasnici ovih pasa navode kako su se policijski službenici ponijeli korektno, kao i veterinari i veterinarska inspekcija, koji su i u kontaktima s osobama koje su podnijele prijavu, no čini se kako je problem u tromosti cijelog sustava zbog čega izostaje hitno potrebne reakcije kojima bi se spasili životi ovih nedužnih životinja.

Priču o nesretnoj kujici Rosie kojoj je bio plaćen smještaj kod dotičnog, donosimo u nastavku.

‘Želim s vama podijeliti tužnu priču o nesretnoj kujici Rosie, u nadi da će ova priča, kao i priče ostalih pasa, koji su nestali ili umrli na smještaju dotičnog T.S., ugledati svjetlo dana i izaći u javnosti.

Osim Rosie, ima još nestalih pasa, i tri smrtna slučaja na istom smještaju, i za mnoge će se tek pokrenuti postupak.

Dotični još uvijek prima nove pse na smještaj, što je najžalosnije, a psi koji su premješteni i maknuti od njega, izlaze neuhranjeni, dehidrirani, s upalama ušiju i očiju, proljevima, hematomima, lošeg općeg stanja, u boljim su stanjima maknuti sa ulice ili spašeni iz šinteraja.

Mislim da bi mu radi sigurnosti i dobrobiti pasa trebalo doživotno zabraniti držanje pasa, jer se i nakon svega, ponaša jako bahato, ne pokazuje ni trunke sažaljenje ni savjesti, a trebao bi, ipak su svi ti psi bila njegova odgovornost i ljudi/volonteri su mu vjerovali.

Poslana je i prijava veterinarskoj inspekciji, ali zasada, bez ikakvog rezultata.

Da se sad malo vratimo na Rosie….

Rosie je izrazito preplašena i nepovjerljiva kujica, spašena iz sarajevskog logora smrti, na plaćeni smještaj kod T.S. stigla je 10.4.17, a pobjegla sa smještaja u Kravarskom 21.7.2017. S istog ovog smještaja o kojem se zadnjih dana najviše priča.

Donedavno, bila sam uvjerena da je živa i zdrava, i da je samo pitanje dana kada će biti uhvaćena. Zašto? Zato što nas je ‘čuvalica’ uvjeravao da je ona stalno tu, da svaki dan u ranim jutarnjim satima ili noću, dolazi na hranu i vodu koja joj se ostavljala u podrumu kuće, a vrata ostavljana namjerno otvorenima, kako bi se polako privikavala i opuštala, te kako bi ju naposljetku i uhvatili.

No, danas više ne znam što da mislim, u što da vjerujem ?????

Nabavljena je i lovilica, koja je po instrukcijama trenera i ljudi koji imaju puno više iskustva u hvatanju preplašenih i nesocijaliziranih pasa, trebala biti postavljena u isti taj podrum. Već idući dan, rečeno nam je da Rosie više ne dolazi na hranu.

Polijepljeni su i plakati, stiglo je čak i par neprovjerenih dojava s raznih dijelova Zagreba, ali bez fotografije nismo mogli biti sigurni da je to ona – tako plaha i uplašena, sigurno ne bi prilazila ljudima.

Pokušali smo organizirati i potragu, skupiti dobrovoljce i pretražiti područje Kravarskog, no nažalost nitko se nije javio.

Sam čuvalica nije pokazivao nikakvu želju ni volju da se aktivnije uključi u potragu za psom koji je njemu pobjegao kroz prozor i to baš na dan kad je trebao otputovati na novi smještaj na kojem se trebalo intenzivnije poraditi na njenoj socijalizaciji.

Prvi pokušaj prijevoza na novi smještaj propao je, navodno, desetak dana ranije, kad je isti taj čuvalica nije uspio uhvatiti tj. smjestiti u transporter, te ga je, ponavljam opet, navodno i ugrizla pri tom njegovom pokušaju.

Pun kufer malo vjerovatnih slučajnosti…

Što je uopće od svega ovog istina, ja zaista ne znam. Više u ništa ne vjerujem… Toliko me strah da je i siroticu zadesila neka slična, loša sudbina, kao i ove druge nevine dušice s tog horor smještaja, koji su platili svojim životima.

U srcu, nikada neću odustati od Rosie i nikada si neću oprostiti što je ovako sve ispalo. Vjerovala sam tom čovjeku……

Velika je šansa da se prava istina o Rosie nikada neće saznati…ali njemu na dušu….

Pitanje je hoće li institucije poduzeti išta po tom pitanju, a strah me da ne nastrada još nevinih duša.’

 

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.