screenshot/N1

Docentica s FF-a otkriva što je bila kap koja je prelila čašu da se sruši kvorum!

Autor: T. P.

"Rektor je imao dovoljno vremena i bio je upućen u zbivanja na fakultetu, budući da je i on sam proistekao s tog fakulteta i da zna kako on funkcionira i diše. I sam je, kad je izabran kod nas za dekana, dobivao podršku studenata", rekla je docentica Božić Blanuša.

Docentica Zrinka Božić Blanuša, pročelnica Odsjeka za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u Dnevniku N1 televizije komentirala je situaciju sa sjednice Vijeća fakulteta.

Na pitanje o tome što je bila kap koja je prelila čašu da ustanu i sruše kvorum Božić Blanuša ističe:

“Bilo je tu više događaja ovaj tjedan koji su prethodili toj odluci danas da se napusti sjednica Vijeća. Prvo odluka Senata i podržavanje raspuštanja studentskoga zbora, koja je donesena na temelju jednog dosta dvojbenog dokumenta koji je stigao iz ministarstva koje predstavlja pojedinačno mišljenje jednog ministrovog pomoćnika. Na temelju toga je Senat donio odluku, a sam taj dokument nije nastao iz provedenog upravnog nadzora nad odlukom. Učinci su puno razorniji za pravno funkcioniranje ne samo Filozofskog fakulteta, nego i drugih sastavnica na Sveučilištu, jer raspuštanje studentskog zbora zapravo je odgovornost čelnika institucije, na kojoj studenti sudjeluju u Vijeću, odnosno dekana Previšića koji je organizirao izbore. Rezultat svega je da je poništena odluka donesena u lipnju o pokretanju razrješenja dekana. Meni se čini nelogično da jedna odluka bude poništena, a sve ostale odluke u kojima su sudjelovali studentski predstavnici na Vijeću fakulteta budu prihvaćene i regularne, pogotovo što rezultat može biti domino efekt koji može biti i na drugim fakultetima. Sinoć je na plenumu rečeno da još 10 fakulteta imaju takvih problema”, smatra ova docentica koja objašnjava i što se traži od rektora Borasa:

“Rektor je imao dovoljno vremena i bio je upućen u zbivanja na fakultetu, budući da je i on sam proistekao s tog fakulteta i da zna kako on funkcionira i diše. I sam je, kad je izabran kod nas za dekana, dobivao podršku studenata. Istu takvu podršku je tražio dekan Previšić obraćajući se plenumu, koji se sad pokušava osporiti kao tijelo na kojemu svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, brigu, problematizirati neku situaciju. Ono što mi tražimo od rektora je da poduzme određene korake. On ne bi smio tolerirati i stajati iza čitvog niza samovoljnih odluka čelnika jedne institucije koje krše ne samo Statut Filozofskog fakulteta, nego dovode u pitanje i načela na kojima je utemeljeno i Sveučilište”, kaže Božić Blanuša.

“Danas je ostao jedan dio kolega sjediti na Vijeću, većina članova napustila je Vijeća. Ja ne mogu govoriti za druge, ali čak i ako postoje nekakva svjetonazorska razilaženja među nama profesorima na fakultetu, sigurno nikome nije ugodno da ga tjeraju iz knjižnice, tako da je to vjerojatno kap koja je kulminirala time da nismo mogli ući u vijećnicu, gdje su nas snimali, tko ulazi i kako. To je nedopustivo”, zaključila je docentica tijekom televizijskog gostovanja.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.