FaH

DIVJAK ZATVORILA VRATA HNS-u: ‘Hvala na podršci, ali…’

Autor: Hina

Na upit novinara hoće li se učlaniti u HNS, Divjak je rekla da se ne namjerava učlaniti u HNS, već joj je cilj voditi nestranački stručni tim koji će provesti reformske procese u obrazovanju

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u nedjelju prisustvovala 15. Saboru HNS-a, izjavila je novinarima kako je tu da bi se zahvalila HNS-u na podršci i prilici, na otvaranju mogućnosti da obrazovanje postane top tema, ali da nema namjeru ulaziti u tu stranku.

“Danas sam ovdje zahvaliti HNS-u na podršci i prilici, na otvaranju mogućnosti da obrazovanje postane top tema i da se omoguće sve reforme koje Hrvatska očekuje i koje su stajale jedno duže vrijeme. Mi smo ih ponovno pokrenuli zahvaljujući tome što nam je HNS dao priliku”, rekla je Divjak naglasivši kako je cijeli novi tim koji je došao u Ministarstvo znanosti i obrazovanja stručan i nestranački tim.

Na upit novinara hoće li se učlaniti u HNS, Divjak je rekla da se ne namjerava učlaniti u HNS, već joj je cilj voditi nestranački stručni tim koji će provesti reformske procese u obrazovanju.

“Naravno da politička podrška tu treba jer bez političke potpore, konkretno HNS-a, mi ne bismo mogli doći u priliku da takav tim formiramo i započnemo  reformske procese. Tu sam zahvalna HNS-u, ali nije moja uloga miješanje i ulazak u stranačku politiku”, kazala je.

“Bujan Culej nije moj prijedlog, ali odluku prihvaćam”

Na pitanje koliko je zadovoljna članovima Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja koje je imenovao HDZ, Divjak je odgovorila kako je to stvar koalicijskog dogovora da i HNS i HDZ imenuju, pored predsjednika i supredsjednika, još po četiri člana.

“Naša je politika od početka bila da ćemo predložiti i imenovati članove koji su čelnici institucija i tijela i toga smo se držali. Tu nismo imali nikakvih zadrški od premijera i od HDZ-a kao koalicijskog partnera, iako su ti čelnici koje smo predložili također sudjelovali u reformama ranije”, rekla je Divjak navodeći kako je jedna članica bila pomoćnica ministra u koaliciji koju je vodio SDP, dok je druga bila u prvoj inačici Ekspertne radne skupine. Smatra da je taj princip važno zadržati jer je važno imati potporu svih koji će kasnije te zakone i reformu trebati oživotvoriti.




Na pitanje o imenovanju Jasminke Buljan Culej, Divjak je rekla kako ona nije bila njezin prijedlog ali odluku prihvaća.

“Ona nije moj prijedlog. Ona je dobila povjerenje premijera i ja tu odluku, koliko god ona meni može biti neobična, prihvaćam s obzirom da je takav bio dogovor. U ovoj situaciji morate neke stvari koje se dogovore prihvatiti kao takve da biste uopće mogli uvesti reformske procese i dobiti potporu za pojedina zakonska rješenja. Milim da nam za sada ide jako dobro”, rekla je ministrica.

Članove PSP-a Vlada je imenovala 13. prosinca, među njima Jasminku Buljan Culej, voditeljicu  Ekspertne radne skupine, koju je imenovalo prošlo Povjerenstvo. Na velikom prosvjedu u lipnju ove godine, u kojemu je sudjelovala i Divjak, tražena je među ostalim smjena Bujan Culej.




Uzet će se u obzir sve primjedbe iz javne rasprave o prijedlogu zakona o odgoju i obrazovanju

Divjak je, na pitanje o kritikama iz stručne javnosti na reformu i prijedloge zakona, odgovara kako je stručna javnost široki pojam ali da javna rasprava služi tome da se čuju različita mišljenja. Podsjetila je kako je prošlog tjedan u Saboru raspravljano o zakonu o strukovnom obrazovanju, u vezi kojeg su uvažene primjedbe iz javne rasprave te će se kroz potporu tom zakonu povući milijarda kuna iz EU fondova.

“Što se tiče zakona o odgoju i obrazovanju mi ćemo također uzeti u obzir sve primjedbe koje su došle u javnoj raspravi i sigurana sam da ćete biti zadovoljni konačnom verzijom zakona. Međutim, treba uzeti u obzir i činjenicu da Hrvatska nije ni ekstremno lijevo ni ekstremno desno i ono što jedino ima prilike proći je politika centra, a to je ono što ja također zagovaram. Da uzmemo najbolje što se može iz europskih praksi i da učimo jedni od drugih te da, kada nešto stavljamo u pogon, iza toga možemo stajati. Znači, niti ekstremno na ljevici ni eksterno na desnici, nego u jednoj otvorenoj i tolerantnoj atmosferi pripremiti programe koji su na centru i koji jedino kao takvi mogu proći”, izjavila je Divjak.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.