DIJELITE OVE JEZIVE PRIČE: Sablasne ispovijesti iz hrvatskih rodilišta! Recimo im DOSTA! (FOTO)

Autor: I. Delić

Bezbroj je tužnih priča, i bezbroj tužnih majki koje su željele zagrliti svoje dijete, a koje zbog liječničkog nemara to nisu uspjele. Možemo li ustati na noge i stati na kraj takvom masakru, jer smrt dijeteta zbog lječničkog nemara nije ništa drugo doli ubojstvo...

Prekasno i pretužno, opisati bi se tim riječima mogao epilog potresne priče iz vinkovačke bolnice. Priča je to koja je zgrozila i prestravila Hrvatsku, a u glavnoj ulozi našla se mlada majka Matea Janković iz Vinkovaca koja je smogla hrabrosti podijeliti svoju sudbinu s javnošću, prepričavajući traumatično iskustvo s poroda u spomenutoj bolnici, gdje je 31. siječnja, nakon više od 14 sati muke na svijet donijela mrtvo dijete.

Trome hrvatske institucije tek sada odlučno su ustale na noge, ne znajući da je i prije ove nesretne žene kroz ruke tih doktora prošlo mnogo drugih koje nisu smogle snage javno ispričati svoju priču. Sukladno tome, samo dan nakon što je Matea hrabro ispričala svoju priču iz Ministarstva zdravlja priopćeno je da je sanacijski ravnatelj bolnice Dubravko Korenika razriješen dužnosti. Da se uistinu nešto moglo i spriječiti svjedoči priča oko njegove smjene, jer dotični je smijenjen na sjednici Vlade jer resornom ministarstvu nije predao niti jedan statistički podatak neophodan za provođenje inspekcijskog nadzora u rodilištima, a time se oglušio ne samo na zahtjeve ministarstva već i na zahtjeve zdravstvene inspekcije.

– Inspekcija nije mogla obaviti nadzor rodilišta u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci jer nijedan od traženih podataka za 2013. i 2014. godinu nije bio pripremljen i dostupan. Stoga je protiv ravnatelja kao odgovorne osobe te protiv zdravstvene ustanove kojoj je bio na čelu prekršajni sud izrekao novčanu kaznu – rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Dodaju kako je ministar Dario Nakić u srijedu potpisao i rješenje o osnivanju stručnog povjerenstva koje mora ispitati što se sve događalo tijekom porođaja Mateje Janković.

Premda ovu priču ne treba politizirati, teško se u hrvatskoj zbilji maknuti od politike pa se valja zapitati gdje su bili svi dosadašnji ministri zdravstva, koji su u pokušaju privatizacije sustava dozvolili da ljudi postanu broj, da žene postanu meso nad kojim će se frustrirani liječnici iživljavati?

Dvije godine netko je šutio, a liječnici u vinkovačkoj bolnici radili po svome. Zar se morala dogoditi tragedija da bi se reagiralo, i koga se štiti u Vinkovačkom rodilištu? Bi li se masakr koji se odvijao toga siječanjskog dana, nastavio i na drugim ženama da Matea nije istupila u javnost i probudila institucije da se prime onoga za što ih svi mi, pa tako i te nesretne majke plaćamo? Zašto se dozvolilo ignoriranje uputa i obaveza koje su postojale, i zašto sada veliki dio javnosti živi u vjeri da od svega ovoga na koncu neće biti ništa? Tko je za to odgovoran?

– Nakon što utvrdimo činjenice poduzet će se sve mjere koje propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti – rekli su u ministarstvu nadalje i dodali kako je inspekcijski nadzor diljem hrvatskih rodilišta potvrdio da se radi prema pravilima struke. Ipak, drže da treba poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih radnika, što će tijekom ove godine i učiniti.




Sve to iz Mateine perspektive, ali i iz perspektive brojnih drugih majki koje su takvu torturu prošle izgleda nedovoljno, a omalovažavanja tijekom poroda, nepoštivanje želja majki, vrijeđanje i zanemarivanje nepodnošljivih bolova, teško da se može sanirati kroz tečajeve o komunikacijskim vještinama. Za takvo što trebale bi se snositi ozbiljnije kazne, jer ako trgovkinja o Konzumu uvrijedi kupca, tada će vjerojatno biti kažnjena otkazom. Ne bi li u tom slučaju na sličan način trebao odgovarati i liječnik koji u najintimnijem i iznimno teškom trenutku uvrijedi ženu i majku?

Podsjetiti valja u ovome kontekstu na priču hrabre Vinkovčanke kojoj se porod pretvorio u pakao, jer umjesto zdravog sina kojega je trebala roditi, na svijet je donijela mrtvu bebu. U međuvremenu u javnost, ali i u dio medija procurila je priča kako odgovornost za njezinu traumu snosi doktor Kolak. Da priča bude još tragičnija, bebu koja je zdrava trebala doći na svijet roditelji su dobili nakon šest godina pomoću medicinski potpomognute oplodnje.

Mlada je majka 31. siječnja došla u bolnicu oko 5 sati ujutro. Bila je u devetom mjesecu trudnoće i otvorena četiri centimetra. Primio ju je dežurni liječnik koji je nakon završetka smjene otišao kući.




– Tada me preuzima dr. N.K. i tu počinje moja agonija. Ušao je u rađaonicu, pregledao me i rekao babici da mi da drip. Bolovi su krenuli i bili su sve jači i jači. U sobi je bio još jedan liječnik specijalizant i dvije babice. Nakon što je počeo s pregledom, pitala sam ga može li biti malo nježniji jer sam krvarila. Na to mi je rekao: ‘Hoćeš da te milujem’ i otišao. Došao je ponovno i grubo rekao: ‘Što si se stisla koji k…’ i opet me grubo pregledao, a kada je izlazio, rekao je: ‘A, glupače’. Babici je rekao da me stave na loptu da se beba spusti. U 14.10 sati bila sam otvorena devet centimetara, skakala sam na pilates lopti kao luđakinja, nakon toga me opet pregledao, a beba se nije spuštala. Drip je bio sve jači i dalje su me stavljali na loptu, krvi je bilo u velikim količinama – iznijela je Matea svoju priču u javnost. Oko 19 sati rekla je babici kako joj se vrti u glavi te da više ne može, nakon čega je ona stavlja na krevet.
– On se izderao na nju i rekao: ‘Ma k…. joj se vrti’ i neka me vrate na loptu. Nisu reagirali ni kada sam im rekla da imam visok tlak cijelu trudnoću, koji mi tamo uopće nisu mjerili. Bila sam potpuno otvorena. U 20.27 sati skidaju CT otkucaj bebina srca i u 20.30 sati kreće porod. Rekli su mi da stisnem. Tri puta sam stisla i moj sin je izašao bez plača- dirljiv je nastavak ove priče. Njenoga sina oživljavali su više od pola sata te na kocu proglasili smrt. – Kada je dijete umrlo, zazvonio je telefon, on se okrenuo prema meni i pitao: ‘Jesi ti Matea?’ Nije znao ni kako se zovem za tih 14 sati, nije pregledao ni moje papire, nije znao da imam trombofiliju, da mi je trudnoća visokorizična… Ništa nije znao. Da, dva puta mi je bio skočio na trbuh i sišao sa stola, a treći put mi je babica normalno stisla trbuh – priča Matea, kojoj je liječnik kako je ispričala za Jutarnji list upućivao i neke neumjesne komentare poput: “Dobro izgledaš, nemaš podočnjake“ i “Što ti muž radi na putu dok ti rađaš?”.

Što kaže statistika?

Nedavno provedena anketa udruge Roda koju je ispunilo preko 4000 žena, od kojih je 90 posto rodilo u posljednjih pet godina ukazalo je na poražavajuće rezultate. Čak 28 posto žena doživljava da je iskustvo poroda pogoršalo njihovo generalno raspoloženje, a 33 posto žena izjavilo je da je iskustvo poroda utjecalo na njihovu želju, odluku ili ozbiljno razmišljanje o tome da više ne rađaju.. U udruzi Roda navode i kako je većina žena izjavila da se njihovo mišljenje tijekom poroda nije poštivalo i da su se osjećale usamljeno. U 75 posto slučajeva zdravstveno osoblje se ženama nije predstavilo, a u 67 posto slučajeva žene su izjavile da je zdravstveno osoblje govorilo o njima u trećem licu, koristeći pridjeve poput “ovo” ili “ona”. Iako je 77 posto žena izjavilo da su htjele blisku osobu uz sebe na porodu, 22 posto to nije ostvarilo jer osoblje nije dozvolilo prisutnost pratnje ili pak pratnja nije zadovoljavala neki od postavljenih uvjeta (nisu mogli platiti pratnju ili nisu pohađali propisani tečaj za pripremu za porod).

Iskustva s doktorom Kolakom

Premda je u javnost procurila informacija kako je na Mateinom porodu prisustvovao doktor Kolak, institucije, one iste trome, još trebaju utvrditi odgovornost liječnika. Međutim, na internetskoj stranici najdoktor.com, a na kojoj pacijenti mogu iznositi svoja mišljenja i iskustva s liječnicima može se pronaći podosta zanimljivih komentara:
– Zanimljivo je da kad dođeš na pregled kod doktora u 9. mjesecu trudnoće doktor te oslovljava s “ljubavi”. Jako je uobražen i nadobudan, a i bezobrazan. Moje iskustvo s njim je katastrofalno. Rodila sam dijete uz prijetnju, samo zato što sam htjela roditi uz prirodne trudove, a ne uz drip. Doktor Nikola Kolak mi se zaprijetio da je on dežuran tu noć i da ako ne ostanem odmah u bolnici roditi pod njegovim uvjetima ne moram mu dolaziti poslije jer me on neće primiti. Strašno je da je takav doktor šef odjela!
– Jako vulgaran, neuljudan, bezobziran i bez srca i duše. Užas jedan od doktora. Takav doktor treba u zatvor, a ne raditi i ugrožavati i uništavati tuđe živote.

Priče s poroda diljem Hrvatske

Jedna je majka na Rodinom forumu svojedobno napisala:

– Moj porod je bio nasilan ko ništa…. ja sam došla do te točke pucanja da sam plakala i molila ih da prestanu….. znači trudovi bole ko sam vrag a on me još širi ručno…. kida mi vodenjak…. naliježe na trbuh… epi neizbježan… a molila sam ih da mi ništa od toga ne rade….. plakala….govorila….nepožurujte moju bebicu….doći će sama….. doktor je bio toliko odvratan prema meni da mi je govorio kakva ću ja to majka biti…psovao je….. a pola toga se ni ne sjećam od bolova….. sada imam posljedice…rana mi nije zarasla kako treba, sašili je čisto da se kaže da je zašiveno….o bolovima u rebrima i želucu neću ni pričati jer sam već 3 puta na hitnoj bila….. na hitnoj tvrde da je posljedica nalijeganja na trbuh….. psihičke traume što imam nitko ne može nadomjestit….. osjećam se ko g****….. i sada kad se sjetim svog poroda jeza me hvata…. žao mi je što je moja bebica tako morala na ovaj svijet doći….. a oni samo tvrde da je tako moralo biti, a ja znam da nije……” horor je kojega je doživjela jedna majka donoseći svoje dijete na svijet.

– Na svom prvom i jedinom porodu u KBC Osijek doživjela sam od sestara i osoblja tretman kakav ni životinji ni zvijeri ne bi nitko smio priuštiti. Sestre u rađaoni su me nazivale kravom, nemajkom, glupačom i stokom. Dijete se rodilo u mekonijskoj plodnoj vodi, a one su vrištale kako smrdimo i da ovakva govna nikad nisu vidjele. Nalegle su se da izađe posteljica i prijetile i psovale da ih ne guram kao da šutim i trpim jer su one moj smrad morale trpjeti – tek je jedna u nizu priča o zlostavljanju na porodu.

Iskustvo iz rađaone u Puli

– Intenzivni trudovi u rađaoni trajali su 12 sati, ultrazvuk prije poroda nije napravljen. Nekoliko puta sam primila drip koji ništa nije pomogao. Uporno se forsirao prirodan porod. Kada je djetetu stalo srce tek tada je dr. odlučio poslati me na carski rez. 12 sati nakon gušenja i muke moje dijete se rodilo mrtvo s pupkovinom omotanom tri puta oko vrata, rukica i nogica. Samo zahvaljujući njegovoj snazi uspio se nakon nekoliko minuta vratiti u život. Na našu veliku sreću živ je i zdrav dječak i neće imati traumu kao ja. Nikada se nisam odlučila na drugo dijete.

Rodilište Koprivnica

– Ja 17. godina. Oni misle da se zato prema meni mogu odnositi kao prema smeću.Većinu vremena sam provela sama. Kad je počeo porod, maknula je paravan, bila bezobrazna i gruba. Kad sam rekla da me boli, rekla je “Dok si se jebala, nije te boljelo”. Bila sam posramljena, nisam smjela ni pisnuti, odmah bi vikala i postala grublja. Kad više nisam mogla rekla je da ću ubiti dijete, tad mi je babica skočila na trbuh i napokon je bilo gotovo. Nažalost ni sestre na odjelu nisu bile puno bolje. Doslovno su mi utjerali strah u kosti.

KBC Split

– Svi su hladni, grozni i bezobrazni u rađaoni. Ništa ne govore, bez pitanja i razgovora pregledavaju i šire (najviše u životu me to boljelo). Skoro mi je dijete umrlo zbog mekonijske vode. Na kraju sam rodila carskim rezom, spinalnom (jer su pali otkucaji bebe i u jednom trenutku stali na 5-6 sekundi) na kojeg me poslao glavni doktor koji je srećom naišao i ja ga molila da me pregleda. Kad je bebi stao CTG doktorica je rekla “ode”, a kad je srce prokucalo opet je rekla “Evo vratilo se”, ne bi da je život bebe signal od mobitela. Bila sam zgrožena. Tijekom carskog ljudi su bili divni, dok na intenzivnoj katastrofa kao i opisano u rađaoni. Dijete sam vidjela na par sekundi nakon poroda i narednih 20 sati nisam znala da li je moja djevojčica živa jer mi nitko s intenzivne nije htio provjeriti što je s njom, a još su me na viziti napali da sam bezobrazna. Kasnije na Odjelu s bebom nisam imala nikakvih problema jer nisam ništa pitala kao što ni oni meni nisu ništa govorili ni pomagali. Sama sam se mučila s dojenjem i hranjenjem. Srećom mi je dijete dobro pa sam nakon mjesec dana došla sebi i prestala danonoćno plakati i čuditi se ljudskoj bezobraznosti i drskosti. Ne znam hoću li ikad više moći u box. Prije ću na carski ili ispod neke smokve se sama poroditi pa što bude. I dan danas imam bolove u mjehuru i mokraćnim kanalima od katetera kojeg su mi uvodili i vadili na životinjski način.

Rodilište u Petrovoj

-Prvi porod. Nakon poroda ostavili su mi u rodnici gazu – tupfer veličine oraha. Bila sam uspavana dok su me šivali. Nakon tri tjedna strašni bolovi, gaza počela trunuti u meni i kažu mi” Dobro ste prošli, mogli ste dobiti sepsu”. Naravno da nakon 2,5 godine to nisam zaboravila i bojim se drugog poroda.

Nehigijenski uvjeti u bolnicama

-Nigdje nije idealno i to je teško za očekivati posebice od jedne gradske bolnice, ali ovo što sam tamo doživjela i vidjela ne želim da se ponovi bilo kojoj budućoj majci. Moram pohvaliti osoblje, posebno ljubazne liječnike koji se zaista trude obavljati svoj posao kako treba. Medicinske sestre i babice također, svi se trude od sebe dati i više nego što je potrebno jer nekako vjerujem, svjesni su i oni u kakvim zapravo uvjetima majke podižu svoju djecu te koliko isti mogu biti rizični za tek novorođeno dijete- ispričala je jedna majka, prepričavajući iskustvo poroda na Sv. Duhu gdje je danima ležala na krvavim plahtama, te u nehigijenskim uvjetima.

Novinar

12714084_10206028523452244_204443245_n 12721764_10206028523292240_949287094_n

Bezbroj je tužnih priča, i bezbroj tužnih majki koje su željele zagrliti svoje dijete, a koje zbog liječničkog nemara to nisu uspjele. Možemo li ustati na noge i stati na kraj takvom masakru, jer smrt dijeteta zbog lječničkog nemara nije ništa drugo doli ubojstvo?

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.