Patrik Macek/PIXSELL

Počeo sastanak šefova stranaka s premijerom

Autor: dnevno.hr

Krešo Beljak smatra da bi prije razgovora sa Slovenijom trebalo ukloniti žicu na hrvatsko-slovenskoj granici.

Premijer Andrej Plenković okuplja sve političke stranke na konzultacijama u četvrtak kako bi se zauzeo zajednički stav oko odnosa sa Slovenijom, doznaje N1. Sastanak se održava u 13:00 sati, u Banskim dvorima.

Sastanak Plenkovića s čelnicima stranka počeo je u 13 sati.

Uoči samoga sastanka, predsjednik SDP-a, Davor Bernardić komentirao je poziv premijera. “Došli smo da nas premijer informira o stanju odnosa sa Slovenijom, i drago mi je da smo došli na naše. Drago mi je da su nakon devet mjeseci konačno HDZ i vladajući prepoznali da se važne stvari u Hrvatskoj moraju rješavati konsenzusom”, rekao je Bernardić.

Mišljenja oporbe u tom su premijerovom potezu podijeljena.

“Ja bih pohvalio tu činjenicu da je premijer sazvao ovaj sastanak. Ja tjednima već, ako ne i mjesecima, pozivam premijera da sazove jedan takav sastanak jer nakon konsenzusa koji smo postigli o izlasku iz arbitraže zbog kompromitiranja arbitražnog postupka, sada treba po mom mišljenju jedan novi konsenzus oko jedne platforme za pregovore sa Slovenijom. I taj konsenzus treba postići između parlamentarnih stranaka”, kaže SDP-ov Joško Klisović.

Krešo Beljak smatra da bi prije razgovora sa Slovenijom trebalo ukloniti žicu na hrvatsko-slovenskoj granici.

“Znam da se radi o Sloveniji, ali ne znam koji će biti njegov prijedlog. Ono što znam je da mi kao opozicijska stranka nećemo podržati prijedloge koji bi išli u smjeru nekakvog jedinstvenog stajališta hrvatske politike prema Sloveniji. Bez obzira na odluku Arbitražnog suda, bez obzira na sve ono čime je Arbitražni sud kompromitiran, mislim da bi prvi preduvjet za bilo kakve razgovore sa Slovenijom trebalo biti micanje one sramotne žice uzduž hrvatsko-slovenske granice”, kaže Beljak.




“Most ovu situaciju promatra kao novu priliku za iskreni dijalog i suradnju između Hrvatske i Slovenije koja neće biti utemeljena na neobičnim kompromisima. Zato je Most nakon objave arbitražnog pravorijeka predložio zajedničku upravu, kondominij, kao privremeno rješenje. To nije konačno rješenje, ali će omogućiti suživot i egzistenciju hrvatskim i slovenskim ribarima u Savudrijskoj vali”, priopćili su iz te stranke, prenosi N1. 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.