Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dva se kandidata spominju kao potencijalni Plenkovićevi zamjenici u EP-u: Ovo su njihova imena

Autor:

Jedan od ovih dvojice mogao bi se zahvaljujući Plenkoviću domoći Parlamenta.

Sve je izvjesnije, kako će Andrej Plenković biti jedini kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, pa je iz te perspektive razvidno kako bi ova unutarstranačka borba mogla biti još jedna mrtva trka, baš kao što je to bilo s njegovim prethodnikom Tomislavom Karamarkom. U trenutku kada postane predsjednikom svoje stranke, Plenković se ne mora odreći dužnosti hrvatskog europarlamentarce, jer preko tjedna bi primjerice mogao obavljati posao u Parlamentu, a vikendom odrađivati terenske i druge aktivnosti za svoj HDZ. No, teorija je jedno, a praksa i ljudske sposobnosti nešto posve drugo, osobito stoga što je u Hrvatskoj doduše neslužbeno otpočela kampanja za parlamentarne izbore, pa ovaj HDZ-ovac već sada mora potražiti osobu koja bi ga u Parlamentu mogla zamijeniti. Njegovo mjesto u Parlamentu tako bi naslijediti mogao bivši zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade Ivica Tolić.

Plenković je inače na izborima za EP bio prvi na listi Domoljubne koalicije, a po broju osvojenih glasova pretekla ga je tek Ruža Tomašić. Te ne tako davne 2014.  na listi su se našli po broju osvojenih glasova redom: Marijana Petir, Davor Stier, Dubravka Šuica i Ivana Maletić. Sedmi na listu smjestio se Tolić. Zakon o izboru članove u Europski parlament iz RH kazuje da izabranog europarlamentarca po prestanku mandata zamjenjuje prvi sljedeći kandidat s liste koji nije izabran, u slučaju da na listi nema više kandidata koji su osvojili preko deset posto preferencijalnih glasova, a to ovdje nije slučaj. No, slučaj je da se na listi s mizernih 0,2 oosto našao današnji šef HSP AS Ivan Tepeš, on je bio osmi, a na popisu potencijalnih našao se kao zamjenik svoje tadašnje predsjednice Ruže Tomašić. S obzirom da je Tolić trenutno zaposlen kao savjetnik direktora splitskog Prometa nije nemoguće da Hrvati u Parlament pošalju Tepeša.

Inače, Tolić je jedno vrijeme slovio kao potencijalni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali njegove kvalifikacije u području sigurnosti prvu damu Hrvatske nisu pretjerano očarale te sugestije i zalaganja brojnih uglednika nije prihvatila pa mu je ta dužnost savjetnika za obranu izmakla iz ruku. Doduše, naknadno je imenovan jednim od 18 članova njezina Vijeća za domovinsku sigurnost. Tolića su u kampanji za Europarlament ishvalili suborci Ante Gotovina, Damir Krstičević, Ante Deur i Josip Klemm, a Tolić je najavljivao da će se u EP-u zalagati za to da vrednote Domovinskog rata kao temelj moderne Hrvatske budu prezentirane u Europi. Hoće li se u konačnici sreća okrenuti njemu, Tepešu ili će Plenković ostati na obje dužnosti još uvijek nije poznato.

Autor:

ZADNJE VIJESTI