Dusko Marusic/PIXSELL

Došao novi vlasnik, prijete otpuštanja! Najavljeno 13 otkaza u Glasu Istre

Autor: Dnevno.hr

Glas Istre, Novi i Zadarski list prije mjesec dana preuzeo je novi slovački vlasnik.

Uprava Glasa Istre jučer je novinarima najavila 13 otkaza. Kao obrazloženje naveli su pad prihoda i naklade od oko 30 posto u protekle tri godine. Odluka o otkazima slijedila je nakon što je prošlog mjeseca upravljanje Glasom Istre, Novim i Zadarskim listom preuzeo novi slovački vlasnik, prenosi HRT.

Sindikat ima rok od osam dana da se očituje u vezi s najavljenih 13 otkaza, a ako se ta mjera provede, broj novinara i urednika u Glasu Istre smanjit će se s 38 na 24, izjavio je Paulo Gregorović, povjerenik Radničkog vijeća i glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre.

Prema prijedlogu vlasnika, kazao je, otkaze bi trebale dobiti i dvije žene koje su trenutačno na bolovanju zbog trudnoće ili su na rodiljskom pa su zakonom zaštićene, dvoje djelatnika s više od 60 godina, ali i on kao glavni sindikalni povjerenik.

Uprava je posebnim bodovima nagradila cijelo uredništvo i većinom ih sačuvala od otkaza, a uredništvo je odgovorno odmah nakon Uprave, posebno za ono presudno – kontinuirani gubitak vjerodostojnosti kod čitatelja, poručio je Gregorović.

Ipak je izrazio nadu da će novi vlasnici Glasa Istre preispitati odluku o otkazima koju su potpisali izvršni direktor Slaven Žmak i predsjednik Uprave Neven Klarin.

Inače, posljednji val otkaza u Glasu Istre dogodio se u svibnju 2014. kada je Uprava dijelila otkaze na temelju programa zbrinjavanja viška radnika, s kojim Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glasa Istre nije bio suglasan. Prema tom programu, uručeno je tridesetak otkaza na radnim mjestima: novinar, grafički urednik, grafički tehničar, lektor, redaktor, web-operater, samostalni propagandist, dizajner, referent za oglase, administrator.

Autor: Dnevno.hr