Facebook

DISKRIMINACIJA ŽENA U UDŽBENIKU: Prvašići uče koja je razlika između ‘žene’ i ‘mamice’ (FOTO)

Autor: dnenvo.hr

Ilustracije su diskriminirajuće za obje skupine žena jer onu koja je majka prikazuju kao skromnu kućanicu koja ne može biti privlačna, dok se, s druge stran,e šalje poruka da privlačne i zanosne žene ne mogu biti majke.

Ilustracije iz jednog udžbenika za prvi razred osnovne škole u ponedjeljak su preplavile društvene mreže i šokirale mnogobrojne korisnike. U udžbeniku su, naime, prikazane ilustracije dviju ženskih osoba koje bi prvašiće trebale naučiti koje je razlika između žene i majke.

I dok ilustracija pod nazivom “žena” prikazuje zanosnu žensku osobu, bujnih oblina u izazovnoj haljini, ilustracija mamice prikazuje ženu kraće kose, s pregačom oko struka, u skromnijoj i duljoj haljini.

Ilustracija se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, a roditelji su, sudeći prema komentarima, neugodno iznenađeni načinom na koji se prikazalo ženu koja je majka, ali i onu koja to nije.

Ilustracije su diskriminirajuće za obje skupine žena jer onu koja je majka prikazuju kao skromnu kućanicu koja ne može biti privlačna, dok se, s druge strane, šalje poruka da privlačne i zanosne žene ne mogu biti majke.

 

 




Autor:dnenvo.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.