Marko Lukunic/PIXSELL

EKSKLUZIVNO: Ante Todorić transferirao milijune preko Kajmanskih otoka u srpski Dijamant

Autor: I.D.M.

Fantomski fond poslužio je Todorićima da preuzmu vlasništvo nad zrenjaninskom tvronicom, a kako bi zamaskirali operaciju – preko noći su proveli likvidaciju tog subjekta s Kariba.

U drugoj polovici studenog 2015. godine koncern Agrokor dao je u Srbiji ponudu za preuzimanje preostalih dionica zrenjaninskog Dijamanta. U ime ponuđača angažirana je beogradska tvrtka M&V Investments. Znakovito je kako preuzimanje preostalog dioničkog paketa srpske tvornice ulja nije išlo izravno preko Agrokora. Naime, kao ponuđač pojavila se tvrtka iz poreznog karipskog raja, točnije South-East European Investment Fund s Kajmanskih otoka. No, činjenica da se u službenim dokumentima uz spomenutu offshore tvrtku nalazilo ime Ante Todorića, starijeg Ivičinog sina, jasno je ukazivalo da je fantomski fond zapravo dio obiteljskog portfelja nekad najmoćnije hrvatske dinastije.

Fond Todorićevih iz poreznog raja objavio je tada kako planira preuzimanje preostalih 11 727 dionica Dijamanta po cijeni od 35 566 dinara za dionicu. Agrokor je u tom trenutku posjedovao već 95,7 posto Dijamanta.

Za poslove zastupanja svog offshore fonda, Todorići su izabrali ovlašteni ured Intertrust Corporate Services Ltd. iz George Towna. Za preuzimanje preostalog dioničkog paketa dobili su i garanciju Banca Intese iz Beograda. Naveli su kako sredstva za kupnju dionica potječu iz njihovih osobnih izvora. Slijedeći zakonsku odredbu, Todorići su naveli i vlasničku strukturu Agrokora te povezanih društava. Potkraj 2015. i u Srbiji je tako prijavljeno kako Todorićeva tvrtka Adria Group Holding BV iz Amsterdama posjeduje 95,52 posto vlasništva koncerna. U ponudi za preuzimanje istaknuto je kako Intertrust Corporate Services (Cayman) Limited – registrirani pružatelj usluga za South-East European Investment Fund, nije registriran kao zajednički fond kod  nadležnog Monetarnog ureda Kajmanskih otoka te da ne podliježe uvjetima Zakona o zajedničkim fondovima te karipske državice. Iz tog podatka jasno je kako se, dakle, nije radilo ni o kakvom investicijskom fondu s tradicijom već o privremeno registriranom društvu čija je jedina namjera bila transferirati novac zakulisnim putem i ubrizgati ih u susjednu državu.




Znakovito jest kako se Todorićima žurilo što prije okončati tu transakciju i zamesti svaki trag egzistencije navednog poslovnog subjekta. To smo istražili i doznali u nadležnom registru Kajmanskih otoka. Pravni zastupnik Todorićevog fantomskog fonda tvrtka Intertrust SPV Ltd., odnosno fizičke osobe Jennifer Chailler & Susan Craig prvu službenu najavu likvidacije fonda objavili su 8. listopada 2015. – čak više od mjesec dana prije nego što je u Srbiji oglašeno preuzimanje dionica Dijamanta.

Prema podacima s Kajmanskih otoka, fond preko kojeg je Ante Todorić preuzeo preostale dionice zrenjaninske tvornice Dijamant dragovoljno je likvidiran čak i prije samog preuzimanja dionica.. Poslove likvidatora obavila je tvrtka koja je formalno i osnovala i vodila poslovanje, spomenuti Intertrust SPV. Odmah nakon likvidacije fonda, dionice koje je Ante Todorić kupio preko Kajmanskih otoka prenešene su na Agrokor u prosincu 2015. Hrvatskim, a moguće i srpskim istražiteljima mogao bi biti zanimljiv trag novca – odnosno kako je Ante Todorić uzeo milijune, a da bi ih transferirao preko Kariba do srpskog Dijamanta?




Naime, jedan članak iz srpskog Glasa javnosti svjedoči kako je putem tog fonda najavljivano ulaganje u Srbiju od čak 11 milijuna i 550 tisuća eura.

 

Autor:I.D.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.