Patrik Macek/PIXSELL

Dobroviću se povratilo pamćenje, a biračima se povraća od Mosta

Autor: Marcel Holjevac

Ima li čega jadnijeg od toga da nekog optužite za nešto što ste vi sami napravili, po sistemu 'on me nagovorio', pa kad se ispostavi da ste lagali kao pas, reći 'eh sad sam se svega sjetio'? Je li uzeo Ginko forte pa se sad svega sjeća? Drugi put neka ovjeri kod javnog bilježnika takve svoje izjave pa mu možda netko povjeruje!

Most od početka ima samo jednu politiku: traženje krivca. Na nekog se upre prstom, optuži ga se bez dokaza, i onda se organizira njegovo javno političko pogubljenje. Na taj način je Most stjecao utjecaj i moć, svi drugi su bili krivi i korumpirani i nesposobni, jedino je Božina ekipa iz neretvanske ‘doline rođaka i stručnjaka’ poštena! Stranka koja je toliko lajala protiv nepotizma i rođačkih veza i temeljem toga i osvojila masu glasova na kraju se pokazala kao ona u kojoj je jedini kriterij za ministarsko mjesto bio osobno prijateljstvo, a po mogućnosti i rodbinska veza s Božom Petrovim i porijeklo iz doline Neretve.

Ispostavilo se, dakle, da su Dobrović, Petrov, kad već kao ministri nisu bili u stanju uraditi baš ništa, nastavili s politikom traženja žrtvenog jarca, i ponovo su se okomili na Marića. Dobrović je rekao nešto što bi inače normalan čovjek radije prešutio i da je istina – da je na nadzornom odboru HBOR-a glasao za kredit Agrokoru zato što mu je to Marić sugerirao, odnosno nagovorio ga na grijeh. Ako Dobrović, inače najnesposobniji ministar i u jednoj hrvatskoj vladi ikad s izuzetkom možda Marasa, ne može sam pročitati financijska izvješća i brojke, i temeljem njih i svega ostalog formirati svoje mišljenje o tome treba li Agrokoru odobriti kredit, nego glasa onako kako mu netko sugerira – i to netko tko je sebe izuzeo od glasanja! – onda se postavlja pitanje za kog Boga je uopće primao ministarsku plaću? Da bi glasao kako mu netko drugi šapne? Takvim ljudima se u normalnom svijetu oduzima poslovna sposobnost, ljudima koji su povodljivi i nesposobni sami donositi odluke, koji rade ono što im netko kaže i koje je na svašta moguće nagovoriti! A ne postavlja ih se za ministre. Da mu je Marić rekao da se baci s mosta, bi li to isto uradio?

Isto tako, “Marić nam nije rekao kakvo je stanje u Agrokoru” eventualno može biti razlog za smjenu Petrova i Dobrovića, ne Marića. Jer nije Marić taj koji im to treba reći: s jedne strane govore da je on “Todorićev špijun”, s druge da su glasali kako im je on sugerirao, ili da nisu nešto znali jer im on nije rekao. Pa imaju li ti ljudi mozak??? Ili bolje reći, oni koji im još nakon svega vjeruju. Ako mislite da je netko “Todorićev špijun”, pa onda nećete glasati kako vam on sugerira u vezi Agrokora! Niti ćete od njega tražiti podatke. Vlada je podatke imala, to što je Dobrović preglup da bi sam pročitao financijsko izvješće je drugi par rukava. Na sjednici čija je tonska snimka iscurila se može čuti nekog  – ne znamo točno koga, po glasu ne mogu odrediti – kako pita a što će biti ako Todorić proda Jamnicu, kojoj se kredit dodjeljivao, Coca coli, koja je tada nudila Todoriću tri i pol milijarde eura! Da je Todorić prihvatio tu ponudu, do bankrota ne bi ni došlo, no to je sad nebitno. Bitno je dakle da u NO HBOR-a sjede političari koji ne znaju najelementarnije stvari o kreditima! Pa jasno da je tvrtka koja je kredit uzela dužna isti i vraćati neovisno o eventualnoj promjeni vlasničke strukture, uostalom vlasnička struktura svake tvrtke se može promijeniti u bilo kom trenutku, i uglavnom se stalno i mijenja!

Očekivao sam da će nakon što se ispostavilo da su Dobrović i njegovi stranačke kolege, prije svega šef Božo Petrov, lagali i izmišljali o tome da je na sjednici NO HBOR-a Marić sugerirao da glasaju za odobravanje kredita, reći “pa dobro, nije bitno što je na početku sam sebe izuzeo od rasprave i glasanja o tome, znate, nema video zapisa, namigivao nam je, trkao nas nogom ispod stola, davao nam signale rukama”. Tako nešto. Da će ustrajati u laži. Umjesto toga, Dobrović se posuo pepelom: pamćenje mu se vratilo, kaže! Ginko forte pomaže! Do sad se nije točno sjećao što mu je Marić rekao na  sjednici NO HBOR-a, ali je bio siguran da je sugerirao da se glasa za taj kredit. Zanimljivo je pritom da nitko ne dovodi u pitanje kredit od pola milijarde dolara kojeg Ramljak diže ovih dana! Što, ni sad se ne zna kakvo je stanje u Agrokoru? U čemu je uopće bio problem s tim kreditom, znaju li Mostovci objasniti?

Stvarni problem je, izgleda, u tome što je Petrov iz nekih razloga htio pod svaku cijenu srušiti Agrokor, kako bi ga država preuzela a on bi vjerojatno bio namjesnik, odnosno Agrokor bi tada Mostu bio ono što je HNS-u HEP: velika sinekura. To je doduše spekulacija, ali svo djelovanje Mosta u prošlosti upućuje na to. Njihovo djelovanje je uvijek bilo destruktivno, i išlo za kriminaliziranjem političkih suparnika, pa i “saveznika”.

Mostova zastupnica Ninčević Lesandrić je dobar primjer takvog djelovanja: “No vratimo se na HBOR-ov kredit Agrokoru. Unatoč mojim primjedbama i kritikama kako se dodjeljuju kredit, dogodila nam se cijela situacija oko Agrokora ni pola godine od kada je dodijeljen kredit. Kako je moguće da je stabilna tvrtka odjednom došla do toga da država mora reagirati po hitnom postupku? Tko je kriv za to i tko će odgovarati?”, zapitala je ona.

Dakle, bitno je tko će odgovarati, a tko mora odgovarati, ni kriv ni dužan, su u Mostu već unaprijed odlučili. Za što točno, nije objašnjeno. Za poslovanje Agrokora? Za to je odgovoran Todorić, i to ne Vladi nego isključivo bankama koje su Agrokor financirale.




Petrov je pak rekao kako je Marića Todorić postavio u vladu kako bi “štitio Todorića”, što je teorija zavjera i kao i svaka teorija zavjera, bazira se na ignoriranju činjenica i manipulaciji. Naime, Marić nikad nije sudjelovao niti u jednoj odluci Vlade u vezi Agrokora niti u bilo kojoj raspravi u vezi Agrokora, a priče da je “zatajio podatke” su jača idiotarija jer, kao prvo, podatke je vlada imala, pa i Mostovci, i to posve točne – pred više od godinu dana Moody’s je dao u javnost točan podatak o ukupnom dugu Agrokora. Tada je Marić rekao da ne misli da će Agrokor zbog toga bankrotirati, što ga je učinilo metom. No to što Marić misli nije bitno, mišljenja su kao stražnjice, svi ih imaju. Nitko ionako ne zna kad će točno netko umrijeti ili kad će neka firma bankrotirati do dana kad se to ne dogodi. A kakvo je financijsko stanje Agrokora su u Mostu znali jednako kao i Marić: ako nisu, trebali su znati, trebali su pogledati brojke.

Dobrović je, dakle, glasao za kredit HBOR-a Agrokoru. I kasnije se pokajao zbog svoje odluke, koja da se razumijemo nije bila pogrešna – da tog kredita nije bilo stradali bi prvi dobavljači i seljaci – radi toga jer je stranački šef Petrov proglasio sve koji su ikad na ikoji način pomogli Agrokoru izdajicama. Problem je što u tom pomaganju Agrokoru Marić ni na koji način nije sudjelovao, a Mostovci jesu. Da budu još jadniji, pokušali su se vaditi kampanjom lažnih optužbi koje su sad pale u vodu. Isprika nije dovoljna, u ovom slučaju, pa ni ovjerena kod javnog bilježnika. Most mora snositi sankcije, pa i zakonske, zbog kampanje laži i difamacija.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.