Goran Stanzl/PIXSELL

Dvojka koja je ‘zakuhala’ Karamarkove afere: Tko se krije iza najveće političke krize u povijesti Hrvatske?

Autor: I. Delić

Znakovito je u svoj ovoj političkoj kaljuži znati kako prijatelji s lakoćom postanu neprijatelji jer donedavno je Buljević slovio kao Karamarkov čovjek od povjerenja, a dok je bio konzul Republike Hrvatske u Los Angelesu od kolovoza 2013. do veljače 2015. slao je svoja mjesečna izvješća umjesto SOA-i osobno na ruke Ivi Josipoviću.

Političke aktivnosti kojima hrvatska javnost svjedoči proteklih tjedana u najmanju ruku mogu se opisati kao burne, a jedan od glavnih aktera istih, zbog čijeg se opstanka u političkim vodama uostalom sve i zakuhalo jest predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko. Aktivnosti oko prvog potpredsjednika Vlade toliko su se hitro odvijale da se nemoguće ne zapitati tko se osvećuje Karamarku? Sve afere kojima smo bili svjedoci zadnjih tjedana upućuju na vrh SOA-e, institucije kojom je ovaj nekoć rukovodio. Uzde ondje sada drži Toni Matas kuhajući Karamarku nadasve neukusnu kašu, a u svom tom košmaru valja znati da je ova dvojka nekoć bila u prijateljskim odnosima, no Matas se sada osjeća izdano od strane predsjednika HDZ-a. Dotični se sastao s nekadašnjim šefom spliske SOA-e, Denisom Gudeljem u strogoj diskreciji. A diskretna priča među znatiželjnike je pak doplivala zahvaljući Gudelju, koji se opijen pićem večer prije ispovijedio o sastanku u jednom splitskom kafiću pa je tako bilo nemoguće da spomenuti susret ostane nezamjećen. Druženje je to na kojem se lamentiralo o tome kako ugasiti vatru, a provela se i analiza oko onoga što bi se još moglo ispustiti na meni znatiželjnoj javnosti.

Tko je zapravo Toni Matas?

Iz svega navedenog nadasve logično nameće se pitanje tko je zapravo Toni Matas? Riječ je inače o nekadašnjem šefu zadarska SOA-e, koji je otvoreno telefonom prijetio sadašnjem šefu splitske SOA-e Mati Babaji da će mu se osvetiti kada postane šef SOA-e, ali taj se plan izjalovio s obzirom na to da Matas koji je zlostavljao svoje zaposlenike u Zadru, ima više prijava za mobbing od svih sadašnjih i bivših državnih službenika. Isti taj Matas koji se sada osvećuje Karamarku povezan je i s razbijačima iz Banje Luke. A nije zgorega znati i za njegov sastanak s ministrom obrane Josipom Buljevićem, istog onoga dana kada se u Zagrebu susreo s već spomenutim Gudeljom koji ga je ponovno uz čašicu više odao.

Stvarni razlog susreta Matasa s aktualnim ministrom bio je plasirati dodatne informacije i spoznaje o Karamarku kojemu je ovaj osobno uručio iskaznicu Hrvatske demokratske zajednice, baš kao što je bivša premijerka Jadranka Kosor svojedobno iskaznicu uručila aktualnom predsjedniku koji ju je u konačnici potpuno marginalizirao s političke scene, izbacivši je iz stranke. Tu međutim ovoj ionako podugačkoj priči nije kraj, već zakulisna dvojka Buljević i Matas spremaju još pregršt informacija koje posjeduju o Karamarku, zato i ne čudi tvrdnja ministra obrane kako ”Karamarka drži za jaja”.

Buljevićeve zakulisne igre

Sprema li se iza ove mutne zakulisne igre Buljević za preuzimanje HDZ-a za sada zna samo on, ali te ambicije ne krije. Što će još izaći od strane ovog dvojca osim afere Konzultantica i one Centra za vozila Hrvatska ostaje za vidjeti, a prema navodima izvora bliskih Karamarku, ovaj se jako uplašio ponovnog traganja za odgovorima na pitanja o smrti Ivane Hodak. U ovom, ali i svim drugim potencijalnim slučajevima, ostaje nam pričekati da Buljević i Matas odrede tajming i obznane svijetu ono što znaju, a tada će, nada se Matas, i on sam zasjesti na čelo SOA-e. Znakovito je u svoj ovoj političkoj kaljuži znati kako prijatelji s lakoćom postanu neprijatelji jer donedavno je Buljević slovio kao Karamarkov čovjek od povjerenja, a dok je bio konzul Republike Hrvatske u Los Angelesu od kolovoza 2013. do veljače 2015. slao je svoja mjesečna izvješća umjesto SOA-i osobno na ruke Ivi Josipoviću.




Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.