Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dragičević: ‘Sindikat će poduprijeti strateškog partnera 3. maja, ali bez većih otpuštanja’

Autor: Hina

Predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda rekao je kako se intenzivno radi na rješavanju svih dugovanja prema 3. maju

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s Upravom Uljanik grupe da će sindikat poduprijeti ulazak talijanskog  Fincantijerija u 3. maj, ali uz uvjet da se ugovorno otkloni mogućnost većih otpuštanja.

U ugovoru Uljanik grupe s Fincantijerijem mora postojati klauzula koja neće dozvoliti veća i dramatična otpuštanja radnika i koja će osigurati dugoročan nastavak proizvodnje u 3. maju, rekao je Dragičević.

Naglasio je da sindikat traži nastavak pune proizvodnje u što kraćem roku te izvijestio kako je obećano da će do kraja mjeseca krenuti povećana proizvodnja, dodavši da se ulazak Fincantijerija očekuje do kraja godine ili na jesen.

“Smatramo da idemo u dobrom smjeru, a u slučaju da s Fincantijerijem ne prođe dobro postoji varijanta s Dankom Končarom i Kermas grupom”, kazao je Dragičević i nastavio da će se i tada nastaviti proizvodnja, ali da postoji mogućnost da se radi ušteda možda otpusti više ljudi nego što bi trebalo te da je sindikatu varijanta s Fincantijerijem puno draža i bolja.

Sindikat je ranije postavio rok do 15. svibnja, do kojega očekuje informacije o sudbini brodogradilišta, ili će radnici izići na ulice, a Dragičević je s tim u vezi danas rekao da su pregovori osjetljivi te da sindikat očekuje njihov završetak do kraja mjeseca.

Predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda rekao je kako se intenzivno radi na rješavanju svih dugovanja prema 3. maju, kako bi se proizvodnja mogla nastaviti.

“Razgovaramo s jednim potencijalnim i renomiranim partnerom koji je iskazao veliku spremnost ući u suradnju s nama za razvoj 3. maja i više od toga za sada ne mogu reći”, kazao je Rossanda.




Dodao je kako se “nada da će potkraj idućeg tjedna imati neke preliminarne odgovore”.

“Sa strateškim partnerom imamo punu kvalitetniju sliku i puno veću razinu zaposlenosti i u Rijeci i u Puli, a bez strateškog partnera ostajemo u braku, bez obzira sviđa li se to nekome ili ne”, rekao je i nastavio da smatra da je obostrani interes što kvalitetnije nastaviti s brodogradnjom na obje lokacije.

“Nikada nam ni na kraj pameti nije bilo zatvoriti bilo koju od lokacija i nastavljamo tim putem”, dodao je.




Na pitanje što je s pregovorima s Fincantierijem, Rossanda je rekao da se s potencijalnim partnerom razgovara samo za 3. maj, a da je za Uljanik kao strateški partner izabrana Kermas grupe. Na upit kada očekuju Fincantijerijev odgovor, rekao je da bi se sama transakcija trebala dogoditi u ovoj godini, ali ne tako brzo.

Na pitanje moraju li radnici 3. maja brinuti za svoje radno mjesto, odgovorio je da se jamčiti ne može, ali da će se boriti da što više radnika ostane u Rijeci i Puli.

Na upit hoće li, nakon što je nedavno prodao 4,53 posto dionica Brodogradilišta Viktora Lenca, Uljanik prodati i ostalih 30,1 posto dionica, Rossanda je rekao da je prodaja dionica pokrenuta radi ublažavanja nelikvidnost u Uljanik grupi te da će najveći dio novca biti usmjeren prema 3. maju.

Dodao je da je namjera unovčiti što više na kvalitetan način, bez želje da se upropasti Lenca kako bi bila poboljšana situacija u 3. maju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.