DOKUMENT KOJI ĆE RAZBUCATI KUKURIKU KOALICIJU: Pusić sa 40 suradnika sastavila opak plan

Autor: Iva Međugorac

Premda vodi malu stranku, ministrica Pusić ima velike apetite.

Ozbiljne pripreme za izbore traju u HNS-u ovih dana jer svjesni su da su ovo posljednji trenutci u kojima mogu poduzeti nešto da bi opstali na vlasti. Svjesna je toga i šefica stranke Vesna Pusić koja sjedi na dvije stolice osiguravajući vlastitu poziciju u zemlji te spremajući se istodobno za bijeli svijet u kojem bi je trebala dočekati fotelja glavne tajnice UN-a. Inozemnim obavezama unatoč, Pusić o čijoj glavi rade u stranci, okupila je 40 stručnjaka s kojima će HNS sastaviti izrazito važan dokument. Prema tvrdnjama upućenih, riječ je o sadržaju koji bi se trebao rasprostrti na 400-tinjak stranica, a kojega je od viđenijih u stranci kreirao Igor Kolman. Novi je to program HNS-a koji bi, nadaju se u stranci, trebao prodrmati Kukuriku koaliciju te stranci osigurati vjetar u leđa. Program će među ostalim sačinjavati reformske točne, a najavažnije od svega su izmjene Izbornoga zakona od kojih ovi ne posustaju, premda se zbog istih svako malo sukobljavaju s koalicijskim partnerom, odnosno znatno većim SDP-om. Program kojega sastavljaju trebao bi biti okončan s prvim danima srpnja, a na stol će ga predočiti premijeru Zoranu Milanoviću. I tek kada on pristane na sve njihove uvjete, sklopit će dogovor za novu koaliciju, za naredne izbore.

Ovi uvjeti male stranke za velike karijere mogli bi međutim suprotno od očekivanja stvoriti sukobe u vladajućoj koaliciji. Naime, premijer Milanović zasukao je nedavno rukave te počeo slagati nove partnere s nekim starim imenima, pokušavajući i tako zadržati vladajuću fotelju. Spreman je tako i za koaliciju s ministricom Pusić i njezinom strankom, a da priča bude posve suluda, šefica diplomacije ta je koja je postavila uvjete. Pusić inzistira na tome da njihov član bude prvi na listi u jednoj od deset izbornih jedinica, a k tome traže da njihovi kandidati na listama budu snažnije zastupljeni. A ustrajni su i u potraživanju mandata pa inzistiraju na njih osam.

Velike apetite za svoje stranačke uspjehe imaju i Laburisti koji kao i Umirovljenici inzistiraju na trima mandatima. Predizbornu trgovinu na prošlim izborima u Partiji nikada nisu oprostili Milanoviću, jer je zbog iste HNS-u prepustio ključna ministarstva. A dođu li kojim slučajem opet na vlast, Milanović bi im ponovno mogao prepustiti važne resore, predstavljajući sebe kao političara bez iskustva i manira. Dok je neke karte dijelom već složio, ona karta koja se nikako ne da ugurati u špil jest IDS. Oni paralelno vode pregovore s aktualnim premijerom, ali i s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem. I opcija s Josipovićem prilično im je atraktivna. Milanoviću su svoje uvjete također prezentirali te tako žele četiri mandata, tri sigurna i jednog na začelju liste. Pa kud puklo da puklo. U SDP-u se još uvijek oko te trgovine s Istrijanima opako nećkaju jer ne žele udovoljiti IDS-u koji će u tom slučaju napustiti tu stranku i prikloniti se Josipoviću koji svoj koalicijski brod u toj izbornoj jedinici gradi s Josipovićem. Nećkanja, trzavica i preslagivanja očito je još podosta. A u svemu tome deblji kraj mogli bi izvući isključivo građani.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.