Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Doznali smo tko je odgovoran za poskupljenje struje i kome se pogodovalo na uštrb građana

Autor: I.Delić

Umjesto da rade za interese građana, hrvatski političari po običaju skidaju gaće pred inozemnim bankarima.

Dok javnost bruji o potencijalnom ministru kulture, iza kulisa teku više no ozbiljni pregovori Mosta i HDZ-a koji pak suprotno svim očekivanjima zapinju na Ministarstvu gospodarstva. Resor je to kojega zaposjesti želi i jedna i druga strana, a ukoliko mostovci ne ostvare zacrtani plan spremni se odustati od dogovora sa hadezeom te se početi spremati za lokalne izbore, tvrdnje su to našega visokopozicioniranog izbora iz Mosta. Informacije je ovo koja stiže u veoma zanimljivom trenutku, onome kada smo saznali da nas očekuje povećanje naknade za obnovljive izvore energije i to za skoro četiri puta, zašto je tome tako u razgovoru za Novu TV objasnio je resorni ministar Tomislav Panenić rekavši da do poskupljenja dolazi na osnovu ugovora koji je Hrote sklopio prethodnih godina, osobito u razdoblju od 2013. do 2015. za plaćanje naknade povlaštenim proizvođačima obnovljivih energija.

-Ministar koji je donio odluku da poskupi struja je već u prethodnom mandatu otišao s vlasti. Ovo je zapravo posljedica njegovog rada. Ja stojim iza toga da Most treba obnašati i dalje dužnost u Ministarstvu gospodarstva, znači ministar iz Mostove kvote, upravo da ne bi došlo do ovakvih slučajeva kao što smo sada imali’- poručio je Panenić naglašavajući da će njegova stranka u pregovorima biti ustrajna oko rukovođenja Ministarstvom gospodarstva. No, pravo je pitanje zašto ministar koji je znao da će do ovoga poskupljenja doći takvo što nije spriječio znajući da će to biti dodatni udarac na džepove hrvatske sirotinje. Istovremeno valja znati da je sjedio u vladi kao ministar iz Mostove kvote, ekipa je ovo kojoj su i danas usta puna reformi pa se postavlja pitanje što je to Panenić radio pola godine jer produkt njegova ”rada” je novo opterećenje po građane. Uostalom, ako je znao za grijehe svojega prethodnika kako to da je u ministarstvu zadržao kadrove SDP-a i HNS-a koji su na odluku njegova prethodnika Ivana Vrdoljaka nijemo gledali? Nije li se u medijima i ranije progovaralo o poskupljenju struje i kako je moguće da se takvo što sve do sada ignoriralo?

Priča oko poskupljenja počinje izmjenama i dopunama Zakona koji su u rujnu 2015. došli na sabor, a iste je potpisao Zoran Milanović. Tom odlukom HOPS-u se nalaže da sklopi aneks ugovora o priključku na mrežu što je ključni kriterij za vjetroelektrane temeljem ranije potpisanog ugovora s Hrvatskim operatorom tržišta energije. Potonja je državna tvrtka koja skuplja i isplaćuje novac za obnovljive izvore energije, a oni koji su ostvarili suradnju s tom institucijom sada bivaju primorani priključiti se na tu mrežu, a ranije je pak to bilo uvjetovano kvalitativnim stanjem prijenosa mreže, stabilnošću, ali i mogućnošću regulacije elektroenergetskog sustava.

Člankom 48. Zakona o tržištu električne energije zapovijeda su HOPS-u da omogući uključivanje u sustav bez obzira na kategoriju sigurnosti sustava, a hrvatski operator prijenosnog sustava time bi se mogao dovesti do bankrota jer neće moći investirati sredstva u kreiranje kvalitativnih postavki koje bi održavale sustav stabilnim. Inače, prijedlog tarifnog sustava za obnovljive izvore energije sastavlja Ministarstvo gospodarstva, a mišljenje o istom daje Hera koja se posljednji put po tom pitanju nije oglasila, a valja znati da je šefa uprave ove institucije Tomislava Jurekovića instalirao bivši ministar Vrdoljak. Pogodovalo se u ovim čudnim poslovima nizu investitora s ukupno 350 MW, od kojih je svakako zanimljiv slučaj vjetroelektrane Krš-Pađene, a ta elektrana ključni je partner austrijskom C.E.M.P bio HEP-u koji je odustao od projekta pa je elektrana dobila cijenu prema starom tarifnom modelu posljednjeg mogućeg dana, čime je omogućena cijena veća za 18 lipa uz ugovor od 14 godina. Taj banalan iznos ovoj će tvrtki u tom periodu omogućiti 852 milijuna kuna razlike u prihodima u odnosu na raniji sustav, a sve to platiti će tko drugi doli hrvatska sirotinja. Ovakvo neodgovorno poslovanje kojim se pogoduje inozemnim bankama i investitorima dovodi do povećanja cijene električne energije u kućanstiva, a krivac za to stanje je ministarstvo koje kreira sulude zakone i tarifni sustav. Odgovornost snose korumpirani službenici pognutih glava, ministar Vrdoljak i HEP, ali i ministar Panenić koji je znao što će se dogoditi.

Autor: I.Delić