EKSKLUZIVNO: Bogatstvo milijunaša Brace sa Srebrnjaka proteže se od Zagreba do Havaja

Autor: Irena Divković Milanović

Zagrebački iscjelitelj uknjižio se kao jedini vlasnik luksuzne vile na Srebrnjaku 1 a njegova zagrebačka tvrtka Buđenje posluje s višemilijunskom dobiti. Čak tri tvrtke iz havajskog grada Kealakekua skrbe za Bracine turneje i novce u SAD-u. Nadimak i zlatno sunce patentirao je u Americi preko odvjetničkog ureda iz Virginije. Poslove u SAD-u vodi mu Amerikanka koja je sa suprugom osnovala Eksopolitički institut i provodila okultne seanse diljem SAD-a

O nasljedniku samozvanog iscjelitelja Toplice Prokića zvanog Ivica, Zagrepčanu Josipu Grbavcu zvanom Braco, ispisane su brojne skriveno-promotivne reportaže po hrvatskim medijima. Takav privilegirani medijski tretman osobe nedokazanih nadnaravnih moći ne čudi poznaju li se unutarnji mehanizmi djelovanja medijske scene u Hrvatskoj. Naime, prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, Braco i sljedbenici oduvijek su vrlo izdašno honorirali promotivne medijske prikaze u raznim medijima pa su tako brzo postali omiljeni među utjecajnim hrvatskim urednicima i novinarima, poglavito onim s HTV-a te pojedinih dnevnih novina. Zahvaljujući toj 'ljubavi' koja je potpomognuta stimulativnim gestama a često i luksuznim inozemnim putovanjima u organizaciji Brace i njegove svite, nastajale su mitske reportaže o specijalnim moćima iscjelitelja Brace. Također, svake smo godine imali priliku pročitati kako su se rijeke Bracinih pristaša s velikim buketem cvijeća u rukama uputile u vilu na zagrebačkom Srebrnjaku 1. Josip Grbavac rođen je 23. studenog 1967. i u pravilu nakon tog datuma imamo prigodu čitati o kolonama onih koji su mu došli zahvaliti na pomoći u izlječenju duše ili pak tijela. Budući da Braco ne priča nego liječi pogledom, ostaje svemirska enigma, kako mu takva čuda polaze za rukom. U zadnje vrijeme pak čitamo i Bracinim transkontinetalnim uspjesima, odnosno američkoj turneji na kojoj se ulaznica u dvorane plaća 8 dolara a k tomu se na istim kupuju i skupi zlatni talismani.

Kontroverze oko smrti prethodnika Prokića

Upućeni znaju da priču o Bracinim iscjeliteljskim čudima, kao i čudima njegova pethodnika i učitelja Toplice Prokića, prati priča o moći zlata. Zbog toga je Toplica, prije nego se 1995. navodno ugušio u Indijskom oceanu tijekom odmora u Južnoafričkoj Republici, nosio na sebi više od kilogram zlata jer mu je to navodno pomagalo održati vezu sa suncem koje je obožavao kao božanstvo. Prokićeva je doktrina, u koju su bez sumnje vjerovale njegove pristaše, bila ta da mu je komadić Sunca ušao u skočni zglob noge kada je bio dijete. Do 'smrti' je zato na sebi nosio oko 1,4 kilograma zlata pa su ga neki zvali 'pokretnom zlatarnicom'. 'Smrti' je stavljeno pod navode budući su i dandanas na internetu dostupni podaci o navodno lažiranoj smrti samog Prokića. Tako se mogu pronaći i tvrdnje kako je usponu Prokića kao 'hrvatskog proroka' kumovala ugašena zagrebačka Arena. Također i danas neki tvrde kako Prokića 23. travnja 1995. nije odnio Indijski ocean i da u mirogojskoj grobnici, koja je kasnije iznajmljena obitelji Vjeke Sliška, nisu pokopani njegovi posmrtni ostaci. Tvrdi se kako je Prokić inscenirao smrt zbog krupne financijske prijevare više poduzetnika iz Hrvatskog Zagorja. U toj priči o inscenaciji smrti uvijek se navode kako su vaćnu medijsku ulogu u objavi smrti imali tadašnja novinarka Arene Mare Bulić-Mrkobrad, kasnije glasnogovornica Fonda za privatizaciju a potom neko vrijeme PR agencija finske Patrije, te tadašnji Arenin snimatelj Saša Leković. Teško je danas uopće dokazati bilo što od tih teorija zavjera. Također, niti tadašnji veleposlanik Hrvatske u Pretoriji Tvrtko Andrija Mursalo nije nikad imao potrebu komentirati glasine da je i on sudjelovao u insceniranju transporta navodnih posmrtnih ostataka samozvanog proroka Prokića.

Modernizirani Braco u duhu New Agea

Bilo kako bilo, Braco je “iscjelivanje” znatno modernizirao. Iz upotrebe je postupno izbacivao Prokićeva pomagala poput vode s glogovom granom te Nostradamusova ogledala. Cijelu je stvar okrenuo new ageu, dislocirao se od bilo koje religije i uveo liječenje pogledom. Od magistra ekonomije u odijelu, s kratkom, uredno podšišanom kosom postao je mistik blaga pogleda u bijelom, s dugom kosom koja mu pada preko ramena. Tretman kod njega traje samo tri minute, tijekom kojih Braco stoji na povišenom postolju i blagim, umirujućim pogledom obuvaća dvjestotinak ljudi u prostoriji. Pritom ne izgovara ni jednu jedinu riječ. To je jedini svijetu dosad poznati iscjelitelj kojeg ne zanima od čega boluju okupljeni, koji ne objašnjava kako radi, koji ne govori apsolutno ništa. Pa ipak, okupljeni reagiraju na razne načine uvjereni da ih je dodirnula Bracina energija. I nakon što je šutnjom osigurao kultni status u nizu europskih zemalja, Braco se otisnuo preko bare i vrlo brzo osigurao sjevernoameričku turneju.

Tolika iscjeliteljska pompa i promet očito donosi i goleme prihode bez obzira što se Braci, poput nekad Ivice, seanse izravno ne plaćaju. Barem ne u Hrvatskoj. Naime, njemu se kao i njegovom učitelji nosi cvijeće (što navodno odmah ide u cvjećarne na prodaju), kupuju se njegove knjige a upućeni tvrde da je i Braco poput njegova prethodnika primjereno darivati zlatom.

Bracino bogatstvo u nekretninama i tvrtkama




Činjenica je da je 46-godišnji Braco vlasnik goleme vila na Srebrnjaku 1 u kojoj prima svoje pristaše. Prema podacima iz zemljišnih knjiga na Josipa Grbavca uknjiženo je svih 6 etaža vile površine 802 m2 s dvorištem od 223 čhv. Također, Braco danas kontrolira i golem virtualni promet koji ostvaruje preko čitavog niza web stranica uključućuji i Braco-tv.com – kombinaciju web stranice i live streaminga. Sve internetske stranice koje promoviraju Bracu imaju komercijalni karakter pa preko njih možete naručivati čitavu paletu proizvoda s prizorima Bracinih seansa i turneja. Njegovo djelovanje pokriveno je i na Faceu primjerice tamo je stranica Bracoivica zadužena za komunikacijusa pristašama ali i novačenje novih sljedbenika. Kako su sada okosnica Bracinog djelovanja SAD ne čudi da je za to zaduženo više web stranica poput Bracoamerica. No uvid u međunarodnu bazu robnih žigova daje nam uvid u Bracino djelovanje i na tom polju. Naime, Josip Grbavac je potkraj 2012. zaštitio svoj nadimak kao Trade Mark pa je tako Braco logo koji pokriva mnogovrsne proizvode uključujući i razna bezalkoholna pića ali je to ime i logo za razna događanja i javne skupove. Osim vlastitog nadimka Braco, Grbavac je zaštitio i znak – zrake zlatnog sunca – a koje je nekad lansirao njegov učitelj Toplica. Proceduru registracije patenata Braco je poput velikih multinacionalki povjerio odvjetnici Kathryn Jennison Shultz iz Arlingtona u američkoj državi Virginiji. No, to nije sve. Braco je biznis u Americi očito dobro i temeljito pripremao.

Bracin biznis na Havajima i okultna Amerikanka

O tome svjedoče i registracije čak tri tvrtke u američkoj saveznoj državi – Havajima. Tako trenutačno najaktivnijom Bracinom internetskom stranicom koja je jasno višejezična upravlja kompanija iz Havaja. Name, domenu Braco.net je registrirala tvrtka Awakening Within s adresom, točnije poštanskim pretincem broj 2013 u tropskom mjestu Kealakekua na Havajima. Provjerom u havajskom trgovačkom registru doznala sam kako su tamo u junu 2010. registrirane i dvije tvrtke koje u nazivu imaju Grbavčev nadimak. Braco Events i Braco America naziv je te dvije tvrtke koje djeluju na istoj adresi kao i ranije navedena. Daljnjom, pretragom sam doznala kako je pak kalifornijska tvrtka iz grada Valencije Family of Light registrirala već ugašeni Trade Mark 'Braco America'. Iza te tvrtke stoji stanoviti Karl Fink koji ujedno skrbi i za web stranicu Bracoamerica.com. Što se pak tiče aktualne Bracine turneje te havajskih tvrtki za njih je zadužena kontroverzna Amerikanka Angelica Whitecliff. Ona je sa suprugom Michaelom Sallom na kućnoj adresi u Napoopoo Roadu u mjestu Captain Cook na Havajima osnovala fantomski Eksopolitički institut, a u američkim medijima opisivani su okultne aktivnosti koje su organizirali ona i suprug s krugom pristaša. U ožujku ove godine spomenuta Amerikanka osnovala je i Braco Foundation na Havajima. Ona je inače poznata i kao autorica knjige '21 dan s Bracom', omogućila mu je brojne video i CD uratke za američko tržište a ujedno ga dovela i na stranice utjecajnih medija.




Buđenjem do milijunskog profita

S Bracinih brojnih web stranica doznajemo kako je višekratno ugošćen na Havajima tako da je taj egzotični otok postao zadnjih godina očito njegov drugi dom. No, zbog američke turneje i poslova ne stagnira Bracin biznis u domovini. Braco je 2000. na adresi svoje vile na Srebrnjaku osnovao izdavačku tvrtku Buđenje d.o.o. Premda od 2005. nije službeno niti osnivač niti direktor tvrtke Buđenje Braco je i dalje siva eminencija koja skrbi za profit i poslove tvrtke. Danas su formalni osnivači Banjalučanka s njemačkom adresom Suzana Škrbo te Zagrepčani Dinko Zeleničić, Damir Dumić-Kambiček, Pero Blažan i Ljiljana Jurčević a direktor je Dumić-Kambiček. U tvrtci je devetoro zaposlenih a posao sudeći po financijskom izvješću cvjeta. Kao što su sljedbenici nekad kupovali Prokićeve knjige tako danas kupuju Bracine 'ljekovite' knjige. U vili na Srebrnjaku 1 pristaše se, osim što se klanjaju oniksovom hramu koji je dao podići Braco, 'duhovno uzdišu' uz ediciju tvrtke Buđenje. Prema financijskim pokazateljima,odnosno poslovnim prihodima u iznosu 3,329.272 kuna u 2012. lako je zaključiti kako iscjeliteljska literatura za razliku od drugih tipova izdavaštva očito ne prolazi krizu i recesiju. Dok je Bracinih sljedbenika od Zagreba do Havaja, duh utemeljitelja kulta sunca Toplica zv. Ivica Prokić, očito i dalje živi i jača svakim danom. Tko zna da li izabranoga nasljednika Bracu Prokić motri iz nebeskih visina ili pak zemaljskih visina ojačan moćima kilograma zlata.

Pročitajte prošle nastavke serijala "TRAG NOVCA" Irene Divković

2. dio – Končar, Štrok, Štern, Horvatinčić, Frenkelovi te milijarder Franjo Sremić izbrisani s liste poreznih bjegunaca

1. dio – Lovranska vila i faraonska kupaona najopasnijeg slovenskog dilera s Obamine liste

Autor:Irena Divković Milanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.