Marko Prpic/PIXSELL

DRAMA U VRHU VLASTI: Orešković, Kolinda i Karamarko – svatko vodi svoju politiku!

Autor: I.Delić

Predsjednica se već priprema za budućnost, Karamarko pak za unutarstranačke izbore, a Orešković tapka oko provođenja reformi.

Niz neuobičajenih poteza koje je zaredala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iznenadio je ne samo dio javnosti već i članove Vlade. Premijera Tihomira Oreškovića dovela je u nezahvalnu poziciju smijenivši šefa obavještajnih službi Dragana Lozančića o čemu ovaj još nije donio konačnu odluku. S druge strane, Karamarku iza leđa formirala je tehničku vladu dok se ovaj znojio pregovarajući s Mostom. I sve to u HDZ-u bi joj nekako oprostili da u Vukovar na svečanost završetka razminiravanja kao svojega izaslanika nije poslala Dragu Prgometa, ljutog Karamarkova rivala i njegova bivšeg zamjenika koji je baš zbog neslaganja s šefom stranke istupio iz HDZ-a.

Tim činom, ističu u HDZ-u, zadala je gadan udarac Karamarku jer realno floskula da je to učinila stoga što je ovaj branitelj baš i ne stoji. Mogla je u Grad Heroj odaslati bilo kojeg drugog HDZ-ova branitelja, ali učinila je to kako bi neodlučnoj Vladi pakostila zbog slučaja Lozančić. Premijer Orešković njegovu smjenu još nije potpisao pa predsjednica ispada neozbiljnom i neodgovornom, a takvo što ruši joj reputaciju. Predsjednica se osjeća izigrano i vjeruje da Karamarko može učiniti puno više po tom pitanju te ga je odlučila žešće stisnuti šaljući dvojcu iz Vlade jasnu poruku da ona i bez njih s lakoćom može ostvariti suradnju s drugim političarima, što znači da neće biti sama.

Igra predsjednica ovu igru vrlo lukavo, dajući istodobno izravan signal Karamarku da će se i bez njega moći kandidirati na idućim predsjedničkim izborima, koji i nisu tako daleko kao što se čini. Dobro se znade da u politici valja teren pripremati unaprijed, kako bi se postigao rezultat. I mimo svega ovoga predsjednica je s Prgometom u izrazito dobrim odnosima, jer uostalom on je taj koji je prvi predložio njenu kandidaturu. Nošena voljom za još jednim mandatom, ali i uz potporu najbližih suradnika predsjednica se otima kontroli okrećući leđa i Oreškoviću i Karamarku. No, tu ne prestaju problemi za prvog potpredsjednika Vlade jer Orešković je zasukao rukave i polako ali sigurno počinje prkositi šefu HDZ-a, pokušavajući provesti dano obećanje o izvođenju Hrvatske iz problema. Da bi što bolje ratovao protiv tih problema, Tim je formirao najuži tim u koji ima veliko povjerenje, tim s kojim se nada podići Hrvatsku na noge. Čine ga tek četvorica odabranih, čije je biografije i stručnost premijer posebno proučavao zadnjih tjedana te je tako najveći oslonac za provođenje reformi vidio u ministru financija Zdravku Mariću, kojega je osobno odabrao protiveći se imenovanju Lovrinovića na tu laskavu funkciju.

Njegovo povjerenje uživa i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić koji pak dolazi iz HDZ-ovih redova i slovi kao Brkićev izbor, štoviše, jedno vrijeme u stranci su s teorijama otišli toliko daleko da je on slovio kao jedan od favorita glavnog tajnika stranke za predsjedničku funkciju. Ali u zadnjem trenu u priču ulijeće Tomislav Karamarko, zadovoljavajući njegove apetite ministarskom klupom. Uz to, u igri je i Neven Zelić, a sve prisniji Orešković s mladim je metkovskim psihijatrom Božom Petrovom.

U državnom vrhu upravo radi te intenzivne prisnosti odvija se pravo dramatično prestrojavanja jer Orešković je pobjesnio na šefa HDZ-a zbog otkaza Lozančiću, kojim ga je predsjednica prezentirala kao marionetu bez pretjeranog značaja. Trenutno je u vladajućoj koaliciji najznačajniji igrač Karamarko, čega su itekako svjesni i Orešković i Petrov. Ali zna metkovski gradonačelnik vrlo dobro koji su njegovi aduti – ruke u sabornici bez kojih Karamarko zapravo nema ništa. Zato se Orešković udružio s Petrovom, o čemu svjedoči i odgoda potpisa za Lozančićevu smjenu. Dok se ozbiljne rošade odgađaju, narod očekuje konačan sastav vlade Tolušić kao ministar regionalnog razvoja i fondova EU već se sprema za izvlačenje novca iz spomenutih fondova, za što ga je zadužio Orešković, dajući mu poziciju kojoj se nadala Ivana Maletić. Razlog tome jest njegov predan rad u županiji u kojoj se pokazao vještim baš na tom polju izvlačenja novca iz EU fondova, koje su krucijalne za investicijske planove. Kočnicu ovom velikom gospodarsko-financijskom timu predstavlja ministar gospodarstva Tomislav Panenić, prema kojem je Orešković skeptičan zbog pomanjkanja iskustva jer vodio je tek općinu Tompojevac, a kočnicu mu stvara i afera oko krađe stiropora koja se valja za njime, a radi koje djeluje nevjerodostojno. Zato se Orešković okružio još jednim ekspertom, u čiju stručnost ne sumnja imenujući ga šefom svojega Kabineta. Riječ je o pravniku Zeliću koji dolazi iz Hrvatskog helsinškog odbora, a koji bi pak trebao biti poveznica između svih spomenutih imena. Poveznicu u biografiji ima i Marić, čovjek koji uživa najveće povjerenje mandatara Oreškovića, a koji je pak pokazatelj prisnosti Petrova i Oreškovića jer dotični je dokaz Mostove pobjede u ovom ljudskom strazu zato što iza njihove pobjede na izborima prema tvrdnjama upućenih stoji moćni poduzetnik Ivica Todorić. Ne treba smetnuti s uma da je i bivši guverner Rohatinski nakon što se uz njegovo ime povezala afera poslovnu sreću potražio u Todorićevu Agrokoru. Inače, Marić je bivši HDZ-ov državni tajnik, a zadnje četiri godine života direktorsku klupu grijao je u Todorićevu koncernu te se sada vraća u državni sektor. Što o problemima državnih financija misli Marić, javnosti nije pretjerano poznato.

No, ono što se zna jest da je ovaj 39-godišnjak šest godina proveo u Ministarstvu financija, prvotno na mjestu pomoćnika ministra za makroekonomske analize i planiranje da bi u posljednjem HDZ-ovu mandatu bio državni tajnik, točnije desna ruka tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera. Ranije je radio kao istraživač na Ekonomskom institutu, a upućeni ga opisuju kao čovjeka koji poznaje institucije i procese. No, malo je kome jasno iz kojeg je razloga napustio Agrokor i otišao u ministarstvo za znatno manje prihode.




Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.