HRT

Dujmović: Pobjeda Trumpa poruka je i hrvatskoj Predsjednici i Vladi RH!

Autor: Dnevno.hr

Američki narod je odbio globalizaciju i novi svjetski poredak koji vode elite za svoj račun, smatra Dujmović.

Novinar i publicist Tihomir Dujmović pobjedu republikanca Donalda Trumpa smatra spektakularnim događajem koji bi mogao promijeniti čitav niz relacija u svijetu.

Dujmović je za direktno.hr kazao kako je Amerika rekla ne globalizacijskom svjetskom poretku.

Američki narod je odbio globalizaciju i novi svjetski poredak koji vode elite za svoj račun, smatra Dujmović dodajući kako se pokazalo da, s obzirom na ekonomske pokazatelje u zemlji, američki narod nema osobite koristi od tog globalizacijskog svjetskog poretka. Kazao je i kako je pobjeda Trumpa poraz za dosadašnje američke unutarnje politike. Smatra da iako u ovom trenutku ne znamo kako će izgledati američka vanjska politika, ali iz svega što je rečeno u kampanji, očito je da će se brojne relacije mijenjati.

“U tom smislu pobjeda Donalda Trumpa poruka je i hrvatskoj Predsjednici i Vladi RH da dolaze promjene dosadašnje paradigme međunarodne politike”, napomenuo je Dujmović, koji se osvrnuo i na očigledno jačanje desnice u svijetu.

“Trumpova pobjeda, kao i ranije promjene politike u istočnoj Europi (Poljska, Češka i Mađarska), te jačanje desnice, poglavito u Francuskoj, pokazuju da koncept nacionalnih država sve više jača te da u tom smislu prostor na sceni dobivaju desne političke opcije. Tome je tako jer se pokazalo da globalizirani svjetski poredak i mahnita liberalna ekonomija te uništenje nacionalnih država nije svijet promijenilo na bolje nego je otvorilo čitav niz problema i donijelo niz nezadovoljstava. Kada pogledate EU vidjet ćete enormno nezadovoljstvo običnog svijeta jer nezaposlenost raste, BDP u pravilu ne raste, a Brisel sve više preuzima prerogative nacionalnih država. U tom smislu, nakon pobjede Trumpa moguće je očekivati novi impuls jačanju desnice u cijeloj Europi”, istaknuo je Dujmović i dodao kako to vrijedi i za Hrvatsku.

Autor: Dnevno.hr