Marko Prpic/PIXSELL

‘DUG JE TU, POSTOJI’: Brkić ne negira dug, ali odgovor na pitanje kad će ga otplatiti malo je složeniji!

Autor: T. P.

""Dug je tu. Dug je prisutan. Dug ćemo vratiti kad se stvore financijski uvjeti", neodređen je bio Brkić...

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je među ostalim potvrdio da je HDZ pozajmljivao novac za kampanju, ali da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, HDZ je danas potvrdio i da je tijekom 2014. i 2015. godine uzimao kratkoročne pozajmice od Prvog plinarskog društva u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i financijskim statutom HDZ-a te da je za to znao i Tomislav Karamarko.

Brkić je na Novoj TV ponovio da su se pozajmice uzimale u skladu sa zakonom, dodavši da je točan podatak da je HDZ 2014. “odradio određene aktivnosti što se tiče pozajmica s pravnom osobom”. Sredstva su se, kako je dodao, koristila za tekuće poslovanje, financiranje kampanje te da su Državna revizija, pa i Gong. Brkić se ispričao zbog toga što dug još nije isplaćen te je izjavio da će ga vratiti čim se stvore financijski uvjeti za to.

“Dug je tu. Dug je prisutan. Dug ćemo vratiti kad se stvore financijski uvjeti. Sad smo u pregovorima s jednom poslovnom bankom. Jedino što se mogu ispričati u ime HDZ-a gospodinu Vujnovcu što to do sada nismo izvršili, ali ugovor je naznačio i kamatu koja je itekako izdašna i to će biti riješeno”, rekao je Brkić te dodao da u HDZ-u stvari funkcioniraju transparentno:

“Mi smo legalisti, na kraju sve je transparentno, poslovanje stranačko je transparentno. Bavit ćemo se aktualnim problemima, ponuditi građanima onaj naš program koji će Hrvatsku izvući iz krize, a ne se baviti ovakvim sitnim podvalama i lažima.”

Što se tiče pregovora i koalicija, Brkić je rekao:

“Krenuli smo s pregovorima sa svojim koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije. Do sad su obavljeni razgovori s HSS-om, HSLS-om, HSP AS-om, danas s kolegama iz Hrasta. Zahvalili smo se na dosadašnjoj suradnji. Ta kompozicija uspješna za nas i za sebe ima pet pobjeda na izborima. Stav HDZ-a je da smo otvoreni za suradnju, ali smo ih zamolili za strpljenje, da ne podlegnu pritiscima. Unutar HDZ-a imamo jedan proces unutarstranačkih izbora, bilo bi korektno i ne bi bilo ni fer da taj pregovarački proces završavamo bez onoga tko će biti nominalno na čelu HDZ-a, odnosno novog predsjednika stranke.”




Na pitanje o tome hoće li konkretnih ustupaka biti prema HSS-u, Brkić smatra:

“Ako oni žele bajke braće Grimm, onda neka odlaze tamo gdje će im obećavati bajke braće Grimm. Mi smo ozbiljna stranka, državotvorna stranka. Nikakve ucjene, nikakve ustupke nećemo raditi, nego idemo se okupljati oko programa koji će izvući Hrvatsku iz krize. Ako treba i bez tog trgovačkog mentaliteta HDZ je spreman i sam izaći na izbore i zatražiti povjerenje građana i svih partnera koji žele s nama u budućem rasporeda kod preuzimanja odgovornosti upravljanja državom.”

Što se tiče Milana Bandića koji je povukao tužbu protiv Milanovića i kaže da je za boljitak Hrvatske spreman i s crnim vragom ako treba, Brkić dodaje:




“Gospodin Bandić je imao iskustva s tim crnim vragom, odnosno s gospodinom Milanovićem. Čisto sumnjam da će ponovno ići u takvo jedno iskustvo, ali to je stvar njegova političkog odabira”, zaključuje Brkić.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.