Djed bolesnog dvomjesečnog djeteta: Unuk mi je teško bolestan, a država ne poduzima ništa

Autor: Hina

"Zvao sam ministra zdravstva Milana Kujundžića, on mi je samo rekao će dati sve od sebe da se slučaj riješi", rekao je djed Nike Žaje.

Već smo pisali o malenoj Tei Matijević koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Njezina obitelj dobila je odobrenje za lijekom tek u posljednji trenutak, I to nakon velikog pritiska javnosti.

Istu agoniju sada proživljava obitelj dvomjesečnoga Nike Žaje koji je trenutačno na liječenju u KBC-u Split. Maleni Niko ima dijagnozu spinalne mišićne atrofije tipa 1, bolesti zbog koje dolazi do mutacije gena i u konačnici do potpunog propadanja mišića. To ga čini trenutačno najmlađim pacijentom u Hrvatskoj s tom dijagnozom.

U telefonskom razgovoru za RTL dječakov djed Ivo Jagodić otkrio je kako bi cijena jednokratnog liječenja ove bolesti koštala pravo bogatstvo. “Liječenje se provodi u dvomjesečnom razdoblju. Jedan tretman upotpunjuju četiri injekcije. Prva se daje nulti dan, druga 11. dan, treća 28. dan, a četvrta 63. dan nakon prve injekcije”, objasnio nam je djed postupak liječenja, no zatim nam i otkrio najprobomatičniju stvar. Jedna injekcija košta 108 tisuća eura, što znači da nam je za ovaj dvomjesečni tretman potrebno gotovo pola milijuna eura, a ni to ne znači da bi Niko u potpunosti bio izliječen”, rekao je Nikin djed.

“Moj cilj nije moliti ljude za novac, već upozoriti na nepravilnosti u radu našeg zdravstvenog sustava. U bolnici mi govore da su uz mene, ali da su im ruke vezane, zvao sam ministra zdravstva Milana Kujundžića, on mi je samo rekao će dati sve od sebe da se slučaj riješi”, izjavio je za RTL.

Prije mnogo godina, Ivo Jagodić izgubio je i kćer koja je umrla od tumora na mozgu.

Sada se samo možemo nadati da će sustav pomoći malenom Niki, kao štio su pomogli i malenoj Tei.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.