Wikimedia Commons / Ilustracija

Doznajte pozadinu “bosanskih” optužnica! (VIDEO)

Autor: dnevno.hr

Dok za samoproglašavanje nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše SFRJ kaže da je to političko pitanje koje bi Republika Hrvatska trebala riješiti bilateralno političkim putem, za optužnice koje podiže BiH kaže da su utemeljene na optužnim materijalima koje je toj državi ustupio Haaški tribunal (jednako kao i Hrvatskoj), te da su zakonski utemeljene i na potpisanim međunarodnim sporazumima.

U emisiji “S Vesnom Kljajić uživo”, na Z1 televiziji, zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški Lasan pojasnila je pozadinu nastanka tzv “bosanskih optužnica” za ratne zločine. Dok za samoproglašavanje nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše SFRJ kaže da je to političko pitanje koje bi Republika Hrvatska trebala riješiti bilateralno političkim putem, za optužnice koje podiže BiH kaže da su utemeljene na optužnim materijalima koje je toj državi ustupio Haaški tribunal (jednako kao i Hrvatskoj), te da su zakonski utemeljene i na potpisanim međunarodnim sporazumima.

Pitanje je hoće li Republika Hrvatska uspjeti izboriti se da BiH optužnice ustupi našem pravosuđu te da se optuženima sudi u Hrvatskoj. Ove optužnice odvjetnica drži veoma ozbiljnim te na pitanje “mogu li državljani Hrvatske koji su obuhvaćeni tim optužnicama biti uhićeni ako stupe na teritorij BiH”, odgovara potvrdno.

Emisiju pogledajte na sljedećem linku:

Podsjetimo, general Đuro Matuzović, brigadir Ivo Oršolić i još osmero pripadnika HVO-a, uhićeni su u ponedjeljak ujutro u Orašju, temeljem zahtijeva vlasti tzv. Republike Srpske i odvedeni u pritvor, u Sarajevo, javlja republika.info. U kuće su im upali kao zadnjim kriminalcima, u 6 sati ujutro i navukli im lisice. Uhitili su ih s dugim cijevima, pred djecom i cijelim obiteljima.

Osim što su bili pripadnici HVO-a, Matuzović i Oršulić imali su i visoke činove stožernih brigadira u HV-u. General Matuzović je jedan od najzaslužnijih ratnih zapovjednika, zahvaljujući kojem Orašje nije palo u srpske ruke, a sada ga zbog toga sude, navodno, po “zapovjednoj odgovornosti”.

Navedeni osumnjičeni terete se da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca travnja 1992. pa do mjeseca srpnja 1993. godine, priopćilo je državno Tužiteljstvo.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, naveli su iz Tužiteljstva.


Uhićen general Đuro Matuzović i još devet pripadnika HVO-a: U kuće su im upali kao zadnjim kriminalcima!!!


 

 

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u utorak je na Mirogoju komentirao uhićenja Hrvata u Orašju.“Mi smo izrazili zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu kontaktirali smo nadležne intstitucije BiH. Dao sam instrukcije veleposlaniku Del Vechiju da zatraži od nadležnih institucija da može stupiti u kontakt. Oni su i državljani BiH tako da ih institucije BiH tretiraju tako, ali imaju i državljanstvo RH. Optužnice nisu podignute nego su oni morali dati iskaze. Očekuje se da u roku od 24 sata sud odluči o njihovom pritvoru”, rekao je Stier.

Ministar obrane Damir Krstičević u utorak je na Mirogoju  nakon ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera komentirao uhićenja Hrvata u Orašju.

“Jučer smo se dvaput sastali s predsjednikom Vlade i zajednički smo donosili ove odluke. Bitno je  da želimo maksimalno pomoći na europskom putu BiH i uvijek zaštititi hrvatske nacionalne interese”, rekao je ministar.

“Izrazili smo zabrinutost, razgovaramo, kontaktiramo, ljudi su posjećeni. Dvaput smo se jučer sastajali s premijerom Plenkovićem kako bi odlučili što napraviti u ovoj situaciji i kako na najbolji mogući način zaštititi hrvatske nacionalne interese”, zaključio je Krstičević.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI