Flickr/ilustracija

EKSKLUZIVNA PREPISKA: I struci je prekipjelo! Neki još uvijek zagovaraju profitiranje na očaju roditelja autistične djece

Autor: Marin Vlahović

Ovo je još jedan primjer kako dio novinara, i nakon razotkrivanja famoznog „tate Slavena“ nastavlja s nekritičkim tekstovima

Portal Dubrovnik.net objavio je afirmativnu i potpunu neprovjerenu priču o Heleni Benegišić Schlachter o čijim smo aktivnostima i ranije pisali. Slijedom toga javila im se Maja Bonačić, magistra psihologije s višegodišnjim iskustvom rada s djecom koja imaju poremećaj autističnog spektra. Ovoga puta objavljujemo ekskluzivno njezinu prepisku s uredništvom portala koje je prekršilo novinarsku etiku jer promovira opasnu i nedokazanu metodu „liječenja“ autizma, bez da se uopće informiralo o samoj problematici. Ovo je još jedan primjer kako dio novinara i nakon razotkrivanja famoznog „tate Slavena“ nastavlja s nekritičkim tekstovima o ljudima koji profitiraju na očaju roditelja djece s poremećajima autističnog spektra. U svrhu upoznavanja javnosti s ovom opasnom situacijom, ali i obavještavanja nadležnih tijela, objavljujemo prepisku u cijelosti:

Poštovani,

Obraćam Vam se kao jedan od vodećih stručnjaka dječjeg razvoja i kao majka u vezi skandaloznog teksta koji je objavljen na Vašem portalu.

Zašto skandaloznog?

Ne ulazeći u privatna prijateljstva i poznanstva koja postoje s gđom. Begenešić-Schlachter, ta žena promovira VRLO OPASNU i neznanstvenu metodu za liječenje autizma, a lijek za autizam ne postoji. Glavni razlog je što je autizam neurorazličitost, drugačije funkcioniranje mozga, a ne bolest. Kao da lijevaka želite izliječiti da postane dešnjak. Nemoguće. Cilj terapija je da neurorazličit mozak što sličnije funkcionira kao neurotipičan mozak, kao što se lijevak može naučiti da funkcionira kao dešnjak.

CD protokol uključuje korištenje MMS kapi, koje promovira navedena Kerri Rivera koja je bila na optuženičkoj klupi u nekoliko zemalja svijeta zbog nadriliječništva (npr http://www.casewatch.org/ag/il/rivera/illinois_settlement.pdf). Oni tvrde da autizam uzrokuju nevidljivi paraziti (nevidljivi jer se ne vide na niti jednom testu ili mikroskopu), koji se onda liječe tim kapima, pri čemu iz crijeva izlaze crvi (na HZJZ testiranjima se ispostavilo da su to crijevne resice koje se ljušte zbog agresivnosti kapi). Osim toga, u prilogu šaljem također screenshot Facebook statusa gđe. Helene (budući da se njezini statusi koriste kao referentna točka), u kojem možete vidjeti njezino znanje i kompetencije o navedenoj temi.

Kao klinički i dječji psiholog,jedan od vodećih dijagnostičara i edukatora, s 5 godina fakulteta psihologije i još 6 godina stručnog usavršavanja te 11 položenih međunarodno priznatih edukacija, grozim se da jedan ozbiljan portal poput Vašeg uzima Facebook statuse neobrazovanog roditelja kao polazišnu točku informiranja javnosti. To je sramotno i neodgovorno novinarstvo. Dotična, osim toga, ne dijeli besplatno te kapi, nego zarađuje velike novce na neukim i očajnim roditeljima. Koje je ona struke? Da li bi ste VI odveli k njoj svoje dijete s upalom pluća ili salmonelom da izliječi i Vaše dijete?! Ne bi zar ne? A zašto onda promovirate to ilegalno, a još važnije, vrlo opasno nadriliječništvo te korisitite svoj medijski utjecaj za promoviranje znanstveno nedokazanih metoda liječenja autizma, a dokazano opasnih? Znate li Vi koliko će roditelja zbog ovog Vašeg članka odvesti svoje dijete s autizmom kod nje, a ne kod npr. logopeda?? Jer naravno, bolje zvuči da postoji čarobna pilula izliječenja, nego prihvaćanje svog neurorazličitog djeteta, s kojim treba jako puno raditi da bude što sličnije drugoj djeci.

Apeliram na Vas da HITNO i ODMAH maknete sporni članak s Vašeg portala, a u buduće koristite samo znanstveno provjerene i strukovno relevantne izvore informacija. 

Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju!




Lijepi pozdrav,

Maja Bonačić, mag. psych.

Praktičarka terapije igrom,




Majstorica NLP-a

Poštovana, 

Vaše nas je pismo pomalo iznenadilo, s obzirom da je članak dobio veliku podršku. Ali ako se slažete, svakako bismo objavili i Vaše mišljenje, ukoliko ne smeta da Vas i potpišemo.

Zahvaljujemo

www.dubrovniknet.hr


Poštovani,

To nije moje “mišljenje”, to je znanost. Ne postoji niti jedna znanstvena referenca ili dokaz na ono što gđa piše!! Niti jedan! Niti dotična ima ikakvo obrazovanje za to! Osim toga, već se pričalo javno o tome i svi stručnjaci su jednoglasni http://www.hrt.hr/320087/vijesti/mms-za-autizam

Naravno da će očajni roditelj reagirati s ‘Jeeej, postoji lijek!’. Što je laž! I to nije ‘moje mišljenje’, nego znanost. Osim toga, gdje je iti jedan dokaz onoga što dotična priča? Gdje je medicinska papirologija ‘izliječenja’?! Taj broj od 200 i nešto djece se vrti u njihovim objavama već GODINAMA. Samo u Hrvatskoj je procjena da je preko 12000 djece s autizmom, u SAD je procjena 1 od 70. Gdje su papiri i dokazi od tih 200 i nešto djece i kako se nije povećalo za niti jedno dijete?! Gdje je dokaz za njezino dijete? Dijagnostika autizma nije SF, to je nešto što radim svaki dan, a sad postoji u Hrvatskoj i ADOS. 

Je li razumijete koliko je to sve neprovjereno i iz njezinih usta rekla-kazala? Jel to novinarstvo, objavljivati informacije koje su simpatične ili zbog osobnog poznanstva? Samo na trenutak stanite i razmislite da recimo vjerujete svim stručnjacima u prilogu i recimo meni, a ne osobi koja tvrdi da bakterije degeneriraju u parazite u krvi dok se kiseli (otprilike bi se prosječan 10-ogodišnjak koji pohađa redoviti program osnovne škole uhvatio za glavu) – koliko roditelja slijepo vjeruje medijima? I koliko djece će nastradati zbog neodgovornog novinarsrva?

 Nije li i etika novinarstva i novinarskog društva objavljivati utemeljene i provjerene informacije? Ona je Vama dala medicinske dokaze za ovo što priča? 

Slobodno ako želite možete objaviti moje prethodno čitavo i nefrizirano očitovanje, pod uvjetom da objavite i onaj screenshot s njezinog Facebooka o degeneriranju bakterija u parazite, da ljudi vide s kim imaju posla.

Ali to nije dovoljno zbog svega navedenoga! U slučaju da sporni članak ostane, tražiti ću očitovanje i viših institucija te HND-a.

Na kraju, ja nemam nikakvih financijskih benefita od cijele priče, za razliku od dotične (pogledajte samo Slavena Vujića, ako vam nije jasno kako netko može svoje dijete i poteškoće koristiti za zaradu). Ja radim u udruzi koja ima sve usluge besplatne za svoje članove, a osobno radim i treću godinu zaredom volonterski projekt za djecu s autizmom (http://net.hr/tema/zaigrana-pedala/). Nisam farmacija, nemam skrivene interese, samo ljubav za tu djecu, kao stručnjak, kao roditelj djeteta koje je imalo razvojne poteškoće i prije mjesec dana imalo otvorenu operaciju srca. 

Treba pomoći roditeljima da pomognu svojoj djeci i biti uz roditelje, a ne im pomoći da im postanu najgori neprijatelji iz najbolje namjere.

Srdačan pozdrav

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.